Το «ξέφωτο» του κεφαλαίου «στην οικονομία, στην κοινωνία αλλά και στα μεγάλα εθνικά μας θέματα» είδε ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, βαφτίζοντάς το ξέφωτο για το λαό και παραθέτοντας τα όσα «κατάφερε» η κυβέρνησή του τον προηγούμενο χρόνο για τον «ρεαλιστικό», όπως είπε, στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Στο ίδιο πνεύμα, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των νέων μέτρων και της ομολογημένης πλέον επέκτασης του «δημοσιονομικού κόφτη», ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με ένα σερί συνεντεύξεών του (ΣΚΑΪ, «Κόκκινο», «Αγορά»).
«Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 και σε αυτό δεν χωρά καμία απολύτως αμφισβήτηση», υποστήριξε ο Δ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας πως ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο «δημοσιονομικό μονοπάτι το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος (...) Ακόμη η συζήτηση είναι ανοιχτή. Η συζήτηση συνεχίζεται, έτσι ώστε να δούμε αφενός ποια θα είναι τα μεσοπρόσθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και στη συνέχεια, στη βάση αυτών των μεσοπρόθεσμων μέτρων, να συμφωνήσουμε και για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή, για τα πρωτογενή πλεονάσματα».
Κι ενώ επί της ουσίας αυτή του η δήλωση ισοδυναμεί με παραδοχή μονιμοποίησης της αντιλαϊκής επίθεσης, έσπευσε να την εξωραΐσει με τις γνωστές αυταπάτες ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος περικοπής συντάξεων», ότι η επέκταση του «κόφτη» δεν είναι επέκταση του μνημονίου και ότι η κυβέρνηση συνεχίζει «τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία, με κοινωνική προστασία και με μία προσπάθεια να αναδιανείμουμε, να ανακατανείμουμε τα βάρη»!
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη «αξιολόγηση», ο Δ. Τζανακόπουλος επανάλαβε το - με νέο πλέον χρονοδιάγραμμα - «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης, για λογαριασμό του κεφαλαίου, λέγοντας ότι στόχος είναι «να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, να μπορέσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και από εκεί και πέρα να αρχίσει να προετοιμάζεται για δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές, οι οποίες θα γίνουν μέχρι τον Αύγουστο του 2018, όπου θα πρέπει με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 να μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, έτσι ώστε να μπορεί να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς να χρειάζεται δάνεια από τον επίσημο τομέα».
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο μηχανισμών εγγυήσεων, δίχως προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων, κάτι που, όπως παραδέχτηκε, συμβαίνει ούτως ή άλλως στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών κανόνων. «Να αφήσουμε έξω την Ελλάδα και να πούμε: "Οποιαδήποτε χώρα δεν πιάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, πρέπει να πάρει μέτρα για να τους πιάσει". Αυτό δεν ισχύει μόνο για μας, ισχύει για τους πάντες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συντηρώντας, τέλος, την αντιπαράθεση με τη ΝΔ, στο βολικό πεδίο των «εθνικών στόχων» του κεφαλαίου, χαρακτήρισε «έκθετο» τον Κυρ. Μητσοτάκη γιατί, όπως είπε, «με τη στάση της προσπάθησε να κάνει κακό στη διαπραγμάτευση και στη χώρα, αλλά ευτυχώς για άλλη μια φορά απέτυχε (...) Αντί να υπερασπιστεί την πρωτοβουλία στο εξωτερικό, επέλεξε να παίξει τον ρόλο της εμπροσθοφυλακής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών».
Στο μεταξύ, ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα τροφοδότησε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ότι η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, ήταν μέτοχος σε εταιρεία που είχε συναλλαγές με το Δημόσιο, τρία χρόνια αφ' ότου εξελέγη βουλευτής το 2012 κι ενώ το Σύνταγμα προβλέπει το «ασυμβίβαστο» ανάμεσα στις δύο αυτές ιδιότητες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη