Το χρυσό μετάλλιο στον Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM (Ιnternational Genetically Engineered Machine) 2017, στο World Cup of Science του MIT, απέσπασαν προπτυχιακοί φοιτητές και καθηγητές του ΑΠΘ, τους οποίους υποδέχθηκαν σήμερα οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος. Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου 2017, στη Βοστώνη των ΗΠΑ.
Η εντεκαμελής ελληνική ομάδα ήταν υποψήφια για το βραβείο του καλύτερου project στην αναζήτηση νέων τρόπων θεραπείας του καρκίνου και απέσπασε και υποψηφιότητα για το Best Therapeutics Award. Οι πειραματικές εργασίες της ομάδας πραγματοποιήθηκαν στα Εργαστήρια του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ.
Η διεπιστημονική ομάδα, συνδυάζοντας πολυάριθμες θετικές και εφαρμοσμένες επιστήμες, εργάστηκε για έναν περίπου χρόνο, στοχεύοντας σε ένα φιλόδοξο project στον χώρο της θεραπευτικής/διαγνωστικής, το οποίο σχεδίασε η ίδια. Συγκεκριμένα, φοιτητές και καθηγητές εργάστηκαν εντατικά για να κατηγοριοποιήσουν δύο διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους, για παράδειγμα έναν καρκινικό από έναν υγιή, με μια καινοτόμα μέθοδο, τη χρήση λογικών γενετικών κυκλωμάτων, τα οποία, μετά την είσοδό τους σε ένα κύτταρο, μπορούν να συλλέξουν διάφορα inputs, να τα αξιολογήσουν και ύστερα να εκλύσουν μια συγκεκριμένη απόκριση output(για παράδειγμα φθορισμό). Η προπτυχιακή ομάδα στόχευσε στον καρκίνο του παχέος εντέρου, με σκοπό να διαχωρίσει και να εξολοθρεύσει επιλεκτικά καρκινικά κύτταρα, με βάση συγκεκριμένους μοριακούς δείκτες, που ονομάζονται miRNAs.
Η ομάδα κατάφερε να αποδείξει ότι μπορεί να σχεδιάσει αυτά τα γενετικά κυκλώματα υπολογιστικά, να τα κατασκευάσει εργαστηριακά, γρήγορα και αποδοτικά, με έναν ευέλικτο τρόπο σύνθεσης και, στη συνέχεια, μετά την εισαγωγή τους στα κύτταρα, να παρατηρήσει ότι λειτουργούν με εξαιρετικά αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες. Παράλληλα, τροποποίησε γενετικά βακτηριακά στελέχη, για να τα αξιοποιήσει ως μέσο μεταφοράς, ώστε να στοχεύουν και να διεισδύουν επιλεκτικά σε καρκινικά κύτταρα και να μεταφέρουν τα προαναφερθέντα λογικά κυκλώματα.
Τι είναι ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός της Συνθετικής Βιολογίας iGEM
Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός της Συνθετικής Βιολογίας iGEM διοργανώνεται από το ΜΙΤ της Μασαχουσέτης από το 2004 και απευθύνεται σε φοιτητές πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο. Στον φετινό Διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερες από 300 ομάδες από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου και τα αποτελέσματα κρίθηκαν από επιστημονική επιτροπή 120 κριτών. Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στον Διαγωνισμό με ομάδα από το ΑΠΘ.
Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, διεπιστημονικές ομάδες υλοποιούν φιλόδοξα ερευνητικά projects, τροποποιώντας βιολογικά συστήματα με στόχο τον επαναπρογραμματισμό τους ή/και τη δημιουργία νέων ωφέλιμων ιδιοτήτων για εφαρμογές σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, το περιβάλλον, η υγεία, η ενέργεια και η αποθήκευση πληροφοριών.
Υποδοχή από τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ
Στη σημερινή υποδοχή που διοργανώθηκε από τις πυρτανικές αρχές του Ιδρύματος συμμετείχαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, η Aντιπρύτανις Ανθρωπίνων Πόρων, Καθηγήτρια Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα, η Αντιπρύτανις Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγήτρια Δέσποινα Κλαβανίδου, η Aντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, και ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Αν. Καθηγητής Νικόλαος Βαρσακέλης.
«Είναι αυτές οι φωτεινές στιγμές του ΑΠΘ που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε ως δάσκαλοι. Ως Διοίκηση, έχουμε δικαίωμα να υπερηφανευόμαστε», ανέφερε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας.
Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην Ομάδα iGEM 2017:
Αστέριος Αραμπατζής, Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ
Χαρίλαος Γιαννίτσης, Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ
Αθανάσιος Θεοχάρης, Τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ
Αγγελική Παπαδημητρίου, Τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ
Εουγκέν Μπαλλχύσα, Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ
Θεόδωρος-Θωμάς Νικολόπουλος, Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ
Κωνσταντίνος Σαμαράς-Τσακίρης, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ
Ναυσικά Παπαϊωάννου, Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ
Χαράλαμπος Κωμοδρόμος, Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ
Κωνσταντίνος Ακριτίδης, Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ
Ελισσάβετ Σανδαλτζοπούλου, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Οι επιβλέποντες Καθηγητές:
Γεώργιος Κολιάκος, Καθηγητής Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ
Γεώργιος Μόσιαλος, Καθηγητής Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ
Δήμητρα Ντάφου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ
Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη