Σε φάση διαχείρισης της εκλογικής ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ εισέρχονται στη ΝΔ, καθώς και συζήτησης για τη στάση που θα κρατήσουν το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε και να αναβαθμίσουν το ρόλο τους ως ένας από τους δύο πυλώνες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, αλλά και να ανακτήσουν την ικανότητά τους να εγκλωβίζουν πλατύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα, από ό,τι φάνηκε στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του protothema.gr, στο παρασκήνιο μαίνεται ένας υπόγειος πόλεμος ανάμεσα σε εκείνους που, υιοθετώντας τη γραμμή του κ. Μεϊμαράκη, τάσσονται υπέρ του να δοθεί χρόνος για μια πιο ψύχραιμη ανάλυση των αιτίων της νέας εκλογικής ήττας που υπέστη η Νέα Δημοκρατία, και έρχονται αντιμέτωποι με όσους ζητούν εγκατάλειψη των συναινετικών τακτικών απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα – ΑΝΕΛ και επιστροφή στη τακτική της σκληρής αντιπαράθεσης που είχε χαράξει ο προηγούμενος αρχηγός Αντώνης Σαμαράς.
Πίσω από την ένταση με την οποία άνοιξε η συζήτηση για τις μετεκλογικές εξελίξεις στη ΝΔ, αρκετοί στη Συγγρού εκτιμούν ότι υποκρύπτονται επιδιώξεις για να ανοίξει το θέμα της διαδοχής, ενώ δεν λείπουν κι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι η αντιπαράθεση μπορεί να λάβει διαστάσεις τέτοιες που να απειλήσει την ενότητα της Κεντροδεξιάς.
Σύμφωνα με δημσίευμα του σημερινού Ριζοσπάστη, ο Ευ. Μεϊμαράκης, έως αυτή τη στιγμή, απορρίπτει να γίνει το συνέδριο της ΝΔ νωρίτερα από την άνοιξη του 2016, όπως έχει εδώ και καιρό προσδιοριστεί. Διαχέονται, όμως, πληροφορίες περί βούλησης μεγαλοστελεχών της παράταξης το συνέδριο να γίνει στα τέλη Οκτώβρη ή μέσα Νοέμβρη, ώστε να δρομολογηθεί νωρίτερα η εκλογή νέας ηγεσίας, πιθανότατα «από τη βάση». Η φούρια τους αυτή βασίζεται στην εκτίμησή τους ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ισχνή, θα υπάρχουν πάλι διαρροές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε «δύσκολες» ψηφοφορίες και επομένως η ΝΔ ως κόμμα θα πρέπει να είναι έτοιμη και με νέα, εκλεγμένη ηγεσία, για όλα τα ενδεχόμενα.
Σε κάθε περίπτωση, από στελέχη όπως οι Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης ασκείται ήδη κριτική στην ηγεσία Μεϊμαράκη για την τακτική του περί «συναίνεσης» και «συνεννόησης» με τον ΣΥΡΙΖΑ, στροφής στον «κεντρώο χώρο», υπερψήφισης του τρίτου μνημονίου στις 14/9 στη Βουλή (αντί να επιλεγεί π.χ. η αποχή) κ.ά. Η λογική τέτοιων στελεχών είναι ότι η τακτική αυτή της ηγεσίας της ΝΔ περίπου απενοχοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού από τη μία τον κατήγγειλαν για λάθη και κρυφούς σχεδιασμούς κι από την άλλη τον καλούσαν ακόμα και να συγκυβερνήσουν, στέλνοντας «λάθος μηνύματα» στους ψηφοφόρους. Οι ίδιοι σπεύδουν, μάλιστα, να εμφανίσουν ως δικαιωμένο από το προχτεσινό αποτέλεσμα τον Αντ. Σαμαρά και τη «σκληρή» στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας ότι η διαφορετική προεκλογική τακτική δεν έφερε, τελικά, καλύτερα αποτελέσματα απ' αυτά που είχε πετύχει και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος.
Βέβαια, στη ΝΔ υπάρχουν και άλλες απόψεις, όπως των Ντ. Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκη, Ν. Δένδια, Ευ. Στυλιανίδη, περί ανάγκης στροφής στο λεγόμενο «μεσαίο χώρο» και παρουσίασης της παράταξης ως ένα «σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα», ικανό να προσελκύσει και αφομοιώσει ευρύτερα στρώματα ψηφοφόρων, μακριά από «ακρότητες» και «περιθωριακές απόψεις».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ