«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια ήταν μια ιστορική στιγμή, γιατί έδειξε καταρχάς ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μόνο γράμμα και πνεύμα, αλλά έχει και εφαρμογή» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου. Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Δεύτερη Ματιά», τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία, η κ. Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε πως η εφαρμογή της Συμφωνίας είναι επωφελέστατη για το εθνικό συμφέρον, για την ελληνική κοινωνία, αλλά και για τη σταθερότητα σε όλα τα Βαλκάνια.
Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας στα Σκόπια Χουλουσί Ακάρ την αμέσως επόμενη ημέρα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτή η εσπευσμένη επίσκεψη σημαίνει ότι κάτι θορύβησε την Τουρκία. «Είναι προφανές τι τη θορύβησε. Η επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελλάδα, οι συμφωνίες για αμυντικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι εκτοπίζεται ή περιορίζεται πάρα πολύ ο ρόλος της στη Βόρεια Μακεδονία, και επομένως στα Βαλκάνια» σημείωσε.
Αναφερόμενη στο θέμα με τα εμπορικά σήματα, η κ. Αναγνωστοπούλου είπε πως η Συμφωνία των Πρεσπών διευθετεί το ζήτημα αυτό. «Οι 140 επιχειρηματίες - και από τους μεγάλους και από τη Μακεδονία- που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό σε αυτό το ταξίδι, κάτι ξέρουν, και δεν είναι και ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι ότι πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών επειδή στρουθοκαμηλίζαμε, νομίζαμε ότι δεν υπήρχαν και έρχεται μια Συμφωνία που αρχίζει να διευθετεί αυτά τα θέματα» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «όλες οι στρεβλώσεις που είχαν δημιουργηθεί επιλύονται τώρα με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Στο σημείο αυτό, έκανε ειδική αναφορά στην κοινή επιτροπή που θα συγκροτηθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου για το θέμα των εμπορικών σημάτων. «Μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπήρχε κανένα πλαίσιο για τα μακεδονικά προϊόντα. Τώρα με αυτή τη διεθνή επιτροπή, με τους διεθνείς εμπειρογνώμονες και με επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες θα μπει ένα πλαίσιο» σημείωσε.
Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε πως η κυβέρνηση «κατόρθωσε ένα πρόβλημα που φαινόταν δυσεπίλυτο να επιλυθεί και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, βάσει των δικών μας δικαίων και με γνώμονα τη σταθερότητα στην περιοχή, με αμοιβαία συναίνεση».
Επίσης, επέκρινε τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως δεν κατάλαβαν τίποτα από την κρίση. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών «χτίζουμε μια προοπτική, με θάρρος, με τόλμη, με αισιοδοξία και σε σχέση με τη γειτονιά μας», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τη χθεσινή αναφορά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση αντάλλαξε τις Πρέσπες με τις συντάξεις, η κ. Αναγνωστοπούλου είπε ότι «αυτό δεν στέκει σε καμία λογική, γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και δεν θα μπορούσαμε να το σηκώσουμε εάν δεν πιστεύαμε ότι το εθνικό συμφέρον απαιτεί η χώρα να έχει ρόλο σημαντικό μαζί με τη γειτονιά και τους γείτονες».
Ερωτηθείσα για το σύνθημα «η Μακεδονία είναι μόνο μία και είναι ελληνική», το χαρακτήρισε επικίνδυνο και ανέφερε πως «μας φτάνει πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους και βάζει τη χώρα σε αναθεωρητισμό».
Τέλος, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισήμανε πως είναι διεθνής και δεν μπορεί κανείς να μην την εφαρμόσει.
«Οι πρόσφυγες να ακούν μόνο τους επίσημους κρατικούς φορείς και να σέβονται τους νόμους»
«Από πού διακινήθηκε η πληροφορία; Διακινήθηκε εδώ και ημέρες από κάποιους ότι μπορούν να φύγουν οι πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες για τη δική τους ασφάλεια, για τη δική τους προστασία, πρέπει να ακούνε μόνο τους επίσημους κρατικούς φορείς και να σέβονται τους κανόνες αυτού του κράτους» ανέφερε η κ. Αναγνωστοπούλου, ερωτηθείσα για την παραπληροφόρηση των προσφύγων ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.
Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά της προς τους πρόσφυγες, τόνισε για δική τους προστασία και ασφάλεια δεν πρέπει να πέφτουν θύματα τέτοιων οργανωμένων ή μη οργανωμένων ομάδων.
Αναδεικνύοντας την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, η αναπληρώτρια υπουργός είπε πως «όσο στην Ευρώπη δεν υπάρχει μια κανονικότητα που να επιτρέπει αυτό που κανονικά προβλεπόταν και από τη Συνθήκη του Δουβλίνου, δηλ. το να καταμερίζεται το θέμα των προσφύγων στα κράτη, τόσο θα επιτρέπεται σε διάφορες ομάδες που λειτουργούν υπόγεια να εκμεταλλεύονται αυτούς τους ανθρώπους». Προσέθεσε περαιτέρω ότι όσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν εφαρμόζονται από όλα τα κράτη-μέλη κανόνες τότε θα υπάρχουν δυνάμεις, ομάδες που θα λειτουργούν αποσταθεροποιητικά και για τις ίδιες τις χώρες, αλλά και για τους ίδιους τους πρόσφυγες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση