Την αντίθεσή τους στην ονομασία "Ιλιντεν", η οποία βρίσκεται από χθες στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, εξέφρασαν στον πρωθυπουργό οι αρχηγοι των Ν.Δ, Κινήματος Αλλαγής, Ένωσης Κεντρώων και ΚΚΕ, κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που ξεκίνησαν από χθες.
Σύμφωνα με το Μαξίμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός "επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις."
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός "τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς."
"Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με την ονοματολογία, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις", καταλήγει η κυβερνητική ενημέρωση.
Η στάση των πολιτικών αρχηγών
Μετά την επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, ότι "το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας μακεδονικού έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο". "Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι' αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση", φέρεται να δήλωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, διαφώνησε με τον προσδιορισμό του όρου "Ίλιντεν" στην ονομασία της ΠΓΔΜ, κατά την τηλεφωνική ενημέρωση που είχε από τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής.
Η κ. Γεννηματά επανέλαβε ότι η θέση του κόμματος αφορά ολοκληρωμένη συμφωνία με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, συνταγματική αναθεώρηση και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, επανέλαβε στον πρωθυπουργό τη θέση του κόμματος για την αποτροπή της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει η νέα πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».
Ακόμη, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το νέο όνομα και επισήμανε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση.
Τέλος, αρνητική ήταν και η στάση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος επέμεινε στην πάγια θέση του ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο κ. Τσίπρας είχε τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τους δύο άνδρες να στέλνουν μήνυμα για τη μέγιστη δυνατή συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στο θέμα της ονομασίας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Γιατί στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιούν τη φράση «με λες» αντί για «μου λες»
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση