Thumbnail
Πανεπιστήμια

Ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, κατά την προς ημερήσια συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία την Τετάρτη σημείωσε τα παρακάτω σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης στα πανεπιστήμια και την εισαγωγή των υποψηφίων.

Η κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων για τα ΑΕΙ, προϋποθέτει αλλαγή τουλάχιστον των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου, καθώς και αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ενώ στο γυμνάσιο τα παιδιά θα διδάσκονται μαθήματα σε εύρος, στο λύκειο θα επικεντρώνονται και θα διδάσκονται σε βάθος.

Επίσης, μελετάμε την πρόταση η εισαγωγή να γίνεται σε σχολές και όχι σε τμήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο ισχύων τρόπος πρόσβασης στα πανεπιστήμια έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και έχει ξεπαραδιάσει τις λαϊκές οικογένειες.

Αυτή η Βουλή μπορεί και πρέπει να καταλήξει στον νέο τρόπο πρόσβασης των παιδιών στα πανεπιστήμια με ευρεία συναίνεση, γιατί οι αλλαγές στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα ο τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι θέμα μιας τετραετίας. Το άκουσα και από άλλους ομιλητές και το σημειώνω με ικανοποίηση.

Προτείνω –και ελπίζω να έχω στο σημείο αυτό τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων- το κρίσιμο αυτό ζήτημα να ανατεθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία πρέπει, αξιοποιώντας το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου, να καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα για τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε τα παιδιά που θα μπουν στο λύκειο από του χρόνου να γνωρίζουν με ποιο σύστημα θα μπουν στα πανεπιστήμια.

Δίνεται φέτος Πανελλαιδικές εξετάσεις;

Με τον Οδηγό Σπουδών και Επαγγέλματος 2017, του Χρήστου Κάτσικα, θα μάθετε τα πάντα για τα τμήματα των Πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, την διαδικασία των Πανελλαδικών, τα επιστημονικά πεδία, το γνωστικό αντικείμενο των σχολών και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Η ουσιαστική μελέτη του ΟΔΗΓΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 2017 μπορεί να βοηθήσει τους υποψηφίους να ξεκαθαρίσουν το «θολό τοπίο» των σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ, ώστε οι «κρίσιμες επιλογές» για τις σπουδές και κατ’ επέκταση το επάγγελμα να είναι πιο κοντά στις προσδοκίες και τα όνειρά τους!

Θα επηρεάσει το νέο σύστημα εισαγωγής τους υποψήφιους στις Πανελλήνιες 2017;

Διαβάστε παρακάτω την απάντηση του Νίκου Φίλη σε ερώτηση δημοσιογράφου

Έχετε δηλώσει ότι το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ έχει χάσει τη δυναμική του και μέσα στην προηγούμενη σχολική χρονιά το επαναλάβατε συχνά. Σε ποια κατεύθυνση κινούνται οι αλλαγές που σχεδιάζετε; Οι φετινοί μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα επηρεαστούν;


Φίλης: Το σύστημα των εισαγωγικών για τα Πανεπιστήμια έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και στηρίζεται, δυστυχώς, σε μία παγκόσμια πρωτοτυπία που είναι η υποβάθμιση του σχολείου και η ενίσχυση των φροντιστηρίων, πράγμα που σημαίνει μία περαιτέρω οικονομική αιμορραγία της οικογένειας. Εργαζόμαστε, μέσω και του εθνικού διαλόγου, για να υπάρξει ένα νέο σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα αναβαθμίζει το σχολείο. Συνεπώς το νέο σύστημα προϋποθέτει μια αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο μεγαλυτέρων τάξεων του Λυκείου. Επί πλέον η ευθύνη επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αποδίδεται στο σχολείο και όχι σε άλλα σχήματα εκτός του σχολείου.

Αποκτήστε τον Οδηγό Σπουδών 2017 του Χρήστου Κάτσικα. Μάθετε τα πάντα για όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας και την κατάλληλη στιγμή μέσα από διάλογο και χωρίς να αιφνιδιάζουμε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στις αποφάσεις που προφανώς δεν θα επηρεάσουν τους φετινούς μαθητές της Γ Λυκείου.

Αλλάζουν τα πάντα την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές

Ο ΥΕΘΑ έθεσε θέμα αλλαγής του τρόπου εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές και προανήγγελε αυτό που χρόνια θα έπρεπε να ισχύει: όσοι στρατιωτικοί έχουν επιπλέον προσόντα όπως μεταπτυχιακά θα πρέπει να έχουν ευμενέστερη αντιμετώπιση στις προαγωγές.
 
Στην ομιλία του στη Βουλή για την Παιδεία ο ΥΕΘΑ περιέγραψε τι έχει στο μυαλό του:

“Θέλω να πω ότι σε αυτήν τη συζήτηση για την παιδεία θα πρέπει κάποια στιγμή να εντάξουμε και το θέμα των στρατιωτικών σχολών, διότι πράγματι στις στρατιωτικές σχολές πρέπει να γίνουν πάρα πολύ μεγάλες αλλαγές.

 Εγώ θα θέσω και για αρχή συζήτησης ακόμα και το θέμα της εισαγωγής στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, σε σχέση δηλαδή με εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουν την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις, για το πως θα πρέπει να μπαίνουν. Βέβαια με πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά με κάποια κατεύθυνση η οποία θα πρέπει να είναι προεπιλεγμένη. Διότι παιδιά τα οποία έχουν τις δυνατότητες και θέλουν να ακολουθήσουν αυτήν την πορεία, με τις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα γιατί παίρνουν τη θέση τους κάποιοι άλλοι, οι οποίοι βάζουν τις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων σαν αιτούμενο μαζί με άλλες σχολές. Και βεβαίως εκεί μπορούμε να συνδέσουμε πάλι την έρευνα και οι ανώτατες σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα να υπάρχουν μεταπτυχιακές σπουδές.

Και εκείνοι, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που ακολουθούν μεταπτυχιακές σχολές, οι οποίοι είναι αυτή τη στιγμή στην τάξη των Υπαξιωματικών να μπορούν να παίρνουν προαγωγή.

Νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Για το νέο σύστημα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα έχουν γίνει γνωστά πως η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με βάση και τα πορίσματα του εθνικού διαλόγου για την παιδεία προσανατολίζεται στο μοντέλο του διετούς International Baccalaureate το οποίο θα αναδιοργανώσει τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε 4 χρόνια Γυμνάσιο και 2 χρόνια Λύκειο και ανάλογη αναμόρφωση του προγράμματος Σπουδών. Παράλληλα, οι τελειόφοιτοι Λυκείου θα λαμβάνουν Εθνικό Απολυτήριο
πριν δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια.

Ο Νίκος Φίλης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΑΥΓΗ σημειώνει πως "σύστημα των εισαγωγικών για τα Πανεπιστήμια έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και στηρίζεται, δυστυχώς, σε μία παγκόσμια πρωτοτυπία που είναι η υποβάθμιση του σχολείου και η ενίσχυση των φροντιστηρίων, πράγμα που σημαίνει μία περαιτέρω οικονομική αιμορραγία της οικογένειας. Εργαζόμαστε, μέσω και του εθνικού διαλόγου, για να υπάρξει ένα νέο σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα αναβαθμίζει το σχολείο. Συνεπώς το νέο σύστημα προϋποθέτει μια αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο μεγαλυτέρων τάξεων του Λυκείου. Επί πλέον η ευθύνη επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αποδίδεται στο σχολείο και όχι σε άλλα σχήματα εκτός του σχολείου."
 
"Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας και την κατάλληλη στιγμή μέσα από διάλογο και χωρίς να αιφνιδιάζουμε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στις αποφάσεις που προφανώς δεν θα επηρεάσουν τους φετινούς μαθητές της Γ Λυκείου." τονίζει ο Υπουργός Παιδείας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mixanografiko-2016_1.jpg
Μηχανογραφικό 2024 και μετεγγραφές φοιτητών: Οι νέες αντιστοιχίες τμημάτων ΑΕΙ - 317 αντίστοιχα και 104 «ανάδελφα»
Μειώθηκαν κατά 10 τα αντίστοιχα Τμήματα και αυξήθηκαν κατά 11 τα μη αντίστοιχα, κάτι που προφανώς περιορίζει ελαφρά τις δυνατότητες μετεγγραφών
Μηχανογραφικό 2024 και μετεγγραφές φοιτητών: Οι νέες αντιστοιχίες τμημάτων ΑΕΙ - 317 αντίστοιχα και 104 «ανάδελφα»