"Η ζωή και η φύση πάντα βρίσκουν τον τρόπο. Το θυμάμαι συνεχώς αυτό καθώς, όταν πήγα να βοηθήσω στην περίθαλψη των ζώων, μετά τη φωτιά στην Πάρνηθα, το 2007, είδα έκπληκτη μπροστά μου ένα θηλυκό ελάφι που είχα αναγκαστεί να του ακρωτηριάσω το ένα του πόδι, πριν από μήνες, οπότε είχε έρθει άσχημα χτυπημένο. Μέσα από τα αποκαΐδια, το είδα να ξεπροβάλλει με το κομμένο του πόδι, έχοντας δίπλα το μωρό του...".
Εκατοντάδες ιστορίες αγάπης και προσφοράς στα ζώα έχει να διηγηθεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια χειρουργικής-ιατρικής εξωτικών και αγρίων ζώων του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Νατάσα Κομνηνού, στην οποία η Κοσμητεία της Σχολής, θα απονείμει, σήμερα, βραβείο Αριστείας Ιατροκοινωνικού Έργου και Προσφοράς για την αφιλοκερδή παροχή υπηρεσιών σε θέματα χερσαίων και θαλασσίων ζώων άγριας πανίδας.
"Το πρώτο περιστατικό με άγρια ζώα που αντιμετώπισα ήταν ένα λιοντάρι, που είχαν αφήσει πίσω τους μισοπεθαμένο, οι ιδιοκτήτες ενός τσίρκο. Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να το σώσω και πέθανε στα χέρια μου. Τότε αποφάσισα να ασχοληθώ μ' αυτόν τον τομέα της κτηνιατρικής" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κομνηνού κρατώντας στην αγκαλιά της ένα γεράκι, μέσα στην Κλινική της Κτηνιατρικής.
Από τα χέρια της, άλλωστε, έχουν περάσει και έχουν βρει ανακούφιση χιλιάδες ζώα, από πύθωνες, περιστέρια και νυχτερίδες μέχρι αρκούδες, φώκιες και λύκοι.
"Πριν από λίγες μέρες μας έφεραν έναν χτυπημένο τυφλίνο, που είναι το μικρότερο φίδι της Ευρώπης, με μήκος περίπου στα 40 εκατοστά. Τώρα, έχουμε μια γερακίνα, που βρέθηκε χτυπημένη σε ένα χωριό των Σερρών. Μας φέρνουν πολλά χτυπημένα αρπακτικά καθώς, ελλείψει τροφής, αναγκάζονται να κατεβαίνουν χαμηλά σε αυτοκινητόδρομους για να φάνε σκοτωμένα ζώα και παρασύρονται από οχήματα" διευκρινίζει η κ. Κομνηνού ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι είναι σπάνια πλέον τα περιστατικά που επιλαμβάνεται με πυροβολημένα πουλιά.
"Το ζήτημα με τα ζώα, κυρίως τα άγρια, είναι η διαχείριση. Πώς θα το πιάσεις δηλαδή, πώς θα κάνεις την ανάνηψη, τη θεραπεία. Σκεφτείτε μια αρκούδα με πρόβλημα στα μάτια που πρέπει να τις βάζεις κολλύριο. Πώς το κάνεις; Με εμφυτεύματα, για παράδειγμα, που απελευθερώνουν φάρμακο με αργό ρυθμό" εξηγεί η καθηγήτρια με ειδίκευση στη συγκριτική οφθαλμολογία μικρών, μεγάλων και εξωτικών ζώων καθώς επίσης και στη χειρουργική και την παθολογία των εξωτικών και άγριων ζώων.
Κουνέλι, το πιο δημοφιλές pet (μετά τον σκύλο)!
Την κουβέντα διακόπτει μια φοιτήτρια της Σχολής για να ειδοποιήσει την κ. Κομνηνού, ότι ένα εγχειρισμένο κουνελάκι ξυπνάει σταδιακά. "Το κουνέλι, μετά την ανάνηψη, πρέπει να φάει άμεσα σε αντίθεση με άλλα ζώα που απαγορεύεται" αναφέρει η καθηγήτρια. Όσο για το κουνέλι, αποκαλύπτει ότι πλέον είναι το πιο δημοφιλές κατοικίδιο στην Ελλάδα μετά τον σκύλο!
"Το προτιμούν πολλοί γιατί είναι πανέξυπνο, παιχνιδιάρικο και όμορφο. Τα προηγούμενα χρόνια και λόγω μιας τηλεοπτικής σειράς, ο κόσμος είχε στραφεί στις σαύρες και κυρίως στα ιγκουάνα. Εχει τύχει να μας φέρουν ιγκουάνα που είχε μήκος 2,5 μέτρα!" λέει η κ. Κομνηνού.
"Ο κόσμος πάντως στην Ελλάδα", συνεχίζει, "είναι ευαισθητοποιημένος με τα ζώα". Όσο για τη ρήση του Λουντέμη "Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα", απαντάει πως πολλοί "δεν αγαπούν τα ζώα, όπως λένε, αλλά τα χρησιμοποιούν για να καλύψουν δικές τους ανάγκες". Εντούτοις, πολλές φορές γίνεται αποδέκτης της ευγνωμοσύνης ιδιοκτητών ζώων που έχει χειρουργήσει, χαρίζοντάς τους ζωή. Θυμάται με χαμόγελο, έναν έμπορο της Λαχαναγοράς, ο οποίος θέλησε να την ανταμείψει για τη σωτηρία του σκύλου του. "Επειδή εκείνη την εποχή περιθάλπαμε τραυματισμένα ελάφια, του ζήτησα τροφή. Ήρθε, λοιπόν, την άλλη μέρα με μια τεράστια ποσότητα από μαρούλια!".
Η ίδια δεν χαρακτηρίζει αυτό που κάνει ως "δουλειά" αλλά ως "τρέλα" αφού είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο! Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν αυτή που συνετέλεσε στη δημιουργία, το 1995, της Ομάδας Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (Ο.Π.Α.Ζ.) του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με στόχο την κάλυψη περιστατικών διάσωσης και περίθαλψης αγρίων ζώων, φορέας που έλειπε μέχρι τότε στην Ελλάδα.
"Φέρε ό,τι ζώο θέλεις" μου είπαν τότε οι καθηγητές μου Χρήστος Χειμωνάς και Αγγελος Δεσίρης, οι οποίοι συνετέλεσαν στην υλοποίηση της Ομάδας". Πλέον, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο 250 εθελοντών κτηνιάτρων σε όλη την Ελλάδα ενώ στην Ομάδα συμμετέχουν φοιτητές και μέλη ΔΕΠ προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.
Το "ευχαριστώ" του τραυματισμένου δελφινιού
Αν και η ίδια λέει ότι αγαπάει όλα τα ζώα, ξεχωρίζει ίσως λίγο περισσότερο τα θαλάσσια θηλαστικά και γι αυτό έχει δημιουργήσει και το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών-ΑΡΙΩΝ. Με ένα δελφίνι, μάλιστα, είχε μια πολύ δυνατή στιγμή, που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη της.
"Βρισκόμουν σε ένα συνέδριο στην Αθήνα, όταν ειδοποιήθηκα ότι ένα δελφίνι είχε μπλεχθεί σε δίχτυα και ήταν εγκλωβισμένο στον κόλπο του Πειραιά. Με μια ομάδα επιστημόνων, μεταβήκαμε στο σημείο και με ένα φουσκωτό σκάφος, πλησιάσαμε το δελφίνι, του κάναμε μια ένεση για να μην πονάει και το ξεμπλέξαμε από τα δίχτυα. Το οδηγήσαμε μετά έξω από το λιμάνι και το χάσαμε για λίγα λεπτά από τα μάτια μας. Ξαφνικά το είδαμε να έρχεται κοντά μας και να πηδάει πάνω από τη βάρκα μας, σε τόσο κοντινή απόσταση που απλώσαμε τα χέρια και το χαϊδέψαμε. Έτσι μας ευχαρίστησε".
Η τελετή απονομής του βραβείου αριστείας στην κ. Κομνηνού θα πραγματοποιηθεί, σήμερα στις 19.30, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση