Thumbnail
Εθνικός Διάλογος

Η Επιτροπή Διαλόγου για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, σύμφωνα με την έκθεση του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνη Λιάκου, έχει προχωρήσει στη διατύπωση μιας σειράς προτάσεων, που αφορούν που εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, το σχολικό χρόνο, τις εκπαιδευτικές πρακτικές, τη σχέση του σχολείου με την κοινωνία.

Οι προτάσεις είναι οι παρακάτω:

o Χρήση του σχολικού χρόνου για τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης εσωτερικής εκπαιδευτικής πολιτικής (τακτικές παιδαγωγικές συνεδριάσεις του Συλλόγου διδασκόντων), μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών για τις εξωσχολικές δράσεις του σχολείου, αποσαφήνιση του ρόλου των συμβούλων, ενίσχυση του εκπαιδευτικού ως προς τις αρχές συμπερίληψης και διαφοροποίησης στην τάξη.

o Μείωση μέσω αναμόρφωσης της διδασκόμενης ύλης (να αδειάσει η τσάντα του μαθητή) και αντικατάσταση της βαθμολογίας με την περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών σε όλη την υποχρεωτική εκπαίδευση, σε σύνδεση με τους μαθησιακούς στόχους των Προγραμμάτων Σπουδών καθώς και των διαδικασιών αυτό-αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του συστήματος.

o Καθιέρωση ενιαίου τύπου Ολοήμερου Δημοτικού, προσαρμογή στις τοπικές συνθήκες (ευελιξία). Διατοπική (κοινά προγράμματα) και ευρωπαϊκή (αδελφοποιήσεις, ανταλλαγές) δικτύωση των σχολείων.

o Ενίσχυση της μαθητικής εκπροσώπησης, σχολική εφημερίδα, ετήσια θεατρική παράσταση (άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινότητα), καθιέρωση ομίλων και συλλογικών μαθητικών δραστηριοτήτων με άξονα τα νέα μέσα, τον κινηματογράφο, τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες.

o Διερεύνηση των δυνατοτήτων χρήσης της δομής και των χώρων του σχολείου σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα κατά τις απογευματινές ώρες.

o «Βάπτιση» του σχολείου για λόγους συμβολικούς και για την εξασφάλιση ταυτότητας. Κάθε σχολείο πρέπει να αποκτήσει τη δική του φυσιογνωμία, τις δικές του παραδόσεις, ετήσιους στόχους και να εμφυσήσει στους μαθητές έναν πατριωτισμό του σχολείου. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να περιοριστεί η συχνή εναλλαγή του προσωπικού. Το σχολείο να γίνει δρών υποκείμενο (να αποκτήσει agency).

o Μελέτη για την αναμόρφωση της οργανωτικής δομής της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από το διετές νηπιαγωγείο, στο εξάχρονο δημοτικό και εξέταση των δυνατοτήτων δημιουργίας τετραετούς γυμνάσιο και διετούς λυκείου (γενικού και επαγγελματικού) προσανατολισμένου προς την έρευνα και με δυνατότητες επιλογών.

o Ενίσχυση της αυτονομίας και των πρωτοβουλιών του εκπαιδευτικού.

o Άμεση συνεργασία φορέων (σχολείο-σύμβουλοι-κοινότητα-δήμοι).

o Ενίσχυση των ολιγοθέσιων σχολείων.

o Εκ περιτροπής ανάληψη πειραματικού χαρακτήρα από τα σχολεία.

o Ανανέωση του προγράμματος και κυρίως των βιβλίων, με προτεραιότητα σε όσα έχουν ήδη κριθεί ως απαράδεκτα. Τι μπορεί να κάνει το βιβλίο ελκυστικό. Ο ρόλος του βιβλίου στην εποχή του διαδικτύου.

o Κατάργηση των αλλεπάλληλων εξετάσεων (και του μήνα εξετάσεων) στο Γυμνάσιο – αντικατάστασή τους με εργασίες (και εξετάσεις κατά τη διάρκεια του έτους).

o Ενοποίηση των κατευθύνσεων των μαθημάτων (ενδεικτικά: σε 3 ή 4, όπως [α] Γλώσσες και Πολιτισμός, [β] Μαθηματικά, [γ] Τέχνες, [δ] Εισαγωγή στην κουλτούρα των Φυσικών και [ε] των Κοινωνικών Επιστημών). Αντίστοιχη ενοποίηση των ειδικοτήτων που διδάσκουν τα μαθήματα.

o Δημιουργία ωρολογίων ενοτήτων σε βάρος της πολυδιάσπασης των ωρών.

o Καθιέρωση ολοκληρωμένου προγράμματος Ευέλικτης Εβδομάδας. Διεύρυνση του ποσοστού της ύλης που διαμορφώνεται από τους εκπαιδευτικούς τόσο στο Δημοτικό όσο και στο Γυμνάσιο.

o Ομαδοσυνεργατική προσέγγιση: Θεσμοθέτηση και αξιοποίηση εναλλακτικών τρόπων συνεργασίας των μαθητών (αμοιβαία διόρθωση, συνεργασία διαφορετικών τάξεων από διαφορετικά σχολεία, ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών από τους μαθητές). Θεσμοθέτηση των ομαδικών εργασιών ως τρόπου εξέτασης.

o Άρση της λογικής της επανάληψης σε κύκλους των σχολικών αντικειμένων (π.χ. στο μάθημα της Ιστορίας) με έμφαση στο χρονικό και τοπικό παρόν και εξασφάλιση της εσωτερικής συνοχής της ύλης που διδάσκεται σε διαφορετικά αντικείμενα (π.χ. Λογοτεχνία-Ιστορία-Γεωγραφία).

o Σύνδεση Σχολείου-Οικογένειας: Μελέτη θεσμοθετημένης συμβουλευτικής σχέσης σε θέματα εκμάθησης, στάσης απέναντι στο σχολείο, ζητήματα εκφοβισμού και βίας, καθώς και σε θέματα πρόληψης εξαρτήσεων. Ενδυνάμωση της γονικής εμπλοκής ως μια δυναμικής διεργασίας αλληλεπίδρασης γονέων και εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Θεσμοθετημένος χρόνος συνεργασίας με τους γονείς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαθητικό Συνέδριο «Φύλακας του αδελφού μου. Η κοινότητα υποστηρίζει και διαφυλάσσει τον Άνθρωπο»
ΥΠΑΙΘΑ: Μαθητικό Συνέδριο «Φύλακας του αδελφού μου- Η κοινότητα υποστηρίζει και διαφυλάσσει τον Άνθρωπο»
Οι μαθητές/μαθήτριες συμμετείχαν είτε ως σύνεδροι είτε/και ως ομιλητές/ομιλήτριες με γραπτό δοκίμιο είτε δημιουργώντας αφίσα
ΥΠΑΙΘΑ: Μαθητικό Συνέδριο «Φύλακας του αδελφού μου- Η κοινότητα υποστηρίζει και διαφυλάσσει τον Άνθρωπο»
ΠΕΣΕΚ: Διώξεις εκπαιδευτικών
Διώξεις εκπαιδευτικών: Το ρεσιτάλ αυταρχισμού του Υπουργείου Παιδείας που διώκει απεργούς φτάνει στην Ευρωβουλή
Με πρωτοβουλία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ βάσει ερώτησης που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης
Διώξεις εκπαιδευτικών: Το ρεσιτάλ αυταρχισμού του Υπουργείου Παιδείας που διώκει απεργούς φτάνει στην Ευρωβουλή
κινα
Αντίποινα από Πεκίνο: Έρχεται δασμός 34% σε αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου
Κλιμακώνεται ο Εμπορικός Πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας: Αντίποινα, Αβεβαιότητα και πτώση στις αγορές
Αντίποινα από Πεκίνο: Έρχεται δασμός 34% σε αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου
πανεπιστήμιο αιγαιου
Παν. Αιγαίου: Ανοικτές Αιτήσεις για το ΠΜΣ «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία»
Το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου επανίδρυσε και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2018-19, Πρόγραμμα...
Παν. Αιγαίου: Ανοικτές Αιτήσεις για το ΠΜΣ «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία»