Η διατήρηση ενός δυνατού μυοσκελετικού συστήματος είναι κομβική για τη θωράκιση της γενικής υγείας του ανθρώπου. Ωστόσο συχνά η υγεία των οστών μας παραβλέπεται.
Η οστεοπόρωση, η σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητας των οστών, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο εύθραυστα, αναφέρεται και ως η «σιωπηλή ασθένεια». Είναι ασυμπτωματική και τις περισσότερες φορές εντοπίζεται έπειτα από κάποιο κάταγμα, όταν, δηλαδή, είναι πλέον σε πιο προχωρημένο στάδιο.
Σύμφωνα με έρευνες, ένας στους δύο Έλληνες (53%) έχει οστεοπενία ή οστεοπόρωση και δεν λαμβάνει φάρμακα. Η συντριπτική πλειονότητα των ενηλίκων παραλείπει τη μέτρηση οστικής πυκνότητας και συγκεκριμένα το 90% των ανδρών και το 60% των γυναικών.
Αν και η οστεοπόρωση επηρεάζει κυρίως άτομα άνω των 50 ετών, η διαδικασία της οστικής απώλειας ξεκινάει από τις προηγούμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, η οστική μάζα σταματά να αυξάνεται περίπου στην ηλικία των 30 ετών και κατόπιν ξεκινάει η σταδιακή -ανάλογα και με τον τρόπο ζωής- αδυναμία τους.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υιοθετούμε από μικρότερες ηλικίες συνήθειες, ώστε να προστατεύσουμε τα οστά μας μεγαλώνοντας. Ειδικοί επισημαίνουν 7 σημαντικές καθημερινές πρακτικές για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Κρατήστε το σώμα σας σε κίνηση
Τα οστά είναι δυναμικά και ανανεώνονται συνεχώς μέσω της διαδικασίας του «ανασχηματισμού». Η άσκηση, ιδιαίτερα η βάδιση, το ανέβασμα σκάλας και η γυμναστική με αντιστάσεις ενισχύουν την οστική πυκνότητα στα σημεία όπου ασκείται δύναμη. Ακόμη και 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η συνέπεια είναι το «κλειδί» – μην αφήνετε μέρες χωρίς κίνηση.
Προτεραιότητα στη μυϊκή ενδυνάμωση κατά την εμμηνόπαυση
Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης λόγω μείωσης των επιπέδων οιστρογόνων. Η άρση βαρών, ακόμη και με μικρά βάρη, βοηθά στην καταπολέμηση της απώλειας οστικής και μυϊκής μάζας. Δοκιμάστε ασκήσεις όπως καθίσματα με βάρη ή πιέσεις στήθους.
Καταναλώστε ασβέστιο και βιταμίνη D
Το ασβέστιο είναι βασικό για την ενίσχυση των οστών, ενώ η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να το απορροφήσει. Εντάξτε στη διατροφή σας γαλακτοκομικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος. Οι ενήλικες χρειάζονται 1.000-1.200 mg ασβεστίου και 15-20 mcg βιταμίνης D ημερησίως.
Εκμεταλλευτείτε τον ήλιο
Η έκθεση στον ήλιο είναι σημαντική για την παραγωγή βιταμίνης D από τον οργανισμό. Επιδιώξτε να περπατάτε στον ήλιο για 30 λεπτά την ημέρα, πάντα με την απαραίτητη αντηλιακή προστασία (δεν επιδρά στα επίπεδα βιταμίνης D), ιδιαίτερα όταν η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι υψηλότερη, για παράδειγμα, τις μεσημεριανές ώρες.
Εξετάστε τη λήψη συμπληρωμάτων
Αν η διατροφή σας δεν επαρκεί, συζητήστε με τον γιατρό σας την πιθανότητα λήψης συμπληρωμάτων ασβεστίου ή βιταμίνης D. Κάντε τις αναγκαίες εξετάσεις και κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής για να αξιολογήσετε τις ανάγκες σας. (Διαβάστε επίσης: Επτά σημάδια ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D.)
Προσέξτε τα φάρμακά σας
Ορισμένα φάρμακα, όπως οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs – γαστροπροστατευτικά φάρμακα) ή τα στεροειδή, επηρεάζουν την υγεία των οστών. Συζητήστε με τον γιατρό σας εναλλακτικές λύσεις ή μειώστε τη διάρκεια χρήσης τους όσο είναι δυνατόν.
Περιορίστε το αλκοόλ και την καφεΐνη – κόψτε το κάπνισμα
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, όπως και το κάπνισμα, επιβαρύνουν τα οστά. Το κάπνισμα μειώνει την απορρόφηση ασβεστίου και επιβραδύνει την επούλωση των καταγμάτων.
Η φροντίδα των οστών δεν αφορά μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον. Επενδύστε στην υγεία τους σήμερα για να απολαύσετε μια δραστήρια και ποιοτική ζωή αύριο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη