Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, αναφέρθηκε στους λόγους που οδηγούν ολοένα και περισσότερους μαθητές, ακόμη και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, να καταφεύγουν σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα.
Ο κ. Τσούχλος μίλησε για τη δημοσίευση μιας νέας έρευνας του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ. Η έρευνα δείχνει ότι το κόστος των φροντιστηρίων το 2023 για τα ελληνικά νοικοκυριά έχει φτάσει το εντυπωσιακό ποσό των 614 εκατομμυρίων ευρώ.
Η εισαγωγή μαθητών σε Πρότυπα Σχολεία και Ωνάσεια
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ επεσήμανε ότι περίπου το 6% των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης χρησιμοποιούν ήδη φροντιστήρια, αποδίδοντας την αύξηση του φαινομένου στο γεγονός ότι πολλές οικογένειες στοχεύουν στην εισαγωγή των παιδιών τους σε πρότυπα σχολεία, τα οποία απαιτούν εξετάσεις. Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η δημιουργία των Ωνάσειων Σχολείων θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των μαθητών που θα αναγκαστούν να στραφούν σε φροντιστηριακή ή ιδιαίτερη εκπαίδευση.
Η πανδημία πίσω από την αύξηση των μαθητών στα φροντιστήρια
«Απ’ ό,τι βλέπουμε, ενώ υπήρχε πτωτική τάση έως το 2020, μετά το 22 έχουμε αύξηση. Αυτό εν μέρει σίγουρα οφείλεται και στην πανδημία, διότι υπήρξαν κενά επί δύο συναπτά έτη με την πολύ μεγάλης διάρκειας εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Υπήρξαν κενά και αυτά τα κενά έγινε προσπάθεια να καλυφθούν από τους γονείς μέσα από τα φροντιστήρια. Και έτσι λοιπόν δικαιωνόμαστε και εμείς σαν ΟΛΜΕ που λέμε ότι η δια ζώσης διδασκαλία δεν αντικαθίσταται με τίποτα» τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ.
Ο ρόλος της Τράπεζας Θεμάτων
«Είναι ένα φαινόμενο από τη δεκαετία του ‘50 τα φροντιστήρια, όπου για κάποιους λόγους αντικειμενικούς, υποκειμενικούς, πραγματικούς ή όχι, οι γονείς στέλνουν τα παιδιά στο φροντιστήριο να προετοιμαστούν καλύτερα και για τις εξετάσεις, σκεφτείτε τώρα ότι πλέον έχουμε και την έχουμε την τράπεζα θεμάτων ξαφνικά, μπήκε στα τελευταία χρονιά η Τράπεζα Θεμάτων, που σημαίνει ότι και εκεί θα ενδυνάμωσε την φροντιστηριακή παρουσία η Τράπεζα Θεμάτων. (…) Αλλά το ζήτημα είναι ξέρετε, παρ’ όλα αυτά που λέμε διαχρονικά, υπάρχουν πολλά παιδιά και συνάδελφοι μας και γενικά γιατροί, δικηγόροι και άλλα επαγγέλματα, όπου δεν έκαναν φροντιστήριο και αρίστευσαν στις εξετάσεις. Έχουμε παιδιά και ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές γιατί αν είδατε, η διαφορά μεταξύ των αστικών περιοχών, των μεγάλων πόλεων και της περιφέρειας είναι σημαντική, που σημαίνει ότι εκεί ότι εκεί διαφαίνεται στις αστικές περιοχές η αδυναμία διότι και οι συνθήκες του δημοσίου σχολείου δεν είναι ό, τι καλύτερο στις μεγάλες πόλεις» υπογράμμισε ο κ. Τσούχλος.
Οι εξετάσεις
Για τις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, ο Θεόδωρος Τσούχλος υποστήριξε ότι η γραφειοκρατία, το άγχος και οι πολλές αρμοδιότητες είναι μια πραγματικότητα.
«Αλλά πέρα από αυτό, ορισμένες φορές είναι και ο ρόλος του σχολείου που είναι πολλαπλός. Ενώ στο φροντιστήριο, οι συνάδελφοι, οι οποίοι και αυτοί βέβαια πιέζονται πάρα πολύ και πολλές φορές και οικονομικά, διαχειρίζονται τη σωστή οργάνωση του χρόνου, της μελέτης, την εξοικείωση με τη διαδικασία των εξετάσεων και τη διαχείριση του άγχους. Αυτό ακριβώς κάνουν διαχρονικά. (…) Βέβαια το θέμα είναι, έλεγε μία συνάδελφος, ότι αν με το σχολείο έχουμε τη σιγουριά του 19. Ο γονέας θα πει ότι εγώ θέλω το 20, γι’ αυτό πάω, για κάτι παραπάνω από αυτό. Αυτό είναι το θέμα. Γίνεται καλή δουλειά. Γίνεται προσπάθεια. Αλλά ξέρετε, όταν σε μία τάξη, παλαιότερα υπήρχαν τμήματα γενικής παιδείας, κάποια εποχή δηλαδή δεν πήγαιναν για πανελλαδικές εξετάσεις, πήγαιναν απλώς να πάρουν το απολυτήριο του Λυκείου. Τώρα όλα τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να ενταχθούν σε μία κατεύθυνση. Τώρα όμως είναι υποχρεωμένα να πάνε να διαχυθούν παντού, με αποτέλεσμα σε μία τάξη 15 ατόμων τα 5, τα 6 μπορεί να μην έχουν καμία λογική να προχωρήσουν, αλλά αυτό επιβραδύνει την όλη προσπάθεια των συναδέλφων. Ενώ αν είχαμε το τμήμα με νέα παιδιά τα οποία ήθελαν να γίνουν δικηγόροι, γιατροί, φιλόλογοι ή κάτι άλλο, σίγουρα το επίπεδο θα ήταν καλύτερο. Είναι και αυτό. Ενώ στο φροντιστήριο όταν πάω πηγαίνω για να περάσω, πιέζομαι, θέλω να περάσω κάπου. Και το φροντιστήριο, πολλές φορές έχει πολύ μικρά τμήματα, ολιγομελή και το προβάλλουν αυτό 3 με 5 μαθητές/μαθήτριες. Είναι και αυτό μια μεγάλη διαφορά» κατέληξε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ