Αντιμέτωποι με περικοπές στο ύψος του μισθού, στις ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας, των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, αλλά και στο σύνολο όλων των πρόσθετων παροχών που προκύπτουν από συλλογικές συμβάσεις εργασίας που λήγουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο, είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Η σημαντικότερη μισθολογική αλλαγή αφορά την κατάργηση της προσαύξησης του 10% στον μισθό ως συνέπεια του επιδόματος γάμου, που παύει να υφίσταται από τον Απρίλιο με την κατάργηση –και επισήμως– της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) μέσω της οποίας θεσμοθετήθηκε στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ.
Επαναπροσδιορίζονται οι κατώτατες αποδοχές από 1ης Απριλίου
Αντιμέτωποι με νέες αλλαγές, στο ύψος του μισθού, στις ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας, στο ύψος των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, αλλά και στο σύνολο όλων των πρόσθετων παροχών που προκύπτουν από συλλογικές συμβάσεις εργασίας που λήγουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο, είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Η σημαντικότερη μισθολογική αλλαγή αφορά την κατάργηση της προσαύξησης του 10% στον μισθό ως συνέπεια του επιδόματος γάμου, που παύει να υφίσταται από τον Απρίλιο με την κατάργηση –και επισήμως– της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέσω της οποίας θεσμοθετήθηκε για το σύνολο των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ. Βεβαίως, όποιοι από τους εργοδότες επιθυμούν να το καταβάλλουν δύνανται να το πράξουν, αλλά η καταβολή αυτή θα έχει εθελοντικό και όχι υποχρεωτικό χαρακτήρα μετά και την 1η Απριλίου. Ανυπολόγιστου ύψους θα είναι και οι νόμιμες μειώσεις που θα επέλθουν στους μέσους μισθούς μετά τη 14η Φεβρουαρίου, οπότε λήγει και η ισχύς όσων κλαδικών συμβάσεων υπεγράφησαν στο 2011. Μετά τη λήξη της μετενέργειας –και εφόσον δεν υπογραφεί νέα κλαδική– οι μισθοί θα καθορίζονται με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις, οπότε μπορούν να σταθεροποιηθούν στο ύψος των 586 ευρώ (μεικτά). Οσες συμβάσεις είχαν συμπληρώσει 24μηνη διάρκεια μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2012 και η ισχύς τους υπερβαίνει την 14η Φεβρουαρίου 2013 λήγουν αυτόματα τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ακόμα κι αν έχει προβλεφθεί μεγαλύτερη διάρκεια. Στη συνέχεια, οι όροι των συμβάσεων παραμένουν σε ισχύ για ένα τρίμηνο. Αν στο διάστημα αυτό δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, διασώζονται μόνο ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα. Σε περίπτωση που στο ενδιάμεσο υπογραφούν επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις, οι μισθοί μπορούν να μειωθούν μέχρι τα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
– Πόσο βέβαιοι είμαστε πως μετά την 1η Απριλίου ο μισθός εισόδου στην εργασία θα είναι 586 ευρώ;
– Δεν είναι βέβαιο, διότι εντός του 2013 θα έχουν αλλάξει η διαδικασία και ο τρόπος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού. Δεν θα καθορίζεται πλέον στο πλαίσιο συλλογικής διαπραγμάτευσης από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) αλλά με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Βεβαίως, θα προηγείται διάλογος και θα λαμβάνονται υπόψη το ύψος του πληθωρισμού, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η ανεργία.
Ομως, έως ότου αλλάξει η διαδικασία, δηλαδή μέχρι τις 30 Μαρτίου του 2012, οι μισθοί μπορούν να πέσουν μόνο έως το επίπεδο των 586 ευρώ τον μήνα (για τους πλήρως απασχολουμένους). Στο ποσό αυτό προστίθενται και οι τριετίες, αλλά «παγωμένες» μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Υπενθυμίζεται ότι για τους νέους κάτω των 25 ετών ο κατώτερος μισθός, ήδη από το 2011, ορίζεται στα 510,95 ευρώ. Το ημερομίσθιο εισόδου για τους εργατοτεχνίτες χωρίς προϋπηρεσία είναι στα 26,18 ευρώ, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών διαμορφώνεται στα 22,83 ευρώ (μεικτά).
Το 2013, στο σύνολο των αλλαγών που θα ισχύσουν σε εργασιακές σχέσεις, επιδόματα ανεργίας και συμβάσεις, είναι αξιοσημείωτο ότι δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής για τους ανέργους. Το μόνο μέτρο -για την ηλικιακή διεύρυνση των μακροχρονίως ανέργων που θα λαμβάνουν συμπληρωματικό επίδομα και μετά τους πρώτους 12 μήνες ανεργίας- θα ισχύσει τελικώς από την... 1η/1/2014. Αντιθέτως, το 2013 εισάγει σειρά δυσμενών μεταβολών στις ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας, καταργώντας όλες τις διοικητικές πράξεις με τις οποίες επιδοτούνταν -σε ορισμένες περιπτώσεις και από το 1999- πρώην απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν. Από την 1η/1/2013 όλοι οι επιδοτούμενοι με ειδικές ρυθμίσεις εντάσσονται στις κοινές περί ανεργίας και δεν επιτρέπεται να επιδοτηθούν περισσότερο από 12 μήνες. Το ίδιο θα ισχύσει και για όλους όσοι επιδοτούνταν με ειδικό βοήθημα λόγω συγχώνευσης των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνταν στο παρελθόν. Σε ό,τι αφορά τις λοιπές διατάξεις του νέου εργασιακού νόμου, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ενεργοποιηθεί ήδη από τον Νοέμβριο με την ψήφιση του σχετικού νόμου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι μεταβολές στον τρόπο υπολογισμού των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, οι τροποποιήσεις στο ωράριο και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ωστόσο, μέσα στο 2013 θα αρχίσουν να γίνονται για πρώτη φορά αισθητές και οι επιπτώσεις που θα προκληθούν στις εργοδοτικές οργανώσεις. Καθώς οι εργοδότες δεν υποχρεούνται να εφαρμόσουν για το προσωπικό τους τις συλλογικές συμβάσεις -συμπεριλαμβανομένης για το 2013 και της όποιας πρόσθετης παροχής μπορεί να συμφωνηθεί στο πλαίσιο ΕΓΣΣΕ- παρά μόνο στον βαθμό που είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που τις υπογράφουν, αναμένεται να εκδηλωθεί κύμα αλλαγών στις μορφές οργάνωσης της αντιπροσώπευσης των επιχειρήσεων. Το τέλος του συνδικαλισμού με τη μορφή που δέσποζε δεν ήλθε μόνο για τα εργατικά συνδικάτα, αλλά και για τις εργοδοτικές συντεχνίες οι οποίες δεν θέλησαν ή δεν κατόρθωσαν να υπερασπίσουν τον θεσμό της συλλογικής διαπραγμάτευσης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29/12/2012
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη