Thumbnail

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Θα ήθελα να σας αναφέρω τις απόψεις μου στο θέμα που πρόεκυψε με την παιδαγωγική κατάρτιση των αποφοίτων του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής , κατεύθυνσης εκπαίδευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες  Διαβάζοντας αυτό το κείμενο θα αντιληφτείτε την τεράστια αδικία που βιώνουν οι απόφοιτοι του τμήματος. Ο νόμος 3688/2008 είναι ο νόμος με τη μεγαλύτερη σημασία, αφού ρυθμίζει αποκλειστικά θέματα ειδικής αγωγής. Στο άρθρο 20  και 21 καθορίζονται τα ειδικά τυπικά  προσόντα ένταξης στους συνιστώμενους κλάδους εκπαιδευτικών(ΠΕ71 Δασκάλων Ειδικής Αγωγής και ΠΕ61 Νηπιαγωγών Ειδικής Αγωγής. Για τους δασκάλους λοιπόν που μας ενδιαφέρει ο νόμος γράφει

Άρθρο 20 - Τυπικά προσόντα

1. Τα ειδικά τυπικά προσόντα ένταξης στον εισαγωγικό βαθμό των συνιστώμενων κλάδων εκπαιδευτικών ΕΑΕ του προηγούμενου άρθρου ορίζονται ως εξής:
1.2. Του κλάδου ΠΕ 71 (Δασκάλων ΕΑΕ):

α) Διδακτορικό δίπλωμα στην ΕΑΕ, με βασικές σπουδές σε Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής ή Τμήματα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με κατεύθυνση την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή Παιδαγωγικά Τμήματα Ειδικής Αγωγής με κατεύθυνση Δασκάλων, των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής ή

β) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ ή στη σχολική ψυχολογία, με βασικές σπουδές σε Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής ή Τμήματα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με κατεύθυνση την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή Παιδαγωγικά Τμήματα Ειδικής Αγωγής με κατεύθυνση Δασκάλων, των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής ή

γ) Πτυχίο διετούς μετεκπαιδεύσεως στην ΕΑΕ των Διδασκαλείων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής, με βασικές σπουδές σε Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής ή Τμήματα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με κατεύθυνση την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή Παιδαγωγικά Τμήματα Ειδικής Αγωγής με κατεύθυνση Δασκάλων, των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής ή

δ) Πτυχίο Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής ή Τμημάτων Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με κατεύθυνση την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή Παιδαγωγικά Τμήματα Ειδικής Αγωγής με κατεύθυνση Δασκάλων, των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής παράλληλα με πιστοποιητικό παρακολούθησης ετήσιων σεμιναρίων κατάρτισης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών. Σεμινάρια ετήσιας διάρκειας στην ΕΑΕ, που έχουν υλοποιηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζονται, για την ένταξη στον εισαγωγικό βαθμό, ως ισότιμα με τα ανωτέρω σεμινάρια των τετρακοσίων (400) ωρών ή

ε) Πτυχίο Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής ή Τμημάτων Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με κατεύθυνση την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή Παιδαγωγικά Τμήματα Ειδικής Αγωγής με κατεύθυνση Δασκάλων, των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής.
Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 71 τοποθετούνται με διορισμό, μετάθεση ή απόσπαση σε δημοτικά σχολεία ΕΑΕ, σε τμήματα ένταξης των δημοτικών σχολείων, σε προγράμματα παράλληλης στήριξης, παροχής διδασκαλίας στο σπίτι και με απόσπαση καλύπτουν ανάγκες σε εργαστήρια ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ). Επίσης όταν συμπληρώσουν τριετή εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε αυτά, μπορούν να τοποθετηθούν με μετάθεση ή απόσπαση σε θέσεις των ΚΕΔΔΥ.
Τα  τυπικά προσόντα ένταξης σε ένα κλάδο πιστοποιούν  την ταυτότητα σου και τα απαραίτητα προσόντα που πρέπει να διαθέτεις  και θα σε ακολουθούν σε όλη την πορεία των υπηρεσιακών σου μεταβολών (αναπληρωτές, διορισμοί…).  Δηλαδή για να είσαι δάσκαλος ειδικής αγωγής απαιτούνται τα παραπάνω.  Πουθενά δεν γίνεται λόγος για παιδαγωγική κατάρτιση στα τυπικά προσόντα ένταξης.  Πιο κάτω  στο άρθρο 22 ρυθμίζει ειδικότερα θέματα πρόσληψης αναπληρωτών αναφέροντας

Άρθρο 22 - Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΕΑΕ

1. Εφόσον υπάρχουν ανάγκες που δεν καλύπτονται με μετάθεση, διορισμό, απόσπαση ή συμπλήρωση ωραρίου, προσλαμβάνονται κατά σειρά αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ, οι οποίοι διαθέτουν:
α) Τα προσόντα τοποθέτησης σε ΣΜΕΑΕ, με μετάθεση ή διορισμό.
β) Έχουν παρακολουθήσει ετήσιο σεμινάριο επιμόρφωσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών. Σεμινάρια ετήσιας διάρκειας στην ΕΑΕ, που έχουν υλοποιηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζονται, για την ένταξη στον εισαγωγικό βαθμό, ως ισότιμα με τα ανωτέρω σεμινάρια τετρακοσίων (400) ωρών.

γ) Έχουν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και εφόσον αυτή δεν οφείλεται σε θέματα ψυχικής υγείας. Διαπιστώνεται από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή, η οποία επιβεβαιώνει ότι κρίνονται ικανοί για την εκτέλεση των καθηκόντων τους ως εκπαιδευτικοί.

δ) Έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη του ενός διδακτικού έτους, η οποία αποκτήθηκε από πρόσληψη στην ΕΑΕ μέσω του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης, εφόσον δεν καλύπτονται οι θέσεις με εκπαιδευτικούς με τα προσόντα α) έως γ). Αυτοί κατατάσσονται τελευταίοι στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ.
Σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων και εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις, αυτές καλύπτονται από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης.

2. Για την πρόσληψη αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών ΕΑΕ συντάσσονται δυο πίνακες υποψήφιων εκπαιδευτικών ΕΑΕ στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο πίνακας Α’ με υποψήφιους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), στον οποίο προηγούνται όσοι έχουν επιπλέον τυπικά προσόντα τοποθέτησης στην ΕΑΕ και ο Πίνακας Β’ με τους εκπαιδευτικούς που έχουν τα τυπικά προσόντα τοποθέτησης σε ΣΜΕΑΕ. Από τον Πίνακα Α’ προσλαμβάνεται ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί του συνόλου των προσλήψεων από κάθε κλάδο και η τοποθέτησή τους γίνεται κατά το δυνατόν, σε αντίστοιχες με την αναπηρία σχολικές μονάδες σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό (20%) των υπηρετούντων εκπαιδευτικών σε αυτές.
Ούτε εδώ κάνει λόγο για παιδαγωγική κατάρτιση. Φυσικά  οι αναπληρωτές πρέπει να έχουν τα προσόντα τοποθέτησης σε ΣΜΕΑΕ, με μετάθεση ή διορισμό. Το αναφέρει καθαρά. Δηλαδή οι αναπληρωτές πρέπει να έχουν τα ίδια προσόντα που απαιτούνται και για τον διορισμό τους. Βλέπετε πόσο στενά συμπλέκεται το θέμα διορισμών-αναπληρωτών-μεταθέσεων…. Όλη η βάση πάνω στην οποία οργανώνεται το ζήτημα και δημιουργεί αντιστοιχίσεις στις υπηρεσιακές μεταβολές είναι αυτό των τυπικών προσόντων. Άρα για να προσληφθείς ως αναπληρωτής ή μόνιμος ειδικής αγωγής δεν απαιτείται παιδαγωγική κατάρτιση.
Ενώ λοιπόν είναι φανερό ότι δεν απαιτείται παιδαγωγική κατάρτιση ούτε για τους διορισμούς  ούτε για τους αναπληρωτές γιατί το υπουργείο λέει στον πρόεδρο της ΔΟΕ  ότι στο θέμα των αναπληρωτών είναι καλυμμένοι οι απόφοιτοι του Μακεδονίας (δεν απαιτείται παιδαγωγική κατάρτιση) αλλά σε πιθανό ΑΣΕΠ θα έχουν πρόβλημα; Ας δούμε τι λέει ο νόμος  3848 του 2010 που αναφέρεται στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

2. Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί όσοι διαθέτουν τα 
ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια ή 
δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις ισχύουσες 
διατάξεις, καθώς και πιστοποιημένη παιδαγωγική και 
διδακτική επάρκεια που προκύπτει κατά τα οριζόμενα 
στις επόμενες παραγράφους.
3. Η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια πιστοποι−
είται:
α) Με βεβαίωση περί επιτυχούς παρακολούθησης ειδι−
κού προγράμματος σπουδών τουλάχιστον εξαμηνιαίας 
διάρκειας, το οποίο παρέχεται από τμήμα Ανώτατου 
Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή από ομάδες συνερ−
γαζόμενων τμημάτων του ίδιου ή περισσότερων Α.Ε.Ι
ε αποφοίτους τμημάτων που έχουν τα ειδικά τυπικά 
προσόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθ−
μια εκπαίδευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Tο 
πρόγραμμα αυτό καταρτίζεται με απόφαση του οικείου 
Α.Ε.Ι., που εγκρίνεται από τον Υπουργό Παιδείας, Δια 
Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη 
του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, και αξιολογείται μετά 
το πρώτο έτος λειτουργίας του, εν συνεχεία δε κάθε 
τέσσερα έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 
έως 9 του ν. 3374/2005 (ΦΕΚ 189 Α ́), ή
β) Με την κατοχή πτυχίου τμήματος Α.Ε.Ι., το πρόγραμ−
μα σπουδών του οποίου εξασφαλίζει την προς τούτο 
αναγκαία θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση 
και οι απόφοιτοι του οποίου έχουν τα ειδικά τυπικά προ−
σόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια 
εκπαίδευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Το 
πρόγραμμα σπουδών αξιολογείται ως προς την εξασφά−
λιση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας μετά 
το πρώτο έτος λειτουργίας του, εν συνεχεία δε κάθε 
τέσσερα έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 
έως 9 του ν. 3374/2005. Ως προς την εξασφάλιση της 
παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας εκδίδεται δια−
πιστωτική απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου 
Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του 
Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ή
γ) Με την κατοχή πτυχίου παιδαγωγικών τμημάτων 
Α.Ε.Ι., ή
δ) Με την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή δι−
δακτορικού διπλώματος στις επιστήμες της αγωγής, ή
ε) Με την κατοχή παιδαγωγικού πτυχίου της Παιδα−
γωγικής Τεχνικής Σχολής (ΠΑ.ΤΕ.Σ.) ή της Ανωτέρας 
Σχολής Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών (Α.Σ.Ε.ΤΕ.
Μ.) της πρώην Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγ−
γελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.) ή 
της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής 
Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.).

 Ο συγκεκριμένος νόμος  απαιτεί ότι για να δώσεις στον ΑΣΕΠ πρέπει εκτός από τα τυπικά προσόντα διορισμού να έχεις και παιδαγωγική κατάρτιση που αποκτιέται με τους τρόπους που παραθέτει   παραπάνω.  Κατά τη γνώμη μου ο νομοθέτης γράφοντας αυτό τον νόμο είχε στο νου του την γενική εκπαίδευση  και αγνοούσε το ειδικότερο και διακριτό πλαίσιο που ορίζει την ειδική Αγωγή  και διαμορφώθηκε με την ψήφιση του νόμου 3688. Αγνοούσε ότι στους δασκάλους ειδικής αγωγής  δεν απαιτείται παιδαγωγική κατάρτιση. Αν δεν το αγνοούσε τότε με την πρόβλεψη του  δημιουργούσε πρόβλημα σε μελλοντικό διαγωνισμό ειδικής αγωγής, αφού εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή ούτε οι απόφοιτοι του Βόλου, ούτε οι απόφοιτοι του Μακεδονίας είχαν παιδαγωγική κατάρτιση. Είδατε τόσα χρόνια κάποιον να μιλήσει για πρόβλημα στο διαγωνισμό ειδικής αγωγής γιατί οι δάσκαλοι ειδικής αγωγής δεν διαθέτουν παιδαγωγική κατάρτιση; Από το 2010 που ψηφίστηκε ο νόμος μέχρι το 2016 (πριν από ένα μήνα που δόθηκε παιδαγωγική κατάρτιση στους αποφοίτους του Βόλου) κανείς δεν μίλησε για πρόβλημα στη διεξαγωγή του διαγωνισμού ειδικής αγωγής.
 Είναι σαφές κατά την γνώμη μου ότι  ο  3688/2008, ένας καθαρός νόμος της ειδικής αγωγής υπερισχύει του γενικόλογου 3848  και με αυτό τον τρόπο αίρεται η αντίθεση μεταξύ των δύο νόμων. Άλλωστε ο 3848 είναι ένας ανενεργός νόμος , αφού δεν έχει διεξαχθεί  διαγωνισμός του ΑΣΕΠ  με αυτές τις προβλέψεις και συν τοις άλλοις το μελλοντικό τοπίο του τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών είναι  ομιχλώδες.
Κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου Παιδείας διαβάζοντας  το άρθρο 2, παράγραφος γ΄ του 3848 (φαντάζομαι πάντα, μπορεί να κάνω και λάθος) σκέφτηκε ότι καλό θα ήταν να προστεθεί  στα Παιδαγωγικά Τμήματα που χορηγούν απευθείας παιδαγωγική κατάρτιση και αυτό του Βόλου. Δεν ήταν λανθασμένη αυτή καθαυτή η σκέψη. Μόνο που αμφιβάλλω πολύ εάν γνώριζε το ιδιότυπο καθεστώς της Ειδικής Αγωγής που ανέλυσα πιο πάνω. Άθελα του πιστεύω δημιούργησε θέμα εκ του μη όντος.  Δηλαδή θέλετε να πιστέψω ότι αυτός γνώριζε ότι ο διαγωνισμός της ειδικής αγωγής στους δασκάλους ήταν στον αέρα  τόσα χρόνια και αποφάσισε την τελευταία στιγμή να σώσει τους απόφοιτους του ενός από τα δύο τμήματα και να καταδικάσει τους άλλους; Η λογική με αποτρέπει να σκεφτώ κάτι τέτοιο.
Δεν τελειώνει όμως εδώ η επιχειρηματολογία των αποφοίτων του Τμήματος Μακεδονίας. Ακόμα και αν  κάποιος δεν συμφωνεί με το σκεπτικό  υπεροχής του 3688 πάνω στον 3848, υπάρχουν ακόμα πολλά σημεία γκρίζα που χρήζουν διερεύνησης, αποκαλύπτοντας παλινωδίες του υπουργείου σε αυτό το θέμα. Κοινώς το υπουργείο άλλαξε πολλές φορές την γνώμη του πάνω σε αυτό το θέμα.  Είναι σίγουρο λοιπόν ότι οι απόφοιτοι του Μακεδονίας δεν έχουν παιδαγωγική κατάρτιση ή μήπως κατά διαστήματα το υπουργείο τους την χάριζε; Ένα παράθυρο για τους αποφοίτους του Μακεδονίας θα ήταν να ενταχθούν στις λεγόμενες καθηγητικές σχολές .
Αντιγράφω από το Ίντερνετ http://www.ispania.gr/eidhseis/ispanika-ekpaideysh/1621-sxoles-paidagwgikh-eparkeia (τυχαία)
Σημειώνεται ότι Καθηγητικές σχολές κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 2, παρ. 5 του ν. 1894/1990 (ΦΕΚ 110 Α΄), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8, παρ. 2 του ν. 3194/2003 (ΦΕΚ 267/τ. Α΄/20-11-2003), για τους διορισμούς εκπαιδευτικών και τις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών από το έτος 2004 και εφεξής, νοούνται τα πανεπιστημιακά τμήματα, των οποίων οι πτυχιούχοι διορίζονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τα άρθρα 12, 13 και 14 του ν. 1566/1985 και το άρθρο 19, παρ. 1 του ν. 3699/2008, χωρίς την απαίτηση πρόσθετου πτυχίου ή πιστοποιητικού παιδαγωγικής κατάρτισης, σε θέσεις εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ60 Νηπιαγωγών, ΠΕ61 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, ΠΕ70 Δασκάλων, ΠΕ71 Δασκάλων ΕΑΕ, και των κλάδων ΠΕ01 Θεολόγων, ΠΕ02 Φιλολόγων, ΠΕ03 Μαθηματικών, ΠΕ04 Φυσικών, ΠΕ05 Γαλλικής Γλώσσας, ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας, ΠΕ07 Γερμανικής Γλώσσας, ΠΕ08 Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, ΠΕ15 Οικιακής Οικονομίας, ΠΕ16 Μουσικής (ΠΕ16.01, ΠΕ16.02 πτυχιούχων Πανεπιστημίων), ΠΕ32 Θεατρικών Σπουδών, ΠΕ33 Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ), ΠΕ34 Ιταλικής Γλώσσας, ΠΕ40 Ισπανικής Γλώσσας και ΠΕ19 Πληροφορικής Πανεπιστημίων, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθώς και η Ανώτερη Σχολή Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών (Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ.) της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. και η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) για διορισμό εκπαιδευτικών στον κλάδο ΠΕ17 (άρθρο 8, παρ. 2 του ν. 3194/2003, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 18, παρ. 5 του ν. 3404/2005 (ΦΕΚ 260/τ. Α΄/17-10-2005), το άρθρο 1, παρ. 3 του ν. 3687/2008 και το άρθρο 39, παρ. 1 του ν. 3794/2009).
Μέσα σε αυτόν τον πίνακα περιλαμβάνονται και οι  δάσκαλοι Πε71 (άρα και οι απόφοιτοι του Μακεδονίας)  και αποκτούν έτσι παιδαγωγική κατάρτιση.  Η ιστορία του παραπάνω πίνακα θυμίζει το γεφύρι της Άρτας, αφού το υπουργείο πότε προσέθετε μέσα το ΠΕ71 στις καθηγητικές σχολές και πότε το απέσυρε. Τα τελευταία χρόνια πάντως είναι η αλήθεια το έχει αποσύρει. (έχει κάμποσα χρόνια) Στο  Ίντερνετ θα βρείτε πίνακες και των δύο μορφών. Φαντάζομαι το κατά πόσο θα μπει το ΠΕ71 στις καθηγητικές σχολές έχει να κάνει  με την σύγκρουση των δύο νόμων που είπαμε πιο πάνω .Το πιο  περίεργο όμως είναι ότι στις εγκυκλίους πρόσληψης αναπληρωτών που εκδίδει τα τελευταία χρόνια  το Υπουργείο στα τελευταία συνοδευτικά έγγραφα  ,όπου υπάρχει κατάλογος των ειδικοτήτων, αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι ΠΕ71 έχουν παιδαγωγική κατάρτιση. (άρα και του Μακεδονίας που αποτελούν κομμάτι του 71)
Παραθέτω σύνδεσμο από την τελευταία  εγκύκλιο.file:///C:/Users/1E02~1/AppData/Local/Temp/ΩΝ7Ρ465ΦΘ3-ΜΔΥ.pdf
Κάποιοι δηλαδή με επίσημη σφραγίδα της ελληνικής Δημοκρατίας σε εγκυκλίους της κεντρικής Διοίκησης (και υπουργικής απόφασης την τελευταία χρονιά πιστοποιούσαν ότι το τμήμα έχει παιδαγωγική κατάρτιση. Επίσης σε όλες τις αιτήσεις των αποφοίτων του Μακεδονίας είναι τικαρισμένο το κουτάκι της παιδαγωγικής κατάρτισης ενώ και για εμάς τους παλιούς που γραφτήκαμε στον ΟΠΣΥΔ , το σύστημα προφανώς στηριζόμενο στα στοιχεία των προηγούμενων ετών αναφέρει ότι έχουμε παιδαγωγική κατάρτιση  και μάλιστα 12 μήνη (που αντιστοιχεί το δωδεκάμηνη δεν ξέρω). Ακόμα στο e aitisi  παλαιότερες χρονιές υπήρχε κουτάκι με τον τίτλο παιδαγωγική κατάρτιση που δίπλα του έγραφε ναι. Και έρχομαι στο σημαντικότερο.
 Ακόμα και αν δεχθώ  ότι όλα τα προηγούμενα στοιχεία  που σας παρέθεσα είναι λανθασμένα (παρότι πιστεύω ότι αυτό δεν ισχύει) θα σας παρακαλέσω να  κοιτάξετε για λίγο την αναλυτική βαθμολογία που σας επισυνάπτω  και να μετρήσετε τα παιδαγωγικά μαθήματα που έχω διδαχτεί  και κατά πόσο  αυτό το πρόγραμμα διαφέρει από το αντίστοιχο του παιδαγωγικού ειδικής Αγωγής. Είναι δίκαιο απόφοιτοι τμημάτων με ελάχιστα παιδαγωγικά μαθήματα να παίρνουν πιστοποίηση παιδαγωγική  και εγώ που έχω διδαχθεί πολλαπλάσια να μην την δικαιούμαι; Το θέμα λύνεται με μία απλή ερμηνευτική εγκύκλιο ή αν πιστεύετε ότι υπάρχουν δυσκολίες ανυπέρβλητες με μία τροπολογία.  Νομίζω ότι το δίκαιο και η ηθική το επιβάλλουν. Αναμένω με ενδιαφέρον την απάντηση σας.
                                                                                           ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
                                                                         ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ(ΤΗΛ 6957600655)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

astinomia-peripoliko
Παγκράτι: Στον εισαγγελέα σήμερα ο 49χρονος φιλόλογος που συνελήφθη για τη γιάφκα
Για 16 ολόκληρα χρόνια παρέμενε «αόρατος» στις Αρχές, ο 49χρονος φιλόλογος από τον Βύρωνα που συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης από την...
Παγκράτι: Στον εισαγγελέα σήμερα ο 49χρονος φιλόλογος που συνελήφθη για τη γιάφκα
syntaksiouxoi.jpg
Συντάξεις 2025: Oι αυξήσεις ανά κατηγορία, κλιμάκιο και Ταμείο
Οι μόνοι που δεν θα δουν αύξηση στον τραπεζικό λογαριασμό τους είναι οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ, οι οποίοι θα...
Συντάξεις 2025: Oι αυξήσεις ανά κατηγορία, κλιμάκιο και Ταμείο