Thumbnail
Η κεντρική κυβέρνηση θα είναι ουσιαστικά διακοσμητική και την κυριαρχία θα ασκούν οι πολιτείες

Το προσχέδιο κοινού Ανακοινωθέντοςμεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας που θα τεθεί προς έγκριση τα επόμενα 24ωρα, δημιουργεί το υπόβαθρο για ένανέο πολιτικό τερατούργημα περίπουστο ίδιο πλαίσιο με το σχέδιο Ανάν και είναι μείζον πολιτικό ζήτημα οι εξελίξεις των επομένων ημερών ,αν δηλαδή θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και επίσημα.

Το κείμενο αυτό θα συζητήσει την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης (φθάνει απόψε Πέμπτη στην Αθήνα) με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να μείνει αμέτοχος στις εντατικές διαβουλεύσεις , αλλά και το νέο σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά.

Το προσχέδιο όπως επισημαίνουν έγκριτοι νομικοί κύκλοι προαναγγέλει ένα νέο σχέδιο για το Κυπριακό, αλλά ήδη μιά πρώτη ανάλυση οδηγεί σε απογοητευτικές σκέψεις. Ουσιαστικά , τα «συνιστώντα κράτη» θα έχουν εξουσία ισχυρότερο από την κεντρική, ομοσπονδιακή υποτίθεται εξουσία , αλλά και η νομοθεσία του ομοσπονδιακού κράτους δεν θα καταπατά(!) τη νομοθεσία της συνιστώσας πολιτείας.

Υπό το πρίσμα αυτό η κεντρική κυβέρνηση θα είναι ουσιαστικά διακοσμητική και την κυριαρχία θα ασκούν οι πολιτείες, ό,τι ακριβώς επιδίωκε η Τουρκία που εδώ και χρόνια απαιτεί να αναγνωριστεί «η πραγματικότητα» στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι δεν γίνεται αναφορά σε εγγυήτριες δυνάμεις αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πως θα εμφανιστεί το θέμα αυτό στη συνέχεια .

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το νέο σχήμα εξουσίας δεν αναφέρεται πουθενά ότι θα είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με λίγα λόγια τονίζουν ότι , «η ισοτιμία των πολιτειών , η προέλευση κυριαρχίας, η αδύναμη κυβέρνηση αφού θα έχει περιορισμένες εξουσίες, υπερβαίνουν τα διακοσμητικά, ότι υπάρχει μια ενότητα, μοναδική προσωπικότητα, ή ακόμη μια ιθαγένεια, με αστερίσκο για την ιδιαίτερη των πολιτειών, σαν να λες είμαι από την Καλιφόρνια αντί είμαι Αμερικανός!»

Είναι βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις θα εξελιχθούν μέσα σε μιά θύελλα αντιθέσεων αλλά και σε ένα ιδιαίτερα ρευστό και επικίνδυνο περιβάλλον στην περιοχή. Ηδη διαφαίνεται η αποχώρηση από την κυβέρνηση του ΔΗΚΟ, επικεφαλής του οποίου είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, γιός του Τάσσου Παπαδόπουλου, εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία του με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Ουσιαστικά, όμως, στη νέα προσπάθεια, φαίνεται ότι έχει αγνοηθεί πλήρως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος των Ελληνοκυπρίων που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, αλλά διατηρεί πλήρως τις τουρκικές θέσεις.

Στο πολιτικό επίπεδο δημιουργούνται ερωτηματικά γιατί μετά από μήνες υποτίθεται διαπραγματεύσεων για το κοινο ανακοινωθέν που θα έδινε το πλαίσιο και τον τόνο των διαπραγματεύσεων, εμφανίζεται ένα κείμενο απογοητευτικό.

Σημειώνεται ότι η σύνταξη του κειμένου ολοκληρώθηκε τις ώρες που βρίσκονταν στην Λευκωσία ηαμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ.

Το πλήρες κείμενο του Προσχεδίου Κοινού Ανακοινωθέντος έχει ως εξής:

 ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ

Οι δυο ηγέτες είχαν την πρώτη τους συνάντηση σήμερα υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στα ακόλουθα:

1. Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και η παράτασή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η επίλυση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πρωτίστως θα επωφελούνται οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, καθώς και τις ξεχωριστές ταυτότητες και την ακεραιότητα αμφοτέρων,  διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που προσβλέπει σε αποτελέσματα. Όλα τα άλυτα βασικά θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν σε επίλυση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

3. Η επίλυση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, σαν μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα και μια κυριαρχία, η οποία θα καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό το χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θα υπάρχει μια ενιαία Κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την ενωμένη Κυπριακή ιθαγένεια.

Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της θα προσδιορίζονται από το σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατών, και οι νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών δεν θα καταπατούν ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαμάχη σε σχέση με τα παραπάνω θα δικάζεται από το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία στην άλλη.

4. Η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από την επίλυση μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώντα κράτη με ίσο καθεστώς. Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η Ε.Ε. θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των συνιστώντων κρατών. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται.

5. Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα.

6. Οι διορισμένοι εκπρόσωποι έχουν πλήρη εξουσία να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους στη διαδικασία, όταν χρειάζεται. Διατηρούν την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.

7. Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών ή οποιαδήποτε αρνητικά δημόσια σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Επίσης δεσμεύονται στις προσπάθειες να εφαρμοστούν μέτρα δόμησης εμπιστοσύνης που θα παρέχουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο.

8. Οι ηγέτες ανακοινώνουν επίσης…
(Ότι επιπρόσθετο μπορεί να προκύψει)

Πηγή: Iskra.gr 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pliroforiki_3_0.jpg
Ανοιχτή Επιστολή: Σχετικά με τις “δεξιότητες” και τα “ταλέντα” Πληροφορικής»
Διατυπώσεις όπως “Η λειψυδρία ταλέντων με γνώσεις πληροφορικής θα επηρεάσει 9 στις 10 επιχειρήσεις έως το 2026” δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα,...
Ανοιχτή Επιστολή: Σχετικά με τις “δεξιότητες” και τα “ταλέντα” Πληροφορικής»
daskala
Διακοπές με ανασφάλεια και άγχος για τους εκπαιδευτικούς
Ενας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών βιώνει υψηλή ή μεσαία συναισθηματική εξάντληση, ενώ καταγράφεται επίσης ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα εκπαιδευτικών...
Διακοπές με ανασφάλεια και άγχος για τους εκπαιδευτικούς