Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης είναι το θύμα. Το θύμα μιας κοινωνίας η οποία «μένει άφωνη» κάθε φορά που έρχεται στο φως μια υπόθεση. Ποτέ άλλοτε. Κι ας διαδραματίζονται δίπλα της σκηνές βίας.
Μήπως πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες σ’ αυτή την υποκρισία μας με όλες τις μεγαλοστομίες που περιλαμβάνει σε ανάλογες περιπτώσεις; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας. Αλλά φράσεις κλισέ του τύπου «θα χυθεί άπλετο φως» με τρομάζουν. Δε γνωρίζω πόσο φως χύθηκε στην υπόθεση Άλεξ που επίσης προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση και απασχόλησε τόσο καιρό τα ΜΜΕ. Δυστυχώς, ξεχνάμε γρήγορα. Όταν σε λίγο καιρό θα πανηγυρίζουμε για το τραγούδι στο διαγωνισμό Eurovision, για παράδειγμα, η έλλειψη του Βαγγέλη θα πονάει φριχτά μόνο τους δικούς του ανθρώπους και οι υπόλοιποι θα έχουμε ίσως γυρίσει σελίδα γιατί δεν αντέχουμε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι φέρουμε μερίδιο ευθύνης για τους Βαγγέληδες αυτού του κόσμου πολλοί από μας. Όταν ως γονείς, αντί να ισχυροποιήσουμε τα παιδιά μας, τα προστατεύουμε -έτσι νομίζουμε- με τη συμβουλή «με αυτό το παιδί να μην κάνεις παρέα» και τρέχουμε οι ίδιοι να αναλάβουμε δράση και «να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας», δημιουργούμε τα αυριανά θύματα αφού δε χρειάζεται να αγωνιστούν τα ίδια για να σταθούν στα πόδια τους, αλλά και τους αυριανούς θύτες. Ο αποκλεισμός ατόμων για διάφορους λόγους από την ομάδα γεννά αργά ή γρήγορα θύτες που έχουν συσσωρεύσει μέσα τους θυμό. Και αυτός ο θυμός γυρίζει πάνω μας.
Βέβαια, η περίπτωση του Βαγγέλη δε μοιάζει. Εδώ μιλάμε για ενήλικες που πιθανόν οδήγησαν αυτό το άτυχο και γλυκό πλάσμα σε τέτοια άδικη φυγή. Όμως τα πράγματα ξεκινούν από πολύ μικρότερες ηλικίες. Αν όλα είναι καλά στην κοινωνία μας, γιατί όταν επιχειρούνται προσπάθειες να λειτουργήσουν κάποιες σχολές γονέων στα σχολεία η ανταπόκριση από μέρους μας είναι απίστευτα μικρή ( 7 αιτήσεις επί συνόλου 300 μαθητών); Όλοι οι υπόλοιποι γνωρίζουν τι να κάνουν και πώς να συμπεριφερθούν με τα παιδιά τους ώστε να μη βρεθούν στο μέλλον στη θέση ούτε του θύματος αλλά ούτε και του θύτη; Λυπάμαι, αλλά η εμπειρία μου 24 χρόνια σε τάξεις, καθώς και τα γεγονότα αποδεικνύουν το αντίθετο. Δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική κρίση. Είναι δωρεάν παροχή από το κράτος. Βέβαια, θα μου πείτε, όλοι έχουμε πολλές δουλειές και δε βρίσκουμε χρόνο για τέτοια. Αγαπητοί γονείς, δεν έχουμε δικαιολογία. Αν δε συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει σοβαρότερη επένδυση από τα παιδιά μας και ότι έχουμε χρέος να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να ενημερωνόμαστε, οι Βαγγέληδες θα πολλαπλασιάζονται. Και κάποια μέρα μπορεί να βρεθούμε στη θέση του γονιού του θύματος ή του θύτη. Τραγικό και στις δύο περιπτώσεις. Μόνο που στην περίπτωση του θύτη υπάρχει ελπίδα να αλλάξει κάτι γιατί είναι ζωντανός. Ενώ η μάνα του θύματος δε θα ξαναγελάσει.
Ας κοιταχτούμε, λοιπόν, στον καθρέφτη κι ας αφήσουμε τα λόγια τα μεγάλα. Έτσι, στη μνήμη αυτού του αθώου παιδιού και όλων των άλλων που χάθηκαν ή απλά αναπνέουν ζώντας μια κατεστραμμένη ζωή. Μπορούμε να προλάβουμε. Έτσι θα ανακουφιστεί η ψυχή του Βαγγέλη. Αν μετά την απόδοση ευθυνών ενεργοποιηθούμε ως κοινωνία για να μη ζήσουν άλλα παιδιά το δράμα του…
Κουράγιο στους ανθρώπους που τον έκαναν είκοσι χρονών παλικάρι… Εύχομαι η ψυχή σου, Βαγγέλη, να βρει το φως που αναζήτησε…
Συμπλήρωσε το newsletter της Carrefour και κέρδισε δωροεπιταγή 200€
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση