Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για την κατάθεση προς ψήφιση της τροπολογίας για τα Μεταπτυχιακά, μίλησε σήμερα η προεδρεύουσα της Συνόδου Πρυτάνεων, Πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Μαρία Νικαλαΐδου.
Η ίδια αναφέρθηκε τόσο στο ζήτημα των Κολεγίων όσο και στις διατάξεις που αφορούν την έρευνα και την τεχνολογία.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
Πτυχία Κολεγίων
«Ανεξάρτητα με το φορέα που κρίνει την επαγγελματική ισοδυναμία, σίγουρα μέσα στα κριτήρια θα πρέπει να λάβει κανένας υπόψη του το κατά πόσον το Πανεπιστήμιο και κατ' επέκταση το πτυχίο που έχει κάποιος είναι από ένα ίδρυμα που είναι τουλάχιστον ομοταγές ίδρυμα με αυτά των Ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως ισχύει εξάλλου και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και βεβαίως, αυτό είναι μια πληροφορία που θα μπορούσε πολύ εύκολα το ΔΟΑΤΑΠ να την έχει διαθέσιμη για όλους. Η πληροφορία αυτή να είναι διαθέσιμη και για τις επαγγελματικές ενώσεις και για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα».
Παράλληλα, η Μαρία Νικαλαΐδου υπογράμμισε πως μια άκριτη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε κατόχους πτυχίων μη αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων ελλοχεύει κινδύνους υποβάθμισης της αγοράς εργασίας, ενώ πλήττει ευθέως και τη διαρκή προσπάθεια που αναβάθμισης των πτυχίων των αποφοίτων του εληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου.
Έρευνα
Αναφορικά με τις διατάξεις για την έρευνα και την τεχνολογία, η κα Νικαλαΐδου επεσήμανε πως «η απομάκρυνση της Γενικής Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας από το Υπουργείο Παιδείας δεν θα είναι η αρχή, έτσι ώστε να χαλαρώσει η έντονη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και την έρευνα».
Η ίδια πρόσθεσε ότι από όλους τους δείκτες διεθνώς το 70% της έρευνας στη χώρα παράγεται στα Πανεπιστήμια και ως εκ τούτου προτείνει να εξεταστεί η δυνατότητα της θεσμικής αντιπροσώπευσης των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
Προσθήκη στην τροπολογία
Τέλος η προεδρεύουσα της Συνόδου Πρυτάνεων αιτήθηκε μία ακόμη προσθήκη στην τροπολογία, «έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε αλλοδαπούς φοιτητές που φοιτούν σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, να παίρνουν τον τίτλο σπουδών, χωρίς υποχρεωτικά να πρέπει να πάρουν και αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ, διότι , αυτό προκαλεί πολύ μεγάλες καθυστερήσεις».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ