Στο βιβλίο του που εκ των πραγμάτων έγινε πάλι επίκαιρο, «Καθαρό Λαμπρό Μέλλον: μια ριζοσπαστική υπεράσπιση του ανθρώπινου είδους» (εκδόσεις Καστανιώτη), ο σπουδαίος Βρετανός δημοσιογράφος και διανοούμενος Πολ Μέισον, εξηγούσε την πρώτη νίκη Τραμπ το 2016: «Καθεμιά από αυτές τις ιδεολογίες, (ο εθνικιστικός νεοφιλελευθερισμός του Τραμπ, η ιδέα περί της υπεροχής της λευκής φυλής, και ο μισογυνισμός των υποστηρικτών του) θεμελιώθηκε σε έναν βιολογικό ισχυρισμό για την ανθρώπινη φύση- ότι οι μαύροι είναι κατώτεροι από τους λευκούς, ότι οι γυναίκες είναι γεννημένες για να υπηρετούν τους άντρες και για την αναπαραγωγή του είδους, ότι κάθε άνθρωπος στον πλανήτη μας είναι γενετικά προγραμματισμένος για τον ανταγωνισμό, τη μεγιστοποίηση του ατομικού του πλούτου και για πισώπλατα μαχαιρώματα, ώστε να υλοποιούνται τα παραπάνω».
Και συνέχιζε: «Το κοινό στοιχείο ανάμεσα στο δεξιό τμήμα της ελίτ και στους οπαδούς του στην εργατική τάξη είναι η επιθυμία να επανέλθει η κοινωνία στην υποτιθέμενη «φυσική τάξη πραγμάτων»».
Αυτό είναι που εκμεταλλεύτηκε ο νεοεκλεγείς Τραμπ, μαζί με την υπόσχεση ότι θα επιβάλλει δασμούς σε Κίνα και Ευρώπη, ώστε να ανακοπεί η αποβιομηχάνιση που μαστίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενισχύει τους ανταγωνιστές της.
Έτσι ο Τραμπ ισοδυναμεί με μια τριπλή καταστροφή: μια νίκη για τον ρατσισμό και τον οικονομικό εθνικισμό, αλλά και ταυτόχρονα σηματοδοτεί μια βαθύτερη κρίση που πλήττει όλες τις προηγμένες δημοκρατίες: αυτές που έχουν εγκαταλείψει το ενδιαφέρον για τα συμφέροντα των λαϊκών τάξεων και έχουν υποταχθεί στις ελίτ του πλούτου.
Παράλληλα, ο Μέισον απαντά στο κρίσιμο ερώτημα, εάν σήμερα θα χρειαζόταν ένας φασισμός στα πρότυπα του Μεσοπολέμου. Σημειώνει: «Στις μέρες μας ίσως να μην χρειαστεί φασισμός. Η αλληλεγγύη έχει εξατομικευθεί, η πίστη μας στη συλλογική τάξη έχει διαβρωθεί, η αίσθηση του εαυτού έχει ξεχαρβαλωθεί από τις ρουτίνες της συμπεριφοράς της αγοράς- και μαζί με όλα αυτά έχει κατεδαφιστεί η υλική βάση του φιλελευθερισμού. Αν κάποιος ήθελε να επιλέξει μια στιγμή για να εξαπολύσει μιαν επίθεση στη δημοκρατία, ενισχυμένη με τον έλεγχο της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αυτή η στιγμή θα ήταν η πλέον κατάλληλη».
Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς οι αλγόριθμοι μπορούν όχι μόνο να προβλέπουν τη συμπεριφορά μας, αλλά και να την διαμορφώνουν ταυτόχρονα. Η δε τεχνητή νοημοσύνη είναι μια πραγματική πηγή ανησυχίας, καθώς, ακόμα και αυτοί που την επεξεργάζονται, διατυπώνουν φόβους ότι έχει την τάση να ξεφεύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο.
Από την άλλη, διάφοροι κροίσοι, όπως οι ιδιοκτήτες της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, είναι φανατικοί οπαδοί του λεγόμενου διανθρωπισμού (transhumanism), ο οποίος πιστεύει στη «διόρθωση» του ανθρώπου με την προσθήκη ορισμένων μηχανικών μερών-εμφυτευμάτων, οπότε θα προκύψει ένα Cyborg. Αυτό και με αρκετές δόσεις ιμορταλισμού, δηλαδή της θεωρίας που υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος θα μπορεί να ζει για πάντα.
Το ρεύμα αυτό είναι άκρως τεχνοκρατικό και αντιμετωπίζει τον θάνατο από δεδομένο της ύπαρξης, σε πρόβλημα προς επίλυση. Βέβαια, η θεωρία αυτή του ιμορταλισμού είναι και άκρως ταξική, διότι αποφεύγει να απαντήσει στο ποιοι θα έχουν τα χρήματα για όλες αυτές τις «προσθήκες» και τις θεραπείες. Προφανώς θα είναι το προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς. Επιπλέον, η οπτική αυτή παρουσιάζει τη ζωή ως ένα πανάκριβο προϊόν που μπορούμε να αγοράσουμε, επομένως σαν ακόμα ένα καταναλωτικό προϊόν.
Η τεχνοφιλικές αυτές απόψεις θεωρούν ότι τα πάντα μπορούν να επιλυθούν μέσω της τεχνολογίας: από τις ασθένειες, μέχρι την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη φυσικών πόρων.
Για να επανέλθουμε στη νίκη του Τραμπ. Όπως λέει ο Μέισον, «με τον μαρασμό της ανάπτυξης, με ρυθμίσεις για το κλίμα που πρόσθεταν νέα βάρη στις ρυπογόνες βιομηχανίες και με τα κέρδη των τραπεζών να μειώνονται λόγω των αυξανόμενων ρυθμίσεων, ένα τμήμα του αμερικάνικου καπιταλισμού μετατοπίστηκε. Αντί για την παγκοσμιοποίηση, το τμήμα αυτό ήθελε μια μορφή “εθνικού νεοφιλελευθερισμού” που θα προστατεύει όχι τους πλούσιους ανά τον κόσμο, αλλά αποκλειστικά την αμερικάνικη ελίτ».
Οι ευθύνες της Αριστεράς σε αυτό το πεδίο είναι τεράστιες και δεν μπορεί να τις αποφύγει. Απεμπόλησε το βασικό χαρακτηριστικό της που ήταν ανέκαθεν το οραματικό στοιχείο: ένα σχέδιο για το μέλλον και ο οδικός χάρτης για να φτάσουμε εκεί. Επιδόθηκε σε τακτικισμούς και ένα στείρο κυβερνητισμό, ο οποίος την απέκοψε από τις λαϊκές τάξεις. Επίσης, διαίρεσε το οικουμενικό της όραμα για τον κόσμο, με τα καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα, σε έναν επιμέρους δικαιωματισμό των μειονοτήτων και τώρα αδυνατεί να ανασυνθέσει το παζλ από τα κομμάτια του, ώστε να φανεί η μεγάλη εικόνα.
Πηγή: efsyn.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη