Παιχνίδια επιρροής, διαπλοκή, διαφθορά και συγκρούσεις συμφερόντων. Τον «ιστό της αράχνης» που συνδέει πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις με ιδιοκτησίες μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα ανιχνεύει το Reuters σε εκτενέστατο ρεπορτάζ του με ονοματεπώνυμα
Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης, Αλαφούζος, Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου, Κεδίκογλου είναι ορισμένοι από όσους κλήθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το «τρίγωνο της εξουσίας».
Το ρεπορτάζ του Reuters ξεκινά με το χαράτσι της ΔΕΗ, αναφέροντας ότι μεγάλες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ισχυρά ΜΜΕ, είτε δεν πλήρωσαν ή πλήρωσαν πολύ λιγότερο. Μάλιστα, υπάρχει και δήλωση του συνδικαλιστή Νίκου Φωτόπουλου: «Ηταν ένα δώρο για τα πραγματικά αφεντικά, για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της χώρας». Κάτι που κατά το Reuters αναδεικνύει τις διασυνδέσεις πολιτικών με επιχειρήσεις και ισχυρούς ιδιοκτήτες ΜΜΕ.
«Δεν ξέρουν τίποτα»…
Οι δημοσιογράφοι του Reuters Στέφεν Γκρέι και Ντίνα Κυριακίδου απευθύνθηκαν σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ορισμένοι εκ των οποίων αρνήθηκαν ότι ασκούν τέτοιες πρακτικές, ενώ άλλοι δεν απάντησαν στις ερωτήσεις. Το πρακτορείο κάνει αναφορά σε παλιές δηλώσεις του Α. Τσίπρα ότι «στην Ελλάδα η πραγματική δύναμη είναι οι ιδιοκτήτες των τραπεζών, τα μέλη του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και τα διεφθαρμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό είναι το τρίγωνο της αμαρτίας». Αλλά και του Πάνου Καμμένου: «Τα μέσα ενημέρωσης ελέγχουν την κατάσταση και το κράτος ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης. Είναι μια εικόνα ενός αμοιβαίου εκβιασμού…».
Σε ερώτηση του Reuters ο Ε. Βενιζέλος ρίχνει την ευθύνη στα αρχεία της ΔΕΗ, ενώ ο Σίμος Κεδίκογλου απαντά ότι τυχόν λάθη που εντοπίζονται θα διορθώνονται. Το πρακτορείο αναφέρει ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι χειρότερη από την Ιταλία και τη Μ. Βρετανία όπου κυριαρχούν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Ρούπερτ Μέρντοχ αντίστοιχα. Κάνει επίσης λόγο για άναρχη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών ΜΜΕ στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι λειτουργούν χωρίς άδειες, ουσιαστικά με την κάλυψη των κυβερνήσεων.
«…σοσιαλιστική χώρα η Ελλάδα»
Το Reuters απευθύνθηκε και στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο, που σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Οι περισσότερες εταιρείες στην Ελλάδα ουσιαστικά περιμένουν να πάρουν χρήματα από το κράτος». Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε μάλιστα ότι αυτό αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για καπιταλιστική χώρα αλλά για… σοσιαλιστική.
Μιλώντας στο πρακτορείο, ο Γιάννης Αλαφούζος παραδέχεται ότι «ορισμένα ΜΜΕ αποτελούν ουσιαστικά γραφεία Τύπου συγκεκριμένων επιχειρήσεων». Ομως το Reuters επισημαίνει ότι «o Αλαφούζος, του οποίου ο πλούτος προέρχεται από τη ναυτιλία, δήλωσε ότι η οικογένειά του είναι προσεκτική ώστε να μην εξαρτάται από συναλλαγές με την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι επικριτές του λένε ότι ο ΣΚΑΪ ήταν μεταξύ των εταιρειών που βρέθηκαν να μην πληρώνουν το χαράτσι -ο ΣΚΑΪ επικαλείται τη γραφειοκρατία- και ότι τα κέρδη από τα ΜΜΕ που κατέχει οφείλονται στην κρατική διαφήμιση».
Η οικογένεια Μπόμπολα
Για το MEGA το πρακτορείο αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες του είναι ηγέτες ή έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με άλλους τομείς της οικονομίας. Κάνει αναφορές στα μέλη της οικογένειας του Γιώργου Μπόμπολα (Φώτης, διευθυντής της Τηλέτυπος), ενώ για τον άλλο γιο, τον Λεωνίδα, σημειώνει ότι είναι «διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μια γιγαντιαίας κατασκευαστικής εταιρείας που ιδρύθηκε από τον πατέρα του και έχει συνάψει συμβάσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με το κράτος». Γίνονται επισημάνσεις για τα άλλα ΜΜΕ της οικογένειας (εφημερίδες, περιοδικά κ.ά.) αλλά και για τα γραφεία της εταιρείας που βρίσκονται δίπλα στην Αττική Οδό».
Το Reuters κάνει αναφορά στη σύγκρουση με την οικογένεια Μπόμπολα μέσω «Εθνους». Η εφημερίδα αρχικά κατηγόρησε το πρακτορείο ότι «συνεχίζει να στοχοποιεί τη χώρα μας, την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα», χαρακτηρίζοντάς το «πέμπτη φάλαγγα» της τρόικας.
Μετά από συνεχή αιτήματα του πρακτορείου, ο Μπόμπολας έστειλε επιστολή η οποία ανέφερε: «Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ανήκουν σε εταιρείες στις οποίες συμμετέχω για την προώθηση των συμφερόντων της μητρικής εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. … Η εφημερίδα “Εθνος” ποτέ δεν χρησιμοποίησε την επιρροή της ούτε ζήτησε χάρη από τους κυβερνώντες προς όφελος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ».
Σε γραπτή δήλωσή της, η κατασκευαστική εταιρεία σημείωσε ότι «θυγατρικές εταιρείες της συμμετέχουν και σε ιδιωτικές και σε δημόσιες συμβάσεις και σε ό,τι αφορά τις τελευταίες συμμετέχει αποκλειστικά μέσω διεθνών ανοικτών διαγωνισμών, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Αναφορές γίνονται και στους συνιδιοκτήτες του MEGA, την οικογένεια Βαρδή Βαρδινογιάννη, που είναι κυρίαρχη στον τομέα του πετρελαίου και της ναυτιλίας, και τον Σταύρο Ψυχάρη που ελέγχει τον ΔΟΛ. «Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης βρίσκεται στη διοίκηση του MEGA, ενώ η οικογένεια κατέχει επίσης έναν μικρότερο σταθμό που ονομάζεται Star Channel. Η οικογένεια είναι επίσης ο κύριος μέτοχος της Motor Oil Hellas».
Mε e-mail, εκπρόσωπος της οικογένειας δήλωσε: «Οι περισσότερες από τις εταιρείες μας έχουν έδρα στο εξωτερικό… Καμία δεν βασίζεται σε κυβερνητικά συμβόλαια».
Η σιωπή Ψυχάρη και τα Eurofighters
Ο Ψυχάρης, του οποίου η εταιρεία ΔΟΛ εκδίδει εφημερίδες και έχει κρατικές συμβάσεις για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τα ταξίδια, είναι πρόεδρος του MEGA Channel.
Το 2006 μήνυσε δύο δημοσιογράφους που ισχυρίστηκαν σε ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα ότι είχε ασκήσει πιέσεις για την πώληση των Eurofighters στην Ελλάδα. Τρία χρόνια αργότερα, η μήνυση του εκδότη απορρίφθηκε. Ο Ψυχάρης δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με την υπόθεση.
Στα τέλη Νοεμβρίου, μία από τις εφημερίδες του κατηγόρησε τον Απόστολο Κακλαμάνη όταν αυτός είπε ότι έχουν περάσει οι εποχές που οι ολιγάρχες διόριζαν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. «Το Βήμα» είχε άρθρο που αναφερόταν στα συγκεκριμένα σχόλια και υποσχόταν να κάνει δήθεν ενοχλητικές αποκαλύψεις για τον Κακλαμάνη.
Ο Δημήτρης Τρίμης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, μιλώντας στο Reuters, χαρακτήρισε σοβαρή ήττα τη μη δημοσιοποίηση ονομάτων δημοσιογράφων που εργάζονταν σε γραφεία Τύπου και άλλους κρατικούς οργανισμούς και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα τρίγωνο από πολιτικές δυνάμεις, οικονομικές δυνάμεις και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και κανείς δεν μπορεί να πει ποιος έχει το πάνω χέρι».
Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ του Reuters αναφέρεται στη γνωστή δήλωση Καραμανλή στον «Μπαϊρακτάρη» περί νταβατζήδων και σημειώνει ότι δεν έγινε ποτέ καμία σημαντική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της διαπλοκής.
«Πρώην υπουργός που μίλησε στο Reuters ανέφερε ότι ιδιοκτήτης ΜΜΕ τού είχε ζητήσει να σταματήσει δικαστική έρευνα που τον αφορούσε, ενώ σε άλλη περίπτωση εκδότης εφημερίδας, που χρωστούσε 1.000.000 ευρώ σε κρατική εταιρεία, επικοινώνησε μαζί του για να του διαγράψει το χρέος. Οπως είπε ο υπουργός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αφού αρνήθηκε να διαγράψει το χρέος, έβλεπε συνέχεια το όνομά του σε αρνητικά ρεπορτάζ για τον ίδιο στην εφημερίδα του εκδότη».
Το Reuters σημειώνει ότι ακόμη και χωρίς τη νομοθεσία το τοπίο στα ΜΜΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλάζει, καθώς οι οικονομικές πιέσεις εντείνονται, η διαφήμιση έχει συρρικνωθεί και εταιρείες ΜΜΕ έχουν δηλώσει χρέη ύψους άνω των δύο δισ. ευρώ.
Η Εφημερίδα των Συντακτών, 18/12/2012
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σχολικός εκφοβισμός: Το νέο μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 8/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση