Thumbnail
Δείτε αναλυτικά τις προβλέψεις για την κίνηση των βάσεων 2018

Σήμερα 16 Ιουλίου ειναι η τελευταία ημέρα κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων. Μετά την έκδοση των βαθμολογιών από το Υπουργείο Παιδείας και των στατιστικών το τοπίο των βάσεων αρχίζει και ξεκαθαρίζει.

Όπως όλα δείχνουν πτώση θα υπάρξει στις πολυτεχνικές σχολές και στην Ιατρική. Άνοδος θα έχουν οι βάσεις του νεοσύστατου πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ανοδική πορεία θα έχουν οι νομικές ενώ μεγάλη άνοδος θα έχουν τα παιδαγωγικά τμήματα.

Πτώση θα υπάρξει στις στρατιωτικές σχολές.

Σε ό,τι αφορά τις φετινές βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης εκτιμά ότι ανοδική αναμένεται η τάση στις υψηλόβαθμες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών).

Ο κ. Βαφειαδάκης επισημαίνει ότι, όπως προκύπτει, θα υπάρξουν ανακατατάξεις κυρίως λόγω του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αλλά και της μεγάλης αύξησης -ακόμα και χιλιάδων μορίων- στα Παιδαγωγικά Τμήματα. Στις Νομικές, επί παραδείγματι, η άνοδος εκτιμάται στα 100 μόρια, με μικρές αυξομειώσεις που θα εξισορροπηθούν από την αύξηση των προσφερόμενων θέσεων. Η γενική εικόνα περιλαμβάνει καλύτερες βαθμολογίες στα Αρχαία και τα Λατινικά και χειρότερες στην Ιστορία σε σχέση με πέρυσι. Η βάση του συγκεκριμένου πεδίου αναμένεται να κινηθεί κάτω από τις 7.000 μονάδες. Μεγάλη πτώση αναμένεται στις σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) και κυρίως στις υψηλόβαθμες Πολυτεχνικές.

Η εικόνα στα γραπτά της Φυσικής και των Μαθηματικών είναι χειρότερη από την αντίστοιχη περσινή και ως αποτέλεσμα αναμένεται πτωτική τάση στα Φυσικομαθηματικά Τμήματα.

Πέρυσι την υψηλότερη βάση είχε το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ με 18.416 μονάδες, το οποίο φέτος αναμένεται να έχει καθοδική πορεία.

Η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι μπορεί να πέσει κάτω από το φράγμα των 19.000 μορίων, από τα 19.131 που ήταν πέρυσι, καθώς οι υποψήφιοι δεν είχαν πολύ υψηλούς βαθμούς σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία. Γενικά στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (των επιστημών υγείας) αναμένουμε πτώση μεγαλύτερη στις υψηλόβαθμες σχολές, ενώ στις μεσαίες θα σημειωθούν αυξομειώσεις.

Η βάση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής) κινείται στα περυσινά επίπεδα, με μικρές αποκλίσεις, κυρίως σε ανοδική τάση. Παράλληλα, όπως έχει ήδη ειπωθεί, δύο ιδιαίτεροι παράγοντες που θα επηρεάσουν φέτος τις βάσεις είναι η κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Σπουδών και η παρουσία των τμημάτων του σε όλα τα πεδία, παράλληλα με το «ντεμπούτο» στο μηχανογραφικό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με την ταυτόχρονη διαγραφή των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Πολλοί υποψήφιοι αναμένεται να εισαχθούν και φέτος σε σχολές με χαμηλές βαθμολογίες, καθώς οι υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από 7.000 μόρια είναι περισσότεροι από πέρυσι. Ενδεικτικά, στα πεδία τόσο των θετικών και τεχνολογικών σχολών όσο και των Οικονομικών και Πληροφορικής το 21,9% και το 33,11 αντίστοιχα συγκέντρωσε 7.000 μόρια και κάτω.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα