Στις πρόσφατες εκλογές της ΕΛΜΕ στις 24-1 με 726 ψηφίσαντες, πρώτη δύναμη σε ψήφους βγήκε η ΔΑΚΕ (δυο έδρες), δεύτερη η ΕΑΠ (δυο έδρες), τρίτη η ΑΣΕ (μια έδρα), τέταρτη η ΣΥΝΕΚ (μια έδρα) και 5η η ΠΕΚ (μια έδρα).
Σε αυτό το πλαίσιο καταθέσαμε την πρόταση μας για αναλογικό, εκπροσωπευτικό προεδρείο, ότι δηλαδή η κάθε δύναμη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες με βάση την δύναμη που της έδωσαν οι συνάδελφοι, ώστε το σωματείο να λειτουργεί με τα όργανά του, προεδρείο, ταμίας κτλ. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από άλλες δυνάμεις. Αρνητικό ρόλο έπαιξε η στάση της ΕΑΠ/ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ που δεν δέχτηκε να αναλάβει τις ευθύνες του γραμματέα στο προεδρείο σαν δεύτερη δύναμη. Επέμεινε στην πρότασή της για προγραμματικό προεδρείο θέτοντας υποψηφιότητα για τον πρόεδρο, μολονότι αναγνώριζε ότι με βάση τις θέσεις και τη βούληση των παρατάξεων δεν υπάρχει δυνατότητα για προγραμματική σύγκλιση. Αναρωτιόμαστε αν αυτή η στάση συμβάλλει στη λειτουργία του σωματείου με τα όργανά του, στο να αναλάβουν όλες οι δυνάμεις τις ευθύνες τους και να κριθούν για την στάση τους από τους συναδέλφους.
Παρά το γεγονός της μη συγκρότησης προεδρείου, το σωματείο φυσικά πρέπει να επιτελεί το σκοπό του, το νέο ΔΣ να συνεδριάζει, να παίρνει αποφάσεις υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των συναδέλφων, όπως πρόσφατα έγινε και με την παράσταση διαμαρτυρίας για την πληρωμή των συναδέλφων ωρομισθίων.
Φαίνεται όμως ότι κάποιες δυνάμεις βλέπουν διαφορετικά και το ρόλο του σωματείου και την ψήφο των συναδέλφων. Στην πρόσφατη ΓΣ της ΕΛΜΕ για την ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ, καθώς δεν υπήρχε απαρτία, η απόφαση για την ΓΣ των Προέδρων πάρθηκε σε ανοικτό ΔΣ με την ψήφο των έξι (ένας απουσίαζε) από τα επτά μέλη του νέου ΔΣ. Η ψήφος ήταν λευκό, καθώς η εισήγηση της ΟΛΜΕ και καμιά άλλη πρόταση δεν είχε την πλειοψηφία.
Στη ΓΣ των Προέδρων όμως, ο προεδρεύων της ΕΛΜΕ από την παράταξη της ΔΑΚΕ, ακυρώνοντας την ψήφο 726 συναδέλφων και αλλοιώνοντας την ουσία και τον τύπο του καταστατικού της ΕΛΜΕ μας, υποστήριξε ότι αφού δεν έχει συγκροτηθεί προεδρείο, το νέο ΔΣ δεν έχει ισχύ και χρέη ΔΣ θα υλοποιούν τα 4 εναπομείνανταα μέλη του παλιού ΔΣ!!! Τα μέλη του ΔΣ που εξέλεξαν οι συνάδελφοι το 2019 καταργούνται και το ΔΣ τώρα ξαφνικά γίνονται τα 4 από τα 7 μέλη που είχαν εκλεγεί σε παλαιότερες εκλογές. Ο ορισμός δηλαδή της πραξικοπηματικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς χωρίς μάλιστα ούτε καν πρόσχημα, καθώς το καταστατικό αναφέρει επί λέξει το εξής: «Μετά την συγκρότηση σε σώμα του νέου ΔΣ (δηλαδή τη συγκρότηση προεδρείου) γίνεται η παράδοση της Διοίκησης από το προηγούμενο ΔΣ μέσα σε πέντε μέρες με σύνταξη ειδικής πράξης των δυο ΔΣ και ειδικών πρωτοκόλλων για την παράδοση του ταμείου και του υλικού της Ένωσης. Μέχρι την μέρα αυτή καθήκοντα ΔΣ ασκεί το παλαιό ΔΣ με όσα μέλη του έχουν απομείνει…». Αναφέρεται δηλαδή στο προφανώς σύντομο διάστημα μέχρι το παλιό ΔΣ να παραδώσει στο νέο προεδρείο τα υλικά της ΕΛΜΕ. Κάτι που προφανώς δεν ισχύει για την περίπτωση της ΕΛΜΕ μας, μιας και δεν υπάρχει προεδρείο και το ΔΣ μένει ασυγκρότητο.
Είναι προφανές ότι κανένας τύπος και καμία παράγραφος δεν θα έδινε το δικαίωμα σε καμία παράταξη να καταργήσει ένα ΔΣ που με όλες τις σύννομες, συνδικαλιστικές διαδικασίες οι συνάδελφοι είχαν ψηφίσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως η παράταξη της ΔΑΚΕ θέλει να διαλύσει το σωματείο, να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων την ψήφο των συναδέλφων, αλλά ούτε το καταστατικό δεν την αφήνει... Με αυτό το παράλογο, παράτυπο και αντιδημοκρατικό σκεπτικό ο προεδρεύων της ΔΑΚΕ υποστήριξε ότι «η παλιά ΕΛΜΕ» είχε ψηφίσει υπέρ της ΟΛΜΕ, κάτι που ήταν και αναληθές μια και η μόνη ψηφοφορία που είχε γίνει τη μέρα της ΓΣ, ήταν αυτή του νέου ΔΣ. Μετά την παρέμβασή μας φυσικά αυτό δεν έγινε αποδεκτό.
Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ την Τρίτη 26/2 και επαναλήφθηκε η ίδια επιχειρηματολογία από την παράταξη της ΔΑΚΕ η οποία πρόσθεσε ότι παρότι στη συγκρότηση του προεδρείου καμία πρόταση δεν πήρε την σχετική πλειοψηφία στην τρίτη και τελική ψηφοφορία, θα έπρεπε η πρόταση της ΔΑΚΕ να επικρατήσει γιατί είναι η πρώτη παράταξη, κάτι που δεν αναφέρεται ούτε στο καταστατικό. Μάλιστα το κρεσέντο της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς συνεχίστηκε με την ΔΑΚΕ να αναφέρει ότι μπορεί να μην γίνονται δεκτές οι αποφάσεις του νέου ΔΣ της ΕΛΜΕ που ψηφίστηκε από τους συναδέλφους στην επόμενη ΓΣ των Προέδρων με βάση το αδιανόητο σκεπτικό της «παλιάς 4μελούς ΕΛΜΕ». Παρότι η παράταξη των ΣΥΝΕΚ αναγνώρισε όντως ότι το καταστατικό δεν προβλέπει την αντικατάσταση του νέου ΔΣ από το παλιό αν δεν έχει συγκροτηθεί προεδρείο, και οι ΠΕΚ δήλωσαν ότι η αυτοτέλεια της ΕΛΜΕ δεν μπορεί να καταργηθεί, ωστόσο όλοι μαζί ΠΕΚ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ ψήφισαν να παραπεμφθεί αυτό το ζήτημα, όπως και αυτό για τη «διπλή ψήφο» της πρώτης δύναμης προς γνωμοδότηση στο νομικό σύμβουλο της ΟΛΜΕ. Όλοι μαζί δηλαδή έβαλαν γερή πλάτη στον αντιδημοκρατικό κατήφορο…
Οι πρωτοφανείς αυτές διαδικασίες πρέπει να προβληματίσουν όλους τους συναδέλφους ανεξαιρέτως. Πρώτα και κύρια, γιατί ουσιαστικά σε μια περίοδο που τα σωματεία πρέπει να είναι δραστήρια, ζωντανά, να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των συναδέλφων απέναντι σε μια πολιτική που τσακίζει εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, οι δυνάμεις αυτές, πραξικοπηματικά βάζουν εμπόδια στο να λειτουργούν ολοκληρωμένα τα ΔΣ, να παίρνουν αποφάσεις με βάση το συσχετισμό δυνάμεων που διαμόρφωσαν οι συνάδελφοι με την ψήφο τους.
Είναι άλλο πολιτικά και συνδικαλιστικά να επιχειρεί μια παράταξη να συμβάλει στη συγκρότηση του προεδρείου και άλλο δικηγόροι και γνωμοδοτήσεις να κρίνουν αν η ΕΛΜΕ που προέκυψε με την ψήφο 726 συναδέλφων μπορεί να παίρνει αποφάσεις σε όλα τα πλαίσια των διαδικασιών της ΟΛΜΕ.
Η στάση αυτή της ΔΑΚΕ πρωταρχικά, αλλά και των άλλων δυνάμεων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οι δυνάμεις αυτές κόπτονται περισσότερο για τις καρέκλες και τα οφίτσια με τα οποία στηρίζουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, παρά για την καλή και αποτελεσματική λειτουργία των ΕΛΜΕ προς όφελος των συναδέλφων. Δεν ενδιαφέρονται ουσιαστικά για τα πραγματικά μας προβλήματα, όπως έδειξε και η στάση ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ που καταψήφισαν το κάλεσμα για την πληρωμή των δεδουλευμένων των ωρομίσθιων συναδέλφων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΕΛΜΕ Λάρισας οι εκλεγμένοι της ΔΑΚΕ παραιτήθηκαν για μικροπαραταξιακά οφέλη με αποτέλεσμα το σωματείο να μην λειτουργεί για έξι μήνες. Νερό στο μύλο της υπονόμευσης της λειτουργίας της Ε’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής έριξε και η στάση της ΕΑΠ που ουσιαστικά έλεγε αν δεν βγάλουμε εμείς πρόεδρο δεν προχωρά η συγκρότηση του προεδρείου!
Συνάδελφοι, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από το σεβασμό της ψήφου των συναδέλφων και το δικαίωμα λειτουργίας της ΕΛΜΕ, όπως αυτή προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες. Τέτοιες επικίνδυνες και αντιδημοκρατικές πρακτικές πρέπει να καταδικαστούν από τους συναδέλφους! Δεν μπορούμε να αφήνουμε τις τύχες των σωματείων μας σε δυνάμεις που τα θέλουν σφραγίδες, που τους προκαλούν παράλυση. Οι εργαζόμενοι πρέπει να τις βγάλουν από το σβέρκο τους. Να αλλάξουν την κατάσταση, να δυναμώσουν τις δυνάμεις της ΑΣΕ σε όλα τα επίπεδα, για συνδικάτα στηρίγματα στις αγωνίες και τις ανάγκες μας!!
5/3/2019
Διαβάστε επίσης στο alfavita.gr
Σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών: Λάβε 4 μόρια με ECDL εξ αποστάσεως
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη