Να απορρίψουν την πρόταση για δημιουργία παραρτήματος του ΑΠΘ στην Πάφο, καλεί τους πανεπιστημιακούς του Αριστοτελείου η παράταξη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) του ΑΠΘ.
Οπως τονίζει η παράταξη, το εν λόγω παράρτημα θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει «αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από ιδιωτικούς πόρους, πόρους του ΕΛΚΕ και της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας» του ΑΠΘ. Πρόκειται δηλαδή για καθαρή επιχειρηματική δραστηριότητα του ΑΠΘ στην αλλοδαπή, όμοια με αυτή των υπό ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην χώρας μας, τα οποία το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας έχει καταδικάσει με τις πολύμηνες κινητοποιήσεις και αγώνες της πριν ένα χρόνο.
Ολη η ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ ΑΠΘ
Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ με διαδικασίες εξπρές ανακοίνωσαν την πρόθεση τους για ίδρυση παραρτήματος του ΑΠΘ στην Πάφο, στο όνομα της «εξωστρέφειας, διεθνοποίησης του ιδρύματος και των εθνικών, γεωστρατηγικών δεσμών με την Κύπρο». Αυτό που «ξέχασαν» να αναφέρουν στην παρουσίαση τους, η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στις Συνελεύσεις των Τμημάτων, είναι ότι το εν λόγω παράρτημα βάσει του άρθρου 6 του Ν.4957/2022 θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει «αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από ιδιωτικούς πόρους, πόρους του ΕΛΚΕ και της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας» του ΑΠΘ. Πρόκειται δηλαδή για καθαρή επιχειρηματική δραστηριότητα του ΑΠΘ στην αλλοδαπή, όμοια με αυτή των υπό ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην χώρας μας, τα οποία το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας έχει καταδικάσει με τις πολύμηνες κινητοποιήσεις και αγώνες της πριν ένα χρόνο.
Η «διεθνοποίηση» των ΑΕΙ ως βασικό εργαλείο εμπορευματοποίησης τους
Η «διεθνοποίηση» των ΑΕΙ αποτελεί στρατηγικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αποκαλούμενου Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης. Αφορά στην – για εμπορικούς και γεωπολιτικούς λόγους – προσέλκυση φοιτητών/πελατών από το εξωτερικό και υλοποιείται με πλείστους τρόπους μεταξύ των οποίων (α) η ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (πχ. Ιατρική ΑΠΘ) (β) η ίδρυση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων με πανεπιστήμια του εξωτερικού και χρηματοδοτική υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (η σχετική πρόσκληση βρίσκεται σε εξέλιξη με δεκάδες προτάσεις από το ΑΠΘ να έχουν ήδη κατατεθεί) και (γ) η ίδρυση παραρτημάτων ελληνικών ΑΕΙ στο εξωτερικό (ήδη το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ ανακοίνωσαν ίδρυση παραρτημάτων στην Κύπρο, ενώ το ΔΠΘ και το Παν. Πατρών προσανατολίζονται στην ίδρυση παραρτημάτων στην Αίγυπτο). Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των πρωτοβουλιών «διεθνοποίησης και εξωστρέφειας» των ΑΕΙ, η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η προσέλκυση πόρων στο όνομα της οικονομικής αυτοτέλειας και χρηματοδοτικής εγκατάλειψης των ΑΕΙ στη χώρα μας.
Να μην περάσει η ίδρυση του παραρτήματος στην Πάφο – Η ίδρυση του θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη βεβαρυμμένη κατάσταση στο ΑΠΘ
Αναρωτιέται κανείς ποια προβλήματα θα επιλύσει η δημιουργία παραρτήματος του ΑΠΘ στην Κύπρο; Θα αποκατασταθεί η εξωφρενική αναλογία του 1 μέλους ΔΕΠ ανά 43 προπτυχιακούς και 50 προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές στο ΑΠΘ; Θα αποκατασταθούν τα κεντρικά αμφιθέατρα στην Ιατρική, στην Κτηνιατρική και στο Χημείο τα οποία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω ελλιπούς συντήρησης και άλλων προβλημάτων; Θα αποκατασταθεί το πανεπιστημιακό Δάσος στο Περτούλι, το οποίο 18 μήνες από την καταστροφική πλημμύρα του Ντάνιελ παραμένει χωρίς συντήρηση καθιστώντας αμφίβολη για 2η συνεχή χρονιά την πρακτική άσκηση των φοιτητών; Θα αποκατασταθούν οι ρημαγμένες υποδομές των φοιτητικών εστιών ή η απουσία αντισεισμικής, αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής θωράκισης των υποδομών στο ΑΠΘ; Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει συσσωρευμένη εμπειρία. Τα δεκάδες μεταπτυχιακά με δίδακτρα, τα δεκάδες προγράμματα κατάρτισης του ΚΕΔΙΒΙΜ με δίδακτρα, τα αγγλόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα στο ΑΠΘ δεν αναβάθμισαν ούτε τις υποδομές, ούτε τους μισθούς των μελών ΔΕΠ, ούτε τις συνθήκες εργασίες των νέων ερευνητών που κατά κανόνα απασχολούνται με όρους εργασιακής επισφάλειας σε αυτά τα προγράμματα. Αντιθέτως, η δημιουργία του παραρτήματος θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκτροπή ανθρώπινου δυναμικού και χρηματοδοτικών πόρων σε αλλότριες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ το επιστημονικό κύρος του ΑΠΘ θα χρησιμοποιηθεί ως σφραγίδα για την παροχή πτυχίων αμφίβολης ποιότητας.
Καλούμε τους συναδέλφους στις Συνελεύσεις των Τμημάτων να απορρίψουν την πρόταση για δημιουργία παραρτήματος του ΑΠΘ στην Πάφο και να δυναμώσουν τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ