Λιγότερα δημητριακά ή μπισκότα στο κουτί. Μειωμένες μεζούρες στο μπουκάλι. Πιο λεπτό ή λιγότερο χαρτί υγείας. Συσκευασίες που αλλάζουν και μικραίνουν ανεπαίσθητα, με παρεμβάσεις που πολλές φορές δεν τις πιάνει το μάτι. Κάποιες άλλες παραμένουν ίδιες, πλην όμως με περισσότερο αέρα και λιγότερο προϊόν.
Τι είναι το Shrikflation;
H νέα αυτή τάση ονομάζεται ως shrinkflation, από το «πάντρεμα» των αγγλικών λέξεων shrink (συρρικνώνω) και inflation (πληθωρισμός).
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκατοντάδες καταναλωτές ανεβάζουν βίντεο με τα συρρικνωμένα προϊόντα, εκφράζοντας ανοικτά τη δυσαρέσκειά τους.
Μετά την Toblerone και τα Pringles, στο στόχαστρο έχουν βρεθεί τα μπισκότα Oreo, με την Wall Street Journal να γράφει για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο Shrinkflation» μέχρι στιγμής και την εταιρεία να απαντά ότι η γέμιση δημοφιλή της μπισκότα παραμένει όπως ήταν.
Στο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον Σέιν Ράνσονετ, ο οποίος εδώ και χρόνια -σχεδόν τελετουργικά κάθε βράδυ- συνηθίζει να βουτά τα Oreo στο γάλα του. Ώσπου έκανε τη θλιβερή διαπίστωση: το μπισκότα είχε μια πολύ μικρή στρώση κρέμας.
Ο Ράνσονετ είναι ένας μόνο από τα πλήθη των θαυμαστών των Oreo που διαμαρτύρονται για το «λιγότερο προϊόν» και τονίζουν ότι τα μπισκότα μοιάζουν πλέον ελάχιστα με τις εικόνες στη συσκευασία του Oreo.
Τα Oreo, που φτιάχνονται από τον κολοσσό Mondelez, είναι τα μπισκότα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο περισσότερο από έναν αιώνα από τη δημιουργία τους.
Τώρα, όμως, η καχυποψία κυριαρχεί με πολλούς να προσπαθούν να ανακαλύψουν την αλήθεια πίσω από την ποσότητα κρέμας που θα πρέπει να έχουν τα μπισκότα τους.
Η 60χρονη Μπέβερλι Κούπερ, από το Λίνκολν, διαμαρτύρεται ότι αυτή και ο σύζυγός της έχουν αντέξει τις αλλαγές σε πολλά από τα αγαπημένα τους φαγητά πρόσφατα, από τα δημητριακά μέχρι το παγωτό. Αλλά η λιγότερη ποσότητα κρέμας στα Double Stuf Oreos τον περασμένο μήνα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
«Είναι ένα σημάδι των καιρών», είπε η Κούπερ. «Αυτός είναι ο τρόπος του κόσμου τώρα».
Τι απαντά η εταιρεία
Η Mondelez το διαψεύδει. Αν και τονίζει ότι έχει χρησιμοποιήσει διάφορες στρατηγικές τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση του υψηλότερου κόστους για συστατικά όπως το κακάο και η ζάχαρη, από την αύξηση των τιμών χονδρικής έως τη συρρίκνωση των μεγεθών συσκευασίας, υποστηρίζει ότι δεν έχει πειράξει τη γέμιση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Mondelez, Dirk Van de Put αναφέρει ότι η αναλογία μπισκότου προς κρέμα δεν έχει επηρεαστεί.
Τα Oreo έχουν υποστεί αλλαγές στα 111 χρόνια ιστορία τους. Η Nabisco, που τώρα ανήκει στη Mondelez, αφαίρεσε το λαρδί και πρόσθεσε φυτικό λάδι τη δεκαετία του 1990, κάνοντας τα μπισκότα kosher. Στη δεκαετία του 2000, ο τότε ιδιοκτήτης Kraft Foods της Nabisco αφαίρεσε τα τρανς λιπαρά από τα Oreos, κάτι που περιλάμβανε την αναμόρφωση της κρέμας τους.
Η Lynn Dornblaser, διευθύντρια καινοτομίας και γνώσης στην εταιρεία ερευνών αγοράς Mintel, είπε ότι μια ανασκόπηση των κανονικών και Double Stuf Oreos από το 2004 δεν βρήκε παρατηρήσιμες αλλαγές στην ετικέτα των θρεπτικών συστατικών στη συσκευασία τους. Υπογράμμισε επίσης ότι τα παράπονα των καταναλωτών θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν προβλήματα παραγωγής σε εργοστάσια cookie, προσθέτοντας ότι είναι εύκολο για τους θαυμαστές να παρατηρήσουν παραλλαγές σε προϊόντα τόσο συγκεκριμένα και ακριβή όσο τα Oreos.
Το μυστήριο
Όπως υπογραμμίζει η WSJ, ο κόσμος έχει προσπαθήσει και στο παρελθόν να ξετυλίξει τα μυστήρια του γεμίσματος των Oreos. Το 2013, ένας δάσκαλος μαθηματικών γυμνασίου στη Νέα Υόρκη πρωτοστάτησε σε μια προσπάθεια στην τάξη του να μετρήσει την ποσότητα της κρέμας σε κανονικά, Double και Mega Stuf Oreos. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των μαθητών, το Double Stuf Oreos σημείωσε μικρή απόδοση, προσφέροντας μόλις 1,86 φορές την κρέμα από ένα κανονικό Oreo.
Η αντίληψη μπορεί εύκολα να θολώσει την πραγματικότητα, σύμφωνα με αναλυτές της βιομηχανίας τροφίμων και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι είπαν ότι η δυσπιστία των καταναλωτών προς τις μεγάλες εταιρείες έχει αυξηθεί καθώς ο πληθωρισμός απαιτεί από τους καταναλωτές να πληρώνουν περισσότερα για την ίδια ή μικρότερη ποσότητα σε σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής τους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αυξήσεις των τιμών προήλθαν από κρυφές αλλαγές σε προϊόντα ή υπηρεσίες , αφήνοντας τους καταναλωτές σε εγρήγορση.
Ο Nicholas Fereday, εκτελεστικός διευθυντής τροφίμων και καταναλωτικών τάσεων στην Rabobank, είπε, είτε δικαιολογείται είτε όχι, οι καταναλωτές μπορεί να γίνουν «ιδιαίτερα τρελοί» όταν υποψιάζονται ότι μια εμβληματική μάρκα αλλάζει: είναι κάτι που «περνάει τον Ρουβίκωνα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η αντιδράσεις για την Toblerone
Οι τροποποιήσεις στα προϊόντα της Mondelez έχουν προκαλέσει κατακραυγή στο παρελθόν. Οι θαυμαστές της Toblerone εξεγέρθηκαν όταν η εταιρεία διεύρυνε τα κενά μεταξύ των «κορυφών» μιας από τις μπάρες σοκολάτας της στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016. Η Mondelez επικαλέστηκε το αυξανόμενο κόστος των συστατικών για την επιβολή των αλλαγών, γεγονός που μείωσε το βάρος της μπάρας που πωλούνταν από τους λιανοπωλητές με έκπτωση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση