Thumbnail
Η έδρα ιδρύθηκε στο πλαίσιο συμφώνου συνεργασίας του ΑΠΘ με το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης»

Με στόχο τη μελέτη και διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας και ιστορίας, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνορωσικών πολιτισμικών δεσμών, ξεκινά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) η λειτουργία της Επώνυμης Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Η έδρα ιδρύθηκε στο πλαίσιο συμφώνου συνεργασίας του ΑΠΘ με το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης», που υπογράφηκε πέρσι με αφορμή το αφιερωματικό έτος Ελλάδας - Ρωσίας.

Η επίσημη έναρξη λειτουργίας της επώνυμης έδρας, έγινε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Την παρουσίαση του προγράμματος της έδρας έκανε η νεοεκλεγείσα επίκουρη καθηγήτρια Ρωσικής Φιλολογίας και υπεύθυνη της έδρας, Τατιάνα Τριανταφυλλίδου, δηλώνοντας ιδιαίτερα συγκινημένη «για τη μεγάλη τιμή και ευθύνη, που είναι η διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας και στη Φιλοσοφική του Σχολή, όπου δίδαξαν και διδάσκουν καθηγητές με διεθνή ακτινοβολία».

Ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης, ο ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ζήτηση για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «οι ειδικοί-φιλόλογοι λένε, ότι σήμερα, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα είναι ομιλητές της ρωσικής γλώσσας. Κάθε χρόνο, η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ενισχύεται και η γνώση της ρωσικής γλώσσας για τους νέους, γίνεται ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία». «Υπάρχει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που ειδικεύονται στην προώθηση της ρωσικής κουλτούρας» συνέχισε ο κ. Σαββίδης, εκτιμώντας ότι «σήμερα υπάρχουν συνολικά περίπου 50 τέτοιες οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα». Εξάλλου, ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας, «τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο απλών ανθρώπινων δεσμών». «Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα, με την ίδρυση του τμήματος Ρωσικής Γλώσσας στο πανεπιστήμιο του Αριστοτέλη, ο ρωσικός και ο ελληνικός λαός έκαναν άλλο ένα σημαντικό βήμα για την συνεργασία τους», σημείωσε.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας χαιρέτισε την έναρξη λειτουργίας της έδρας με αναφορές στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, σύμφωνα με τον οποίο «η ρωσική φιλολογία τάραξε γόνιμα την καρδιά μας, μας ελευθέρωσε απ? τα στενά, ρομαντικά και κλασικά καλούπια της ευρωπαϊκής φιλολογίας και μας σπρώχνει σε μια νέα, πλουσιότερη, τραγικότερη ενατένιση της ζωής». Άλλο τόσο, ο κ. Μήτκας αναφέρθηκε και στα λόγια του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, Λέοντα Τολστόι, ότι τη ρωσική γλώσσα «επί χιλιετίες τη δημιουργούσε ο λαός ως ένα ευέλικτο, μεγαλοπρεπές, ανεξάντλητα πλούσιο, έξυπνο, ποιητικό ... εργαλείο της κοινωνικής του ζωής, της σκέψης, των συναισθημάτων, των ελπίδων, του θυμού και του λαμπρού του μέλλοντος». Παράλληλα, ο κ. Μήτκας θεώρησε την έναρξη λειτουργίας της έδρας ως επισφράγισμα της πολυετούς και πολυσχιδούς συνεργασίας του πανεπιστημίου με τη Ρωσία και δίνοντας μία εικόνα των σχέσεων αυτών, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις συμφωνίες διαπανεπιστημιακής συνεργασίας με 16 πανεπιστήμια της Ρωσίας, στο πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» που μετρά 23 χρόνια στήριξης των ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια των παρευξείνιων χωρών, στη συνεργασία μεταξύ της σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και της αντίστοιχης σχολής του Πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών για την ίδρυση αγγλόφωνου κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος, αλλά και στη δημιουργία από το ΑΠΘ και το πανεπιστήμιο του Ροστώφ, δικτύου ερευνητικής συνεργασίας με τις παρευξείνιες χώρες και με εκείνες της Ανατολικής Μεσογείου.

«Υποτροφίες και θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις του Ομίλου Σαββίδη»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σαββίδης γνωστοποίησε την πρόθεσή του για την υλοποίηση δύο πρωτοβουλιών, με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων των επώνυμων εδρών, που ιδρύθηκαν με την υποστήριξη του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης»: την έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού που εγκαινιάστηκε σήμερα και την έδρα Ποντιακών Σπουδών, που εγκαινιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι.

«Είμαι γεμάτος με συναισθήματα για την επιτυχία της ήδη δημιουργηθείσας έδρας Ποντιακών Σπουδών και για την σημερινή τελετή εγκαινίων. Είναι ουσιαστικά δύο κομμάτια του εαυτού μου», είπε ο κ. Σαββίδης. «Όλοι όσοι περάσουν από αυτές τις έδρες - την έδρα Ποντιακών μελετών και την έδρα ρωσικής γλώσσας- θα έχουν απόλυτο δικαίωμα να εργαστούν στις δικές μας επιχειρήσεις και θα δημιουργούμε κάθε μέρα τέτοιες θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους αυτούς» πρόσθεσε. Ανακοίνωσε ακόμη, ότι ειδικό πρόγραμμα υποτροφιών θα δημιουργηθεί για τους καλύτερους φοιτητές αυτών των εδρών.

«Το πρόγραμμα της νέας έδρας»

Η νεοσύστατη έδρα προσφέρει μέσα από το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής, επιλεγόμενα μαθήματα ρωσικής ως ξένης γλώσσας, λογοτεχνίας και πολιτισμικής ιστορίας, όπως αυτές αναπτύχθηκαν στον γεωγραφικό χώρο της τσαρικής Ρωσίας, της ΕΣΣΔ και εξελίσσονται σήμερα στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τα μαθήματα είναι ανοικτά ως μαθήματα ελεύθερης επιλογής σε όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ και αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα με τα μαθήματα, προσφέρεται ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με στόχο την πιο άμεση γνωριμία των φοιτητών και φοιτητριών με τον ρωσικό πολιτισμό, την τέχνη και την ιστορία της Ρωσίας.

«Πρωτοβουλίες στην έρευνα και συνεργασίες με ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επιστημονικές συνεργασίες με άλλες έδρες ρωσικών σπουδών στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη, αλλά και με πανεπιστήμια της Ρωσίας θα προωθήσουν, όχι μόνο την κινητικότητα διδασκομένων και διδασκόντων, αλλά θα συντελέσουν μέσα από την εμβάθυνση των συνεργασιών, στη σταδιακή δημιουργία ενός επιστημονικού δικτύου, το οποίο θα προωθεί τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και τον επιστημονικό διάλογο», επισήμανε η πρόεδρος του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλοσοφίας (όπου θα υπαχθεί ακαδημαϊκά η νέα έδρα) Αγγελική Κοιλιάρη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, βουλευτές, εκπρόσωποι προξενικών αρχών κ.ά..

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»
Ανακοινώθηκε η ίδρυση «Επώνυμης Έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»
EKAV.jpg
Σέρρες: Συνελήφθη 43χρονος – Προσπάθησε να διαφύγει μετά από τροχαίο και παρέσυρε γυναίκα
Η άτυχη γυναίκα υποβλήθηκε σε επέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών όπου διακομίσθηκε μετά το σοβαρό τροχαίο
Σέρρες: Συνελήφθη 43χρονος – Προσπάθησε να διαφύγει μετά από τροχαίο και παρέσυρε γυναίκα