Σε μείζον πολιτικό και οικονομικό θέμα αναδεικνύεται το ζήτημα της "λίστας Λαγκάρντ", καθώς μετά και τις χθεσινές εξελίξεις φαίνεται να ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα για πολιτικές ευθύνες των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.
Ευθύνες που σχετίζονται με μια διαφαινόμενη προσπάθεια απόκρυψης και συγκάλυψης της υπόθεσης ή, το λιγότερο, αδράνειας εκ μέρους τους όσον αφορά την κατάλληλη και προβλεπόμενη αντιμετώπιση των περιπτώσεων των 2.000 καταθετών της ελβετικής τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφής η πρόθεση των εμπλεκόμενων αρμοδίων, από το ξεκίνημα της υπόθεσης έως σήμερα, να αποποιηθούν των ευθυνών τους για την... περίπλοκη πορεία που έλαβε το ζήτημα.
Η λίστα, που μετά τη θητεία του Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών... είχε κάνει φτερά και για την τύχη της οποίας όλοι διατείνονταν ότι δεν γνωρίζουν, τελικά βρέθηκε. Χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέστειλε με φάκελο το σχετικό USB με τα ονόματα, που είχε περιέλθει στην κατοχή του όταν ανέλαβε το υπουργείο, στο Μ. Μαξίμου. Στη συνέχεια, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, ο φάκελος που έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού "δεν ανοίχτηκε" και απεστάλη κατευθείαν στο ΣΔΟΕ, το οποίο με τη σειρά του τον παρέδωσε στον οικονομικό εισαγγελέα του Άρειου Πάγου.
Το ερώτημα που γεννάται εύλογα είναι με ποια ιδιότητα ο Ευ. Βενιζέλος συνέχισε να έχει στην κατοχή του τη λίστα, δηλαδή ένα βασικό στοιχείο μιας τέτοιας υπόθεσης, από τη στιγμή που είχε ολοκληρωθεί η θητεία του. Επ' αυτού πηγές της Ιπποκράτους έλεγαν ότι ο Ευ. Βενιζέλος θεωρούσε ότι το ΣΔΟΕ θα είχε αντίγραφο από το USB που του είχε παραδώσει ο Ι. Διώτης και ότι φεύγοντας από το υπουργείο το κράτησε στο αρχείο του.
Την κίνησή του γνωστοποίησε ο ίδιος με γραπτή δήλωσή του, στην οποία προέβη μια ημέρα αφότου του είχε "πετάξει το μπαλάκι" της ευθύνης ο προκάτοχός του Γ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να αποτινάξει από πάνω του τα ερωτήματα για το τι συνέβη με την επίμαχη λίστα όταν έληξε η θητεία του.
"Να ερωτηθούν οι επόμενοι" δήλωνε προχθές ο πρώην ΥΠΟΙΚ, ο οποίος αφενός παραδέχτηκε ότι δεν είχε μεταφέρει όλα τα ονόματα στον τότε γραμματέα του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη -αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν τον εμπιστευόταν- και στη συνέχεια την επέδωσε στον επόμενο γραμματέα Ιω. Διώτη - και, αφετέρου, έχει αποδεδειγμένα υποπέσει σε αντιφάσεις για το εάν είχε εξαρχής τη λίστα ή όχι.
Μέχρι χθες είχε τη λίστα και ο Ευ. Βενιζέλος
Κατόπιν τούτων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε χθες με δήλωσή του να διευκρινίσει "για λόγους προστασίας δημοσίου συμφέροντος" ότι ως υπουργός Οικονομικών είχε ενημερωθεί για την ύπαρξη της λίστας από τον Ι. Διώτη τον Αύγουστο του 2011, όταν είχε δημιουργηθεί και πάλι θέμα από σχετικά δημοσιεύματα. Ο τότε γραμματέας του ΣΔΟΕ είχε ενημερώσει τον προϊστάμενό του ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου του είχε δώσει "ατύπως" "κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία, που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί".
Διαφορετικά, κατά τη νομική εκτίμηση του Ι. Διώτη, τελείται σοβαρό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος "ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός δεν μπορούσε να συμπράξει". Ο Ευ. Βενιζέλος, όπως τονίζει, συμφώνησε με την άποψη του, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν προέβη και σε καμία περαιτέρω κίνηση μετέπειτα, απαντώντας έτσι και στις υπόνοιες του Γ. Παπακωνσταντίνου. Στην Ιπποκράτους ωστόσο διέψευδαν ότι τίθεται θέμα ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και τον πρώην υπουργό.
Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δήλωνε χτες το πρωί (ρ/σ Βήμα) ότι "δεν υπάρχει λίστα η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος" και πως "κάθε διωκτική υπηρεσία, τις πληροφορίες που λαμβάνει, τις αξιοποιεί καθ' ον τρόπο μπορεί".
Επαναλαμβάνοντας το παραπάνω επιχείρημα η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε (ρ/σ Real 97,8) ότι "η αδυναμία νόμιμης επεξεργασίας των στοιχείων και η συγκρότηση ενός νόμιμου αρχείου, δεν σημαίνει ότι εξαντλούνται οι προσπάθειες αξιοποίησης των πληροφοριών". Είπε δηλαδή ότι η δημόσια αυτή συζήτηση δημιουργεί πρόβλημα "στην αξιοποίηση αυτών καθαυτών των πληροφοριών, γιατί κανένας ποτέ δεν θα παραδεχθεί ότι τις χρησιμοποίησε" και στη σχέση μας με την Ελβετία, γιατί η Ελβετία θα κατήγγειλε τη χώρα και δεν θα προχωρούσε σε διακρατική σύμβαση, την οποία έθεσε ως προτεραιότητα ο Ευ. Βενιζέλος.
Υπό το πρίσμα του παραπάνω επιχειρήματος που προτάσσει τώρα το ΠΑΣΟΚ περί αδυναμίας αξιοποίησης των πληροφοριών, προκύπτει αβίαστα το ερώτημα γιατί ως υπουργοί Οικονομικών τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν προέβησαν, εντός των επιτρεπτών ορίων, έστω σε κάποιες κινήσεις για τον έλεγχο των προσώπων που περιλαμβάνει η λίστα, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες.
Απάντηση Διώτη σε Βενιζέλο
Το άλλο στοιχείο που προξενεί εντύπωση και αφορά το γιατί ο Ι. Διώτης δεν παρέδωσε τη λίστα στον διάδοχό του, Στ. Στασινόπουλο, η Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι αυτό θα πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος και πως "όταν ο κ. Βενιζέλος αντιλήφθηκε" ότι δεν έχει φτάσει η λίστα στον σημερινό επικεφαλής του ΣΔΟΕ, την έστειλε αμέσως στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι "η λίστα υπάρχει, δεν είναι κρυφή και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ζήτημα γύρω απ’ αυτό".
Πάντως, συνεργάτες του Ι. Διώτη, απαντώντας ουσιαστικά στο ΠΑΣΟΚ, υποστήριζαν ότι ο τότε γραμματέας του ΣΔΟΕ είχε παραδώσει το CD της λίστας Λαγκάρντ στον Ευ. Βενιζέλο, χωρίς να το έχει ανοίξει και χωρίς να κρατήσει αντίγραφο, και ότι συνεπώς δεν είχε να παραδώσει κάτι στον διάδοχό του. "Το ηλεκτρονικό αρχείο, επειδή ήταν άτυπο, έπρεπε να παραδοθεί αυτοπροσώπως και όχι μέσω της επίσημης αλληλογραφίας των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Δεν κρατήθηκε κανένα αντίγραφο στο ΣΔΟΕ και γι' αυτό δεν παρέλαβε οτιδήποτε ο διάδοχός μου" δήλωσε στο "Βήμα".
Διαψεύδει και η ΕΥΠ
Παράλληλα ο διοικητής της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας, απαντώντας σε δημοσιεύματα που τον ήθελαν να έχει λάβει την επίμαχη λίστα από τον προκάτοχό του Κ. Μπίκα, ο οποίος κατά δημοσιεύματα είχε πάρει μέρος στην απόκτησή της από τη γαλλική πλευρά, έσπευσε να διαψεύσει οποιαδήποτε εμπλοκή του.
"Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν". Πάντως, εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, αυτό σημαίνει ότι και η τωρινή κυβέρνηση Σαμαρά είχε γνώση της λίστας, παρότι ο Γ. Στουρνάρας δήλωνε πρόσφατα στους Financial Times ότι δεν γνώριζε την ύπαρξή της.
Πάγκαλος: Είναι αξιόπιστη η λίστα;
Εν τω μεταξύ, για την αξιοπιστία της λίστας διερωτήθηκε (ρ/σ Βήμα) και ο Θ. Πάγκαλος με το επιχείρημα ότι "τα προϊόντα υποκλοπής είναι πάντα συζητήσιμα".
Πηγή: Αυγή
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη