Thumbnail
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου κατά την επίσκεψη του υπουργού στα Ιωάννινα

Στα γενικότερα ζητήματα της γ/βαθμιας εκπαίδευσης επεκτάθηκε ο Κ.Γαβρόγλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα Ιωάννινα.

Στον απολογισμό για την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ψήφιση του νόμου για την Παιδεία, τόνισε την ύπαρξη θετικού κλίματος και τα βήματα που έχουν προχωρήσει.

Αναλυτικά η συνέντευξη τύπου:

Την ικανοποίηση και την ιδιαίτερη χαρά για την συμμετοχή του στην 88η Τακτική Σύνοδο των Πρυτάνεων και των Διοικουσών Επιτροπών εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου. 

«Σε ένα μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ψήφιση του Νόμου-Πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό αυτής της χρονιάς, διαπιστώνουμε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη λειτούργησαν μέσα σε ένα κλίμα δημιουργικό και συναινετικό. Οι αντιρρήσεις που είχαν εκφραστεί και οι επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί πριν από ένα χρόνο, για τις σημαντικές αλλαγές που προωθούνται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, περιορίζονται, πλέον, στο ελάχιστο», ανέφερε, ανοίγοντας τη συνέντευξη τύπου ο Υπουργός. 

Σχετικά με τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, επεσήμανε ότι διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν μείωσή τους, καθώς ήδη έχουν εγκριθεί πάνω από 600 προγράμματα. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην κριτική που έχει γίνει για το άσυλο, ανέφερε ότι υπάρχει ένα θέμα παραβατικότητας, το οποίο, όμως, δεν έχει εύκολες λύσεις και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επιπόλαια κι επιφανειακά. Για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείο Παιδείας έχει συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας, με Πρόεδρο τον πρώην Υπουργό, κ. Παρασκευόπουλο, η οποία την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της για το θέμα της παραβατικότητας στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, στις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων, στους φοιτητικούς συλλόγους και στις φοιτητικές παρατάξεις, ζητώντας τους να καταθέσουν και τις δικές τους εκτιμήσεις και προτάσεις. 

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν εκτενώς οι προτάσεις που διατύπωσε πρόσφατα η Σύγκλητος, αναφορικά με τη συνέργεια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου. Από την αναλυτική αυτή συζήτηση προέκυψε συμφωνία και λύση σχεδόν σε όλα τα ζητήματα που είχαν τεθεί, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Πρύτανης του Ιδρύματος καθηγητής Γ. Καψάλης. 

Κλείνοντας, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων τόνισε ότι το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ είναι η συζήτηση για το μέλλον τους, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, αφορά σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο τις συνέργειες μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και τις προτάσεις για τα νέα Τμήματα, τα σύγχρονα Προγράμματα Σπουδών και τα Διετή Προγράμματα Σπουδών, οι οποίες θα στοχεύουν στη «μεγάλη εικόνα» των Πανεπιστημίων μας τα επόμενα 15-20 χρόνια. 

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, τόνισε ότι το κύριο συμπέρασμα της όλης διαδικασίας είναι ότι η Πολιτεία είναι εδώ, ακούει, διαβουλεύεται με τα αρμόδια όργανα, συναποφασίζει και συμπορεύεται με τις ανάγκες της κοινωνίας. Η κ. Τζούφη αναφέρθηκε στην απόφαση για τη δημιουργία δικτύου Πανεπιστημιακών Μουσείων, εκτιμώντας ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να αναπτύξουν και τέτοιου είδους δράσεις εξωστρέφειας και διασύνδεσης με την κοινωνία και τους φορείς πολιτισμού. Στη συνέχεια της τοποθέτησής της, η Υφυπουργός μίλησε για τη δημιουργία ενός κεντρικού δικτύου ενιαιοποίησης των δράσεων, που αφορούν στην καλύτερη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στους χώρους Εκπαίδευσης. Οι δράσεις αυτές πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με όλους τους φορείς που ασχολούνται με το αναπηρικό ζήτημα, προκειμένου να βρεθούν πιο εύκολα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίησή τους. Τέλος, η κ. Τζούφη ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων να καταβληθεί προσπάθεια για την εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΠΘ.jpg
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
Η επιλογή τους αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι το ΔΠΘ αποτελείται από πυρήνες αριστείας που διακρίνονται με τη δουλειά τους
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
πανεπιστημιούπολη ρεθύμνου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List “ 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
ασανσερ απθ
Φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Σχεδόν δύο μήνες μετά την πτώση του ασανσέρ, σήμερα δεν λειτουργεί κανένα
Οι φοιτητές πρέπει καθημερινά να ανεβοκατεβαίνουν με τα πόδια έως τον 6ο και στον 8ο όροφο των δυο κτιριακών όγκων
Φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Σχεδόν δύο μήνες μετά την πτώση του ασανσέρ, σήμερα δεν λειτουργεί κανένα
γλυπτά του Παρθενώνα
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του...
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025