vaseis
Οι Ανθρωπιστικές Σπουδές, όμως, αναδεικνύονται ως μια εξαιρετική επιλογή

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, φέτος το 1ο επιστημονικό πεδίο –των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών– επέλεξαν και τελικά εξετάστηκαν 20.132 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων. (Ο αριθμός είναι μικρότερος από αυτόν που δήλωσαν το πεδίο, καθώς δεν προσέρχονται όλοι στις εξετάσεις.)

Πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 18.982. Παρατηρείται λοιπόν μικρή ανάκαμψη του ενδιαφέροντος, μετά τη «βουτιά» που έγινε το 2022. Τότε επέλεξαν το 1ο επιστημονικό πεδίο και προσήλθαν στις εξετάσεις 18.405 υποψήφιοι, με τον αριθμό να μειώνεται πολύ από τους 22.825 υποψηφίους του 2021.

Βέβαια, ο μεγάλος κερδισμένος των τελευταίων ετών είναι οι σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής. Το 2021 τις επέλεξαν 24.469 υποψήφιοι, το 2022 25.190, το 2023 26.678 και φέτος 27.308 υποψήφιοι. Η τάση είναι αυξητική. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, πανεπιστημιακοί τμημάτων χαμηλής ζήτησης ζητούν από το υπουργείο Παιδείας τα τμήματά τους να ενταχθούν και στο πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής, για να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επιλεγούν από κάποιον υποψήφιο, και άρα να μην έχουν κενές θέσεις. Ανάλογες πιέσεις ασκούν και οι τοπικοί παράγοντες πόλεων με τμήματα χαμηλής ζήτησης, για προφανείς λόγους, αφού οι φοιτητές ενισχύουν την τοπική οικονομία.

Οι Ανθρωπιστικές Σπουδές, όμως, αναδεικνύονται ως μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να αναπτύξουν μεταβιβάσιμες δεξιότητες και για όσους θέλουν να συνδυάσουν τις θεωρητικές γνώσεις τους με πρακτικές εφαρμογές και εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείςΟι απόφοιτοι αποκτούν κρίσιμες δεξιότητες όπως η αποτελεσματική επικοινωνία, η κριτική σκέψη, η συναισθηματική νοημοσύνη, η δημιουργική σκέψη, η ικανότητα συνεργασίας, η διαπολιτισμική ευαισθησία κ.ά.. Αυτές ακριβώς οι δεξιότητες τους δίνουν την δυνατότητα να μεταπηδήσουν μέσω ενός μεταπτυχιακού - που μπορεί να μην έχει άμεση συνάφεια με τις προπτυχιακές τους σπουδές - σε έναν εναλλακτικό επαγγελματικό τομέα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αντιληφθούν οι μαθητές ότι η επιλογή των Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν περιορίζει το επαγγελματικό τους μέλλον καθώς μπορεί να τους οδηγήσει σε εξειδικεύσεις που δεν είχαν φανταστεί και στις οποίες δεν έχουν άμεσα πρόσβαση από το 1ο επιστημονικό πεδίο, όπως η Υπολογιστική Γλωσσολογία, το Marketing, η Διοίκηση Επιχειρήσεων και ο Τουρισμός.

Υπολογιστική Γλωσσολογία

Απόφοιτοι Τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας και Ξένων Φιλολογιών μπορούν να εξειδικευτούν στην Υπολογιστική Γλωσσολογία, καθώς έχουν αναπτύξει άριστες επικοινωνιακές και γλωσσικές δεξιότητες. Η συγκεκριμένη εξειδίκευση συνδυάζει την επιστήμη της πληροφορικής (υπολογιστικά συστήματα, μηχανική μάθηση, μεγάλα δεδομένα) με τη γλωσσολογία.

Μ.Μ.Ε. και στο Marketing

Απόφοιτοι Τμημάτων Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας μπορούν να εργαστούν στα Μ.Μ.Ε. και στο Marketing, επειδή έχουν κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος νους και τα κοινωνικά σύνολα και έχουν αναπτύξει συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση.

Διοίκηση Επιχειρήσεων & Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού

Απόφοιτοι Τμημάτων Νομικής, μπορούν εύκολα να μεταπηδήσουν στον χώρο των επιχειρήσεων (λ.χ. με ένα μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ή στη Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού), εκμεταλλευόμενοι τις δεξιότητες ανάλυσης και λήψης αποφάσεων που απέκτησαν μέσω της ερμηνείας νομικών κειμένων και της ανάλυσης νομικών ζητημάτων.

Τουρισμός

Απόφοιτοι Τμημάτων Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας και Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών μπορούν να εκμεταλλευτούν τόσο τις γλωσσικές όσο και τις πολυπολιτισμικές τους δεξιότητες και να ακολουθήσουν μία σταδιοδρομία στον τομέα του Τουρισμού. Γενικότερα, οι απόφοιτοι όλων των Τμημάτων του 1ου επιστημονικού πεδίου έχουν πολυάριθμες προοπτικές στην αγορά εργασίας διότι μπορούν να κινηθούν σε ευέλικτους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η έρευνα, η επικοινωνία, η διοίκηση, ο πολιτιστικός και ο τουριστικός τομέας. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η επιλογή των Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Β’ Λυκείου δεν είναι περιοριστική, απεναντίας αποτελεί μια ευκαιρία για τους μαθητές να αναπτύξουν τις δικές τους δεξιότητες και να διαμορφώσουν με αυτές το δικό τους ξεχωριστό μονοπάτι σταδιοδρομίας.

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Μηχανογραφικό: Διαφοροποιήσεις στις επιλογές των υποψηφίων και επιλογές που εκπλήσσουν

Βάσεις εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές

Φτιάξε σωστά το Μηχανογραφικό σου με την βοήθεια των πιο εξειδικευμένων συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού

Τι σημαίνει η φράση «οι καιροί ου μενετοί»;

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypoyrgeio_paideias_dia_bioy
Διορισμοί Εκπαιδευτικών 2024: Από το ΦΕΚ και την Πρόσκληση για μόνιμο διορισμό, μέχρι την κατάθεση των αιτήσεων
Τα βήματα για τους διορισμούς εκπαιδευτικών φέτος
Διορισμοί Εκπαιδευτικών 2024: Από το ΦΕΚ και την Πρόσκληση για μόνιμο διορισμό, μέχρι την κατάθεση των αιτήσεων
φωτιά
Δίκη για το Μάτι: Ξεκινά σήμερα το Εφετείο - Όλοι οι κατηγορούμενοι ξανά ενώπιον της Δικαιοσύνης
Η δίκη προσδιορίστηκε ταχύτατα, σχεδόν τρεις μήνες μετά την έκδοση της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου καθώς επικρέμεται ο κίνδυνος παραγραφής...
Δίκη για το Μάτι: Ξεκινά σήμερα το Εφετείο - Όλοι οι κατηγορούμενοι ξανά ενώπιον της Δικαιοσύνης