Thumbnail
Εκπαίδευση

Το πλήθος των προβλημάτων στα σχολεία μετά το άνοιγμά τους για άλλη μια χρονιά διαψεύδει την «κανονικότητα» της κυβέρνησης. Παρά τις διαβεβαιώσεις για έγκαιρες προσλήψεις των αναπληρωτών φέτος, φαίνεται ότι τα κενά στα σχολεία για άλλη μια χρονιά είναι υπολογίσιμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΔΟΕ από τα υπηρεσιακά συμβούλια σχεδόν όλης της χώρας, από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λείπουν συνολικά 4.442 εκπαιδευτικοί και συγκεκριμένα: 479 δάσκαλοι, 148 νηπιαγωγοί, 89 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και 804 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (Αγγλικών, γυμναστές, Μουσικής κ.ο.κ.), ενώ εκεί που διογκώνεται εξαιρετικά το πρόβλημα των ελλείψεων, είναι στην παράλληλη στήριξη, όπου σύμφωνα με τη ΔΟΕ λείπουν 2.726 εκπαιδευτικοί!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, το πρόβλημα των ελλείψεων στην παράλληλη στήριξη είναι εντοπισμένο σε πολλές περιοχές, όπως στο Νομό Ηρακλείου όπου η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» καταγγέλλει ότι «σε 268 παλιές εγκεκριμένες αιτήσεις παράλληλης στήριξης πήραν μόνο 56 για να τους μοιράσουν σε 12 ή 6 ώρες ανά παιδί και όχι φυσικά ως οφείλουν, ένα δάσκαλο/α ανά παιδί».

Ομως, σοβαρές ελλείψεις σημειώνονται και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αν και δεν έχουν δοθεί συγκεντρωτικά στοιχεία, είναι ενδεικτική η εικόνα που εμφανίζεται σε κάποιες περιοχές όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Πειραιά, όπου σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει η ΕΛΜΕ, λείπουν: 994 ώρες στα σχολεία Ειδικής Αγωγής (δηλαδή περίπου 48 καθηγητές), 100 ώρες στα Κύθηρα (δηλαδή περίπου 5 καθηγητές), 906 ώρες στη Β' Πειραιά και τον Αργοσαρωνικό (δηλαδή περίπου 43 καθηγητές), 2.551 ώρες στην Α' Πειραιά (δηλαδή περίπου 122 καθηγητές). Ολα τα παραπάνω σημαίνουν ότι λείπουν συνολικά στην περιοχή 218 καθηγητές.

Σοβαρό πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, αλλά και οι αλχημείες που γίνονται για να μειωθούν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς, να κρυφτεί δηλαδή το πρόβλημα κάτω από το χαλί! Μια κλασική μέθοδος γι' αυτό είναι οι συμπτύξεις τμημάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τμήματα με 27 μαθητές και πάνω. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα από το Αιγάλεω και το Χαϊδάρι, όπου όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί, δημιουργήθηκαν τρία τμήματα υπερπλήρη με 27 μαθητές στο 1ο Λύκειο Αιγάλεω και περίσσεψαν (!) 9 μαθητές. Δηλαδή θα μπορούσαν κάλλιστα να δημιουργηθούν τέσσερα τμήματα με 21 και 22 μαθητές και να γινόταν το μάθημα σε πιο ανθρώπινες συνθήκες. Επιλέγεται όμως το αντίθετο και αυτό είναι κατεύθυνση, όπως φαίνεται, της κυβέρνησης. Αντίστοιχα στο 3ο Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας, δημιουργήθηκαν δύο τμήματα 29άρια στη Β' Γυμνασίου, στα οποία φοιτούν παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, ενώ την ίδια ώρα κλείνουν 4 τμήματα των ΕΠΑΛ Αιγάλεω και 1 τμήμα του ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου, ως... ολιγομελή που δεν εγκρίνονται.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις στην περιοχή και συνεχίζουν, απαιτώντας σπάσιμο των τμημάτων με δημιουργία καινούργιων, μέγιστο όριο 20 μαθητές στα τμήματα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια και φυσικά μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diatrofi
Έντερο: Η διατροφή που το απειλεί με φλεγμονή και καρκίνο
Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και ο καρκίνος του παχέος εντέρου καθίστανται ολοένα και πιο ορατές απειλές υγείας για όσους επιλέγουν αυτόν τον...
Έντερο: Η διατροφή που το απειλεί με φλεγμονή και καρκίνο