Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί σύντομα το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, το οποίο οργανώνει το υπουργείο Υγείας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις για πολίτες ηλικίας 30 έως 70 ετών και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με συνολικό προϋπολογισμό 100.626.000 ευρώ.
Στόχος της δράσης είναι η μείωση των περιστατικών νοσηρότητας και θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και η συλλογή κρίσιμων πληθυσμιακών δεδομένων. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση σε προσυμπτωματικό εργαστηριακό και διαγνωστικό έλεγχο, όπως και σε ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται σε εγκεκριμένες δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας σε όλη τη χώρα.
Τι περιλαμβάνουν οι δωρεάν εξετάσεις
Η δράση για τους δικαιούχους περιλαμβάνει και τη διενέργεια προσυμπτωματικού εργαστηριακού και διαγνωστικού ελέγχου για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά και επίσκεψη και ιατρική εξέταση σε γιατρό.
Ειδικότερα οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου που θα γίνονται δωρεάν είναι:
α) Ολική χοληστερόλη (TCHOL),
β) χοληστερόλη των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-C),
γ) χοληστερόλη των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL-C),
δ) τριγλυκερίδια (Tgs),
ε) Non-HDL-C,
στ) σάκχαρο αίματος - γλυκόζη (CL),
ζ) γενική αίματος.
Η διαδικασία υλοποίησης της δράσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
α) Τη διενέργεια προληπτικών εργαστηριακών εξετάσεων
β) την επίσκεψη του δικαιούχου σε προσωπικό ιατρό ή ιατρό ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παθολογίας ή καρδιολογίας
γ) τη διενέργεια καρδιολογικού ελέγχου παρουσίας ή απουσίας στεφανιαίας νόσου, ελέγχου ισχαιμίας και στεφανιογραφικού ελέγχου στα ιατρεία εκτίμησης ατόμων υψηλού κινδύνου των Πανεπιστημιακών Καρδιολογικών Κλινικών της χώρας
Οι δικαιούχοι
Ως δικαιούχοι της δράσης ορίζονται οι Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες, καθώς και πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις αναφέρεται στο ΦΕΚ:
α) Είναι σε ηλικία από τριάντα (30) έως και εβδομήντα (70) ετών και
β) φέρουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.).
Πού θα γίνονται οι εξετάσεις
Για τη διενέργεια προληπτικών εργαστηριακών εξετάσεων, οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν στις μονάδες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που εκτελούν βιοχημικές εξετάσεις, στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια βιολογικών υλικών και στις ιδιωτικές κλινικές.
Για τη διενέργεια της ιατρικής εξέτασης, οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που διαθέτουν ιατρούς ειδικότητας Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής, Παθολογίας και Καρδιολογίας, καθώς και οι προσωπικοί ιατροί όλων των κατηγοριών θα πρέπει να εξετάζουν τους δικαιούχους.
Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας, ως μονάδες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας νοούνται:
α) οι δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως ενδεικτικά τα Κέντρα Υγείας, τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Τοπικά Ιατρεία κ.λπ.
β) οι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, ιδιωτικά πολυιατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια βιολογικών υλικών) και
γ) οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς και κάθε άλλη δομή που αναγνωρίζει το κράτος και παρέχει νόμιμα τις περιλαμβανόμενες στην παρούσα δράση ιατρικές υπηρεσίες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Γιατί στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιούν τη φράση «με λες» αντί για «μου λες»
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση