Thumbnail
Νίκος Φίλης

Απαντώντας γραπτώς στην ερώτηση την οποία κατέθεσε ο βουλευτής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης στην Βουλή σχετικά με το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου, ο Υπουργός Παιδείας κάνει γνωστά τα ακόλουθα:

Η απόφαση της αλλαγής του ωρολογίου προγράμματος του Γυμνασίουυ εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του εξορθολογισμού της διδακτέας ύλης τόσο στην ΠΕ όσο και στην ΔΕ και συνιστά απόρροια της επιβεβαιωμένης ανάγκης για μείωση του όγκου της. Πιο συγκεκριμένα, το ιδιαίτερα επιβαρημένο πρόγραμμα των μαθητών/μαθητριών τεκμηριώνεται από πλήθος αναφορών (εκπαιδευτικών, συνδικαλιστικών οργάνων, τομέων παιδείας πολιτικών κομμάτων κ.α.)

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα πορίσματα του 8ου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου ΟΛΜΕ, τα οποία προέκυψαν βάσει έρευνας πεδίου του ΚΕΜΕΤΕ για τα σχολικά προγράμματα και βιβλία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Από την έρευνα αυτή, η οποία έγινε με ερωτηματολόγιο και είχε ως σκοπό τη διερεύνηση της γνώμης των εκπαιδευτικών, προκύπτει ότι στην ερώτηση "σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι είναι επιβαρημένο το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητώ/-τριων στη βαθμίδα που διδάσκετε;" οι εκπαιδευτικοί του δείδμγατος απάντησαν σε συντριπτικό ποσοστό (άνω του 80%) ότι το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών στη ΔΕ είναι επιβαρημένο. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι τα επαναλαμβανόμενα επτάωρα επιβάρυναν σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα των μαθητών/μαθητριών. Αν σε αυτά συνυπολογιστεί και η επιβάρυνση που προκύπτει από τις εξωσχολικές δραστηριότητες κάθε είδους, γίνονται αντιληπτοί οι σοβαροί κίνδυνοι για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των νέων. Παράλληλα, από τη διεθνή εμπειρία προκύπτει ότι χώρες με εομολογουμένως θετικές επιδόσεις σε διαγωνισμούς διεθνών οργανισμών (PISA/ΟΟΣΑ), όπως είναι η Φινλανδία, αφιερώνουν συνολικά πολύ λίγες ώρες ετησίως στο διδακτικό πρόγραμμα του γυμνασίου.

Εξάλλου, η ανάγκη για εξορθολογισμό και μείωση της ύλης είχε διαπιστωθεί ήδη από το σχολ. έτος 2013-14. Για τον λόγο αυτό, το Υπ.Παιδείας αποφάσισσε τότε την υλοποίηση της Συγχρηματοδοτούμενης Πράξης κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο με τίτλο "Διερεύνηση των παραμέτρων αναμόρφωσης και εξορθολογισμού της διδακτέας ύλης και του εκπαιδευτικού υλικού στη ΔΕ (ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ-ΕΠΑΛ-ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3'' (MIS 464693), ΕΠ "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση", στα παραδοτέα της οποίας περιλαμβάνεται η εκπόνηση σχετικών μελετών και προτάσεων για την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης.

Τέλος επισημαίνεται ότι το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων του γυμνασίου είναι μεταβατικό και θα επανεκτιμηθεί με την αξιοποίηση των πορισμάτων του Εθνικού Διαλόγου.

Εδώ μπορείτε να βρείτε την ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νεκρο
Έφυγε από τη ζωή ο εκπαιδευτικός Ιωάννης Γκλέτσος - Θλίψη στην εκπαιδευτική κοινότητα της Μαγνησίας
Πένθος στην εκπαιδευτική κοινότητα της Μαγνησίας
Έφυγε από τη ζωή ο εκπαιδευτικός Ιωάννης Γκλέτσος - Θλίψη στην εκπαιδευτική κοινότητα της Μαγνησίας
feta
Αναλύοντας την ελληνική φέτα: Μοριακή αποκωδικοποίηση της «ταυτότητάς» της
Ερευνητές αποκαλύπτουν τις πρωτεΐνες και τις διατροφικές αξίες της φέτας ΠΟΠ, καθιστώντας τη μοναδική σε διατροφική αξία και προέλευση
Αναλύοντας την ελληνική φέτα: Μοριακή αποκωδικοποίηση της «ταυτότητάς» της