Thumbnail
Βάσεις 2015

Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2015, η κάθοδος των... μορίων κατέληξε, όπως αναμενόταν, στην καταβύθιση των βάσεων. Καταλυτική ήταν η πίεση που ασκήθηκε από τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων και τον δραστικό περιορισμό των μετεγγραφών υπό τις αντίξοες, φυσικά, συνθήκες της συνεχιζόμενης ασφυκτικής κρίσης. Αποτέλεσμα, κορυφαίες, περιζήτητες σχολές να γνωρίσουν πτώση που είχε χρόνια να καταγραφεί στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι Ιατρικές, ύστερα από πολύχρονη παραμονή πάνω από το όριο των 19.000 μορίων, έπεσαν κατά 500+, οι Νομικές 500-750, ενώ οι Πολυτεχνικές κατρακύλησαν σε βάθος έως και 1.500 μορίων.

Κάθετη πορεία πτώσης σημείωσαν και οι Φιλολογικές και άλλες θεωρητικές σχολές σε κεντρικά αλλά ακόμη περισσότερο στα περιφερειακά ιδρύματα, γεγονός που επιβεβαιώνει την προτεραιότητα για σπουδές κοντά στο σπίτι. Το ρεκόρ πτώσης ανήκει στην Ιστορία και Αρχαιολογία Ιωαννίνων με -10,2% μεταβολή, ήτοι -1.530 μόρια.

Αντίστροφη πορεία διαγράφουν οι Οικονομικές Σχολές (καλές βαθμολογίες και επαγγελματικά κίνητρα) και ορισμένα μεσαία περιφερειακά τμήματα. Η συγκρατημένη πτώση των Παιδαγωγικών ανά τη χώρα θα μπορούσε να συνδεθεί με την υπερσυγκέντρωση των υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογίες.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της πρόσβασης των φετινών υποψηφίων στις σχολές ανώτατης εκπαίδευσης καταγράφονται ως εξής:

■ Οι σχολές υψηλής ζήτησης σημείωσαν τις μεγαλύτερες πτώσεις (500 - 1.500) τόσο στα κεντρικά όσο και στα περιφερειακά ιδρύματα. Μετά το ράλι ανάβασης τα τελευταία χρόνια η Ιατρική κατεβαίνει από τα 19.000. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα πέφτει στα 18.924 μόρια σημειώνοντας τη μικρότερη πτώση (-309 μόρια). Ολες οι υπόλοιπες κυμάνθηκαν σε πτώση περίπου 500 μορίων, με μεγαλύτερη αυτήν της Αλεξανδρούπολης.

Πρωτόγνωρη είναι η πτώση και της Νομικής Κομοτηνής που έφτασε τα 757 μόρια. Της Αθήνας έπεσε κατά 491 μόρια ενώ της Θεσσαλονίκης κατά 557 μόρια.

Συντριπτική και καθολική η πτώση στις Πολυτεχνικές Σχολές. Στα 532 μόρια η μικρότερη πτώση (στους Ηλεκτρολόγους Μηχαν. και Μηχ. Υπολογ. ΕΜΠ), στα 1.538 η μεγαλύτερη (Μηχανολόγοι Μηχ. Κοζάνης).

■ Τα τμήματα της Περιφέρειας που έχουν ομοειδή τμήματα στο κέντρο καταβυθίστηκαν. Χαρακτηριστική η τύχη ορισμένων «κάστρων» των μετεγγραφών όπως: Μηχανολόγων Μηχανικών Κοζάνης με μείωση κατά 1.538 μόρια (-9,1% πτώση), το αντίστοιχο στον Βόλο με -1.228 μόρια κ.ά.

■ Η επαγγελματική προοπτική παραμένει ισχυρό κριτήριο επιλογής. Η μεγαλειώδης πτώση των τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών δεν συνδέεται μόνο με τη συνολική πτώση των Πολυτεχνικών Σχολών λόγω των κακών επιδόσεων αλλά και των λίγων μετεγγραφών. Εχει καίρια σχέση με τη συρρίκνωση του κλάδου τα τελευταία χρόνια, που άλλωστε κάθε χρόνο, πλέον, «καταγράφεται» στα μηχανογραφικά. Φέτος, σημειώθηκε ρεκόρ πτώσης. Στο ΕΜΠ το τμήμα έπεσε κατά 1.321 μόρια, για να φτάσει σε Πάτρα και Βόλο κατά 1.491 και 1.496 αντιστοίχως.

Ανοδος στα Οικονομικά

Στον αντίποδα αλλά και προς επίρρωσιν του φαινομένου, η διάσωση από την καταστροφή των οικονομικών σχολών, έστω και όχι θριαμβευτική όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Είναι μικτή η εικόνα των βάσεων σε Οικονομικό Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Ωστόσο, δεν αλλάζει άρδην η γνωστή εικόνα της προτίμησης σε σχολές με περισσότερα επαγγελματικά εχέγγυα, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουμε ότι στη διακύμανση αυτών των βάσεων συνέβαλαν οι (μόνες) καλές βαθμολογίες του 5ου επιστημονικού πεδίου.

Με τη λογική της επαγγελματικής προοπτικής εξηγείται και η αύξηση, διατήρηση ή μικρή μείωση σχολών όπως Φυσικής Αγωγής, Διεθνών Σπουδών, Διατροφής, Κοινωνικών Σπουδών κ.ά. Ετσι εξηγείται η μικτή εικόνα που παρουσιάζουν και τα ιδρύματα της Περιφέρειας.

Δεν δείχνουν λαβωμένα από την εγκατάλειψη όπως ενδεχομένως θα μπορούσε να εκτιμηθεί. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι (εντοπιότητα, δημοφιλία συγκεκριμένων τμημάτων, αποτέλεσμα βαθμολογικής καραμπόλας κ.ά.).

■ Η αποτύπωση της επίδρασης της κρίσιμης κατάστασης (εν γένει αλλά και ειδικά τον Ιούλιο λόγω των capital controls οπότε και συμπληρώθηκαν τα μηχανογραφικά) φαίνεται καθαρά και στην περίπτωση καλών, μεσαίων θεωρητικών σχολών. Σημαντική μεν πτώση σε Αθήνα, τεράστια στην Περιφέρεια. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις: Φιλολογία Αθήνας μείωση κατά 845 μόρια (-4,8%), Φιλολογία Ιωαννίνων μείωση κατά 1.255 μόρια, Ιστορία και Αρχαιολογία Αθήνας -988 μόρια (-5,8%), το αντίστοιχο στα Ιωάννινα -1.530 μόρια (-10,2%) που κατέχει και το ρεκόρ πτώσης.

■ Συνολικά, οι βάσεις σε 246 σχολές ΑΕΙ παρουσίασαν πτώση, ενώ πέρυσι 331 σχολές είχαν άνοδο και 131 πτώση. Σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια, φέτος τα 195 είχαν χαμηλότερη βάση σε σχέση με πέρυσι και 87 άνοδο.

■ Οι συνολικές θέσεις είναι περίπου 70.000, καθώς στις 68.345 των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα προστεθούν εκείνες των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών.

■ Οπως και πέρυσι, εισήχθησαν στα ΑΕΙ και υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες όπως 5.597 μόρια στην Ιταλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης (έχει και ειδικό μάθημα) και 4.000 μόρια στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

■ Οπως κάθε χρόνο πέρασε στα ΑΕΙ της χώρας ο ένας στους τρεις υποψηφίους. Συνολικά οι επιτυχόντες ήταν 70.988, ήτοι ποσοστό επιτυχίας 67,86%.

■ Υπενθυμίζεται ότι οι εγγραφές των επιτυχόντων σε ΑΕΙ που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας (όχι των υπουργείων Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη) θα γίνουν ηλεκτρονικά εντός Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις γραμματείες των Τμημάτων.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα