Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Μεγάλη επιτυχία για το 13ο πανελλήνιο συνέδριο Βιοϋλικών
Η φετινή διοργάνωση ήταν η πρώτη εκτός Αθηνών και αποτέλεσε έναν μεγάλο θρίαμβο, με 200 φοιτητές και 70 συνέδρους από όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν ενεργά και να παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία των βιοϋλικών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιοϋλικών της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϋλικών, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. «Σταύρος Νιάρχος» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 28-29 Μαρτίου 2029.

Η φετινή διοργάνωση ήταν η πρώτη εκτός Αθηνών και αποτέλεσε έναν μεγάλο θρίαμβο, με 200 φοιτητές και 70 συνέδρους από όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν ενεργά και να παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία των βιοϋλικών.

Το Συνέδριο, το οποίο υποστηρίχθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και χορηγούς από την περιοχή της Ηπείρου, εστίασε στην προώθηση της επιστημονικής συνεργασίας, ενώ παράλληλα φρόντισε να μειώσει το οικολογικό αποτύπωμα, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιοϋλικών της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϋλικών (ΕΕΒ), στο Συνεδριακό Κέντρο του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. «Σταύρος Νιάρχος» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατά το διήμερο της Παρασκευής 28 και Σαββάτου 29 Μαρτίου 2029.

Το Συνέδριο αυτό διοργανώνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, με συχνότητα κάθε διετία, αλλά συνεχώς στην Αθήνα, και φέτος ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε να ταξιδέψει και εκτός Αθηνών, και η διοργάνωσή του ανατέθηκε στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (ΤΜΕΥ) της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το εγχείρημα πέτυχε απόλυτα. Συγκεκριμένα, μεγάλοι πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες ήταν οι 200 φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κυρίως του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, αλλά και από τα Τμήματα Χημείας, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Φυσικής και Ιατρικής, που κυριολεκτικά κατέκλισαν όλους τους χώρους του Συνεδρίου, και παρακολούθησαν με μεγάλο και αμείωτο ενδιαφέρον τις εργασίες του Συνεδρίου, από την αρχή το πρωί της Παρασκευής μέχρι το τέλος του Συνεδρίου το Σάββατο το μεσημέρι. Επίσης, περισσότεροι από 70 Σύνεδροι, Καθηγητές και Καθηγήτριες, Υποψήφιοι/ες Διδάκτορες, Μεταπτυχιακοί/ές και Προπτυχιακοί/ές Φοιτητές και Φοιτήτριες από όλη την Ελλάδα, παρουσίασαν εξαιρετικές επιστημονικές εργασίες που αφορούσαν σε όλες τις εκφάνσεις της αιχμής στην Επιστήμη και την Τεχνολογία των Βιοϋλικών, και συγκριμένα το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΥΔΛ) και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) στο Ηράκλειο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) του ΙΤΕ στην Πάτρα, το ΕΚΠΑ (Τμήματα Ιατρικής και Φαρμακευτικής), το ΕΜΠ, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΑΠΘ και το ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ΕΚΑΠΤΥ, και, φυσικά, τα Τμήματα Χημείας, ΒΕΤ, Χημείας, Ιατρικής, και ΤΜΕΥ και το Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών και Υπολογισμών (ΙΕΥΥ) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) στα Ιωάννινα.

Το Συνέδριο υποδέχτηκε με χαρά και τους 49 μαθητές και μαθήτριες και τους/τις 4 συνοδούς Καθηγητές και Καθηγήτριές τους του 3ου Γυμνασίου Πετρούπολης από την Αθήνα, που συνέπεσε εκείνη την ημέρα να επισκέπτονται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς και τους 43 Σπουδαστές και Σπουδάστριες και συνοδούς Καθηγητές τους του Τμήματος Βοηθών Φαρμακείου του ΣΕΑΚ Ιωαννίνων.

Κατά την Τελετή Έναρξης, εκτός του Προέδρου του Συνεδρίου και Προέδρου του ΤΜΕΥ Καθηγητή Συμεών Αγαθόπουλου, χαιρετισμούς απεύθυναν η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνέδριου, η οποία τόνισε τη σπουδαιότητα και το διεπιστημονικό χαρακτήρα των Βιοϋλικών, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϋλικών Καθηγητής Διονύσης Μουζάκης, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) του ΙΤΕ Καθηγητής Ιατρικής Σάββας Χριστοφορίδης, η Καθηγήτρια του ΤΜΕΥ Αγγελική Λεκάτου ως εκπρόσωπος του ΔΣ της Ελληνικής Μεταλλουργίας Εταιρείας (ΕΜΕ), ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Καθηγητής του ΤΜΕΥ Απόστολος Αυγερόπουλος και ο Πρόεδρος των Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Δρ. Θανάσης Κατσούρας. Οι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και δύο μικρές ευχάριστες καλλιτεχνικές εκπλήξεις, η μία από το κουαρτέτο κλασικής μουσικής του Κωνσταντίνου Λεοντάρη της ομώνυμης Μουσικής Σχολής των Ιωαννίνων, και η δεύτερη από το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Ιωαννιτών, που παρουσίασε με εξαιρετικό κέφι στους συνέδρους, επιλεγμένους χαρακτηριστικούς σκοπούς, τραγούδια και χορούς των Ιωαννίνων, και αμφότερες οι εκπλήξεις ενθουσίασαν το ακροατήριο.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν εργασίες σε όλες τις εκφάνσεις των βιοϋλικών, και συγκεκριμένα νέα βιοϋλικά, δηλαδή συστάσεις, σύνθεση και χαρακτηρισμός βιοϋλικών, μέθοδοι μορφοποίησης (ψηφιακής, τρισδιάστατης), τροποποίηση επιφανειών, θεραπείες, αισθητήρες, υπολογιστική επιστήμη βιοϋλικών, υπολογιστική εμβιομηχανική και τεχνητή νοημοσύνη, ιστική μηχανική (tissue engineering) και απελευθέρωση φαρμάκων (drug delivery systems).

Κεντρικές Ομιλίες έδωσαν ο Καθηγητής του Τμήματος Χημείας Σωτήρης Χατζηκακού, που μίλησε για αντιβακτηριακές επιφάνειες, ο Καθηγητής του ΤΜΕΥ και διευθυντής του ΙΕΥΥ Δημήτρης Φωτιάδης, που ανέπτυξε γλαφυρά το σχεδιασμό και τη μοντελοποίηση των νέων βιοϋλικών με τεχνητή νοημοσύνη, και η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαρία Χατζηνικολαΐδου, που παρουσίασε τις νέες τάσεις στην επιστήμη των βιοϋλικών στη μηχανική ιστών και στην αναγεννητική ιατρική.

Το Σάββατο διοργανώθηκαν 2 πολύ ενδιαφέροντα πάνελ, το πρώτο με συμμετέχοντες τον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρη Τζεράνη, που μίλησε για κυτταρικές και φαρμακολογικές θεραπείες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, την Επίκουρη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Νεφέλη Λαγοπάτη, που μίλησε για τη νανοϊατρική και τις εφαρμογές της σε αντικαρκινικές θεραπείες, και τη Διευθύντρια της Τράπεζας Ιστικών Μοσχευμάτων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Δρ. Ελένη Βαβουράκη. Ιατρικά αποτελέσματα από τη χρήση τρισδιάστατα εκτυπωμένου ικριώματος ενισχυμένο με αυξητικούς παράγοντες στη διαδικασία της πώρωσης παρουσίασε ο γιατρός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υποψήφιος διδάκτορας κ. Παναγιώτης Γερασιμόπουλος. Μετά την Κεντρική Ομιλία της Καθηγήτριας Μαρίας Χατζηνικολαΐδου, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ, Καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος, ανέπτυξε στους Συνέδρους τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και τις τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, με έμφαση στα Βιοϋλικά. Ο εξαιρετικός σχολιασμός του Καθηγητή Σάββα Χριστοφορίδη και του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής Γιάννη Γκιάτα, μαζί με τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του Ομότιμου Καθηγητή της Ιατρικής και πρώην Διευθυντή του ΙΒΕ Θεοδώρου Φώτση, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των Συνέδρων.

Στο δεύτερο πάνελ, σε ένα κατάμεστο ακροατήριο, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν στην πιστοποίηση και το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Βιοϋλικά, καθώς και για τις νέες τεχνολογίες στις μεταμοσχεύσεις οργάνων και στις εμφυτεύσεις, καλύπτοντας ακόμα και το θέμα της χρήσης έξυπνων συσκευασιών και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη μεταφορά μοσχευμάτων, μέσω τηλεδιάσκεψης από την κ. Ελευθερία (Ρίτα) Πικρού-Μωραϊτάκη, Πρόεδρο του ΕΚΑΠΤΥ, και τον εκπρόσωπο του ΕΚΑΠΤΥ Δρ. Δημήτριο Ζαμάνη, το Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ., Καθηγητή Χειρουργικής Γιώργο Τσούλφα, και το Δρ. Λάμπρο Βαγιωτά, Συντονιστή Μεταμοσχεύσεων της Χειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ, και δια ζώσης στο ακροατήριο από τον Δρ. Απόστολο Παπαλόη και τον Καθηγητή Διονύση Μουζάκη.

Το Συνέδριο υποστήριξαν οι χορηγοί, από την περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, η χορηγία των οποίων στόχευσε στην ανάδειξη της περιοχής των Ιωαννίνων και της Ηπείρου με προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας που φτάνουν σε όλη την Επικράτεια, και ήταν η «Οινοποιία Αβέρωφ», η εταιρεία «ΖΑΓΟΡΙ (φυσικό μεταλλικό νερό)», η εταιρεία «Πίνδος» («τα νόστιμα ορεινά κοτόπουλα»), το Κέντρο δια βίου μάθησης «ΔΙΑΚΡΙΣΙΣ», οι εταιρίες εστίασης «Burger Home» από το Μιχάλη Πέτσιο και «Αυθεντικό catering» α/φοί Κομπατσιάρη, και οι εταιρίες «The Medline Company» από τον κ. Αιμίλιο Σαρηγιάννη, καθώς και οι εταιρείες που υποστηρίζουν και προμηθεύουν διαχρονικά και σταθερά, με υψηλής ποιότητας εργαστηριακό εξοπλισμό και υπηρεσίες υποστήριξης, τα πειραματικά Εργαστήρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ολόκληρης της χώρας (παρατίθενται αλφαβητικά) «Anelis-Κλωθάκης», «Αστεριάδης», «Hellamco A.E.», και «Moulas Scientific». Οι ευγενικές αυτές χορηγίες μετακυλίστηκαν ευεργετικά στη μείωση του κόστους εγγραφής των φοιτητών και των νέων ερευνητών στο Συνέδριο και ευνόησαν τη μεγάλη συμμετοχή τους.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου βασίστηκε αποκλειστικά σε εθελοντική προσωπική εργασία και στους εθελοντές φοιτητές, καθώς και στην υποστήριξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τη διάθεση του προσωπικού του, των υποδομών του και του συνεδριακού υλικού. Επίσης, ως προς το οικολογικό αποτύπωμα, το Συνέδριο ήταν «πράσινο», δηλαδή, αποφεύχθηκε η εκτεταμένη εκτύπωση έντυπου υλικού, όπως αφισών, φυλλαδίων, προγραμμάτων, τσαντών συνέδρων και διαφόρων αναμνηστικών, ακόμα και των βεβαιώσεων παρακολούθησης, και όλα έγιναν με χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Teachers
Είπαν σε αναπληρώτρια εκπαιδευτικό να διαλέξει ή την θεραπεία του καρκίνου της, ή το μεροκάματο
«Ένας καρκίνος εν γένει, δε σου ακυρώνει τη ζωή˙ όμως οι μη αξιοπρεπείς οικονομικες, εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες μπορεί να σου ακυρώνουν...
Είπαν σε αναπληρώτρια εκπαιδευτικό να διαλέξει ή την θεραπεία του καρκίνου της, ή το μεροκάματο
αιθη
Μαθητικό Συλλαλητήριο 9 Απριλίου: Οι μαθητές κατεβαίνουν στους δρόμους με φωνή και οργή για δικαιοσύνη
Οι μαθητές δίνουν δυναμικό παρών στην πανελλαδική απεργία – Επίκεντρο η Αθήνα και η τραγωδία των Τεμπών
Μαθητικό Συλλαλητήριο 9 Απριλίου: Οι μαθητές κατεβαίνουν στους δρόμους με φωνή και οργή για δικαιοσύνη
τηλεκπαίδευση, εργασία και εκπαίδευση από απόσταση, υπολογιστές που συνδέονται μεταξύ τους
Διώξεις εκπαιδευτικών: 520 πανεπιστημιακοί υπογράφουν κατά του αυταρχισμού του υπ. Παιδείας - Μεταξύ τους ο Michael Apple
«Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο θέλουμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας για τον εντεινόμενο αυταρχισμό της...
Διώξεις εκπαιδευτικών: 520 πανεπιστημιακοί υπογράφουν κατά του αυταρχισμού του υπ. Παιδείας - Μεταξύ τους ο Michael Apple