trump
Ο Ντόναλντ Τραμπ πυροδοτεί εμπορικό πόλεμο με νέους δασμούς – Ποιες χώρες πλήττονται περισσότερο;

Σε μια κίνηση που φέρνει στη μνήμη τις πλέον σκληρές φάσεις του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου της προηγούμενης δεκαετίας, ο πρώην – και ενδεχομένως μελλοντικός – πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε στις 2 Απριλίου 2025 την επιβολή νέου γύρου δασμών σε μια σειρά από βασικούς εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου, ιδιαίτερα επιθετικού εμπορικού δόγματος, με ενδεχόμενες επιπτώσεις σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Κατά τη διάρκεια τελετής στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο:

  • Επιβάλλει δασμούς 20% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  • Ανακοινώνει υψηλούς δασμούς σε χώρες όπως:

    • Κίνα: 34%

    • Ινδία: 26%

    • Νότια Κορέα: 25%

    • Ιαπωνία: 24%

    • Βιετνάμ: 46%

    • Καμπότζη: 49%

    • Ταϊβάν: 32%

  • Ειδικά για την αυτοκινητοβιομηχανία, θεσπίζει δασμό 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, πλήττοντας καίρια τις αγορές της Ιαπωνίας, Γερμανίας και Κορέας.

Πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο: Οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο

Η Κίνα, με εξαγωγές δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, αναμένεται να δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα, ιδιαίτερα λόγω της κατάργησης των εξαιρέσεων “de minimus” για προϊόντα κάτω των 800 δολαρίων. Η κίνηση αυτή στοχεύει στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου (όπως Shein, Temu, AliExpress), περιορίζοντας σημαντικά την πρόσβασή τους στον αμερικανικό καταναλωτή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης στο στόχαστρο, γεγονός που δημιουργεί ρήγμα στις διατλαντικές σχέσεις ενόψει ευρωπαϊκών εκλογών και πιθανών διαπραγματεύσεων για νέα εμπορική συμφωνία. Η Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊβάν, σημαντικοί εξαγωγείς τεχνολογικών προϊόντων και ανταλλακτικών, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μείωση της ζήτησης από τις ΗΠΑ.

Τραμπ: «Ημέρα Οικονομικής Απελευθέρωσης»

Ο πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε τη 2α Απριλίου ως «ημέρα που η αμερικανική βιομηχανία αναγεννήθηκε», δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν πλέον «να λεηλατούνται από ξένες χώρες».

«Για χρόνια, οι σκληρά εργαζόμενοι Αμερικανοί πολίτες αναγκάζονταν να κάθονται στο περιθώριο, καθώς άλλα έθνη γίνονταν πλούσια εις βάρος μας», τόνισε.

Η βασική του θέση είναι ότι οι δασμοί:

  • Ενθαρρύνουν την εγχώρια παραγωγή

  • Μειώνουν το εμπορικό έλλειμμα

  • Δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Ωστόσο, οικονομολόγοι διαφωνούν, προβλέποντας αύξηση του κόστους ζωής για τους καταναλωτές και ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ο Faisal Islam, οικονομικός αναλυτής του BBC, προειδοποιεί για πιθανά αντίποινα από πληγείσες χώρες, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο. Η εμπειρία του 2018–2019, όταν οι ΗΠΑ και η Κίνα επιβλήθηκαν εκατέρωθεν με δασμούς, προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές και σοβαρές επιπτώσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Παγκόσμιες επιπτώσεις και ερωτήματα για το μέλλον

Οι νέοι δασμοί θέτουν σε δοκιμασία το παγκόσμιο σύστημα ελεύθερου εμπορίου. Το ερώτημα που εγείρεται είναι: Μπορεί μια τέτοια πολιτική να ενισχύσει μακροπρόθεσμα την οικονομία των ΗΠΑ ή θα οδηγήσει σε ένα παγκόσμιο ντόμινο ύφεσης και πληθωρισμού;

Επιπλέον, σε μια περίοδο παγκόσμιας αστάθειας, με πολέμους, ενεργειακή κρίση και γεωπολιτικά ρήγματα, τέτοιες μονομερείς κινήσεις ενδέχεται να υπονομεύσουν τη διεθνή συνεργασία και να προκαλέσουν ένα νέο κεφάλαιο οικονομικού εθνικισμού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα