Η μελόπιτα Μυκόνου κανονικά γεμίζεται με τυροβολιά αλλά μπορούμε και να χρησιμοποιήσουμε ανθότυρο, μυζήθρα.
Τη συνταγή για μελόπιτα που δημοσιεύει ο γαστρονόμος της Καθημερινής την έδωσε η Μυκονιάτισσα Μαρία Χανιώτη, η οποία συνηθίζει να κεντάει τη ζύμη και να στολίζει την επιφάνειά της με διάφορα όμορφα σχέδια.
40' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Για τη ζύμη
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- νερό, όσο πάρει (περίπου 400 ml)
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- χυμός από 1/2 πορτοκάλι
- 1 αυγό
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
Για τη γέμιση
- 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου* (εναλλακτικά, βάζουμε ανθότυρο, μυζήθρα ή πέτρωμα, αλλά με διαφορετικό αποτέλεσμα)
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζ. τσαγιού μέλι + 1 φλιτζ. τσαγιού επιπλέον για το «σιρόπιασμα»
- 4 αυγά
- 1 κάψουλα βανιλίνη
- 1 κ.γ. κανέλα
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Διαδικασία
- Ζυμώνουμε τα υλικά για τη ζύμη της μελόπιτας, ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό και προσέχοντας να μη γίνει ούτε μαλακό ούτε σκληρό το ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης (προσθέτουμε ή αφαιρούμε μέλι ή ζάχαρη, κατά προτίμηση).
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, φροντίζοντας το ένα κομμάτι να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκατοστού.
- Λαδώνουμε με μπόλικο λάδι ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 38 εκ.
- Στρώνουμε στο ταψί το μεγαλύτερο φύλλο, έτσι ώστε να περισσεύει αρκετά, και στερεώνουμε τις άκρες του στο χείλος του ταψιού. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα.
- Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, χωρίς να αφήσουμε περιθώρια (το κόβουμε αν εξέχει).
- Ρίχνουμε μπόλικο λάδι και χαράσσουμε με ένα μαχαίρι σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια.
- Τρυπάμε με ένα πιρούνι 2-3 φορές κάθε κομμάτι ή κάνουμε μικρές ψαλιδιές για πιο όμορφο αποτέλεσμα. Αν κρατήσαμε ζύμη για κέντημα, μπορούμε να πλάσουμε διάφορα σχήματα, π.χ. λουλούδια από μπαλάκια ή κορδόνια ζύμης, σπείρες κ.λπ., και να διακοσμήσουμε την επιφάνεια, ενώ ωραίο είναι να φτιάξουμε και μια λεπτή γιρλάντα για στεφάνι περιφερειακά.
- Ψήνουμε την μελόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις πάνω κάτω) για περίπου 1 ώρα.
- Μόλις βγάλουμε την μελόπιτα από τον φούρνο, όπως είναι καυτή, την περιχύνουμε με το επιπλέον μέλι.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Μισθοδοσία εκπαιδευτικών: Απαράδεκτη η απόφαση να μας πληρώσουν παραμονή Χριστουγέννων
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ