Συνάντηση Κεραμέως – Φίλη: Ναι στο διάλογο, αλλά υπάρχουν αποστάσεις
Θετικοί στην εκκίνηση ενός διαλόγου για τις αλλαγές στο χώρο της Παιδείας αλλά με σαφείς διαφοροποιήσεις, εμφανίστηκαν Νίκη Κεραμέως και Νίκος Φίλης

Της Χρύσας Βαϊνανίδη

Στην ανάγκη επίτευξης συγκλήσεων και συναινέσεων για τις αλλαγές στο χώρο της παιδείας συμφώνησαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι μεγάλες «ιδεολογικές διαφορές».

Το μεσημέρι της Τρίτης εγκαινιάστηκε ουσιαστικά ο κύκλος επαφών της ηγεσίας του υπουργείου με τους τομεάρχες Παιδείας των πολιτικών κομμάτων για τις επερχόμενες αλλαγές, που θα ξεκινήσουν από την Ανώτατη Εκπαίδευση με το νέο νόμο πλαίσιο στα ΑΕΙ και σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν εκείνες που αφορούν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι υπουργοί Βασίλης Διγαλάκης και Σοφία Ζαχαράκη, η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, ο πρώην γενικός γραμματέας Γιώργος Αγγελόπουλος και ο πρώην διευθυντής του γραφείου της πρώην υφυπουργού Παιδείας, Στέργιος Νταής.

Προσπάθεια επίτευξης συναινέσεων παρά «τις ιδεολογικές διαφορές»

«Για την κυβέρνηση η παιδεία είναι ίσως το σπουδαιότερο όχημα για μια καλύτερη Ελλάδα» τόνισε η υπουργός Παιδείας μετά το πέρας της συνάντησης, σημειώνοντας πως «για εμάς ήταν ένα ζητούμενο να ξεκινήσει παρά πολύ νωρίς ο διάλογος που να αφορά τα πολιτικά κόμματα, αλλά αφορά και τους εμπλεκόμενους φορείς. Προφανώς υπάρχουν ιδεολογικές διάφορες, αλλά θέλουμε να υπάρξουν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις στα θέματα της παιδείας. Να σκεφτούμε πάνω και πέρα από τα κόμματα» ανέφερε η Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός ενημέρωσε πως στην πρόσκληση διαλόγου ανταποκρίθηκαν τα πολιτικά κόμματα και ότι η πολιτική ηγεσία θα επιδιώξει σε βάθος χρόνου και επί της ουσίας να υπάρξει διάλογος για μια σειρά σημαντικών αλλαγών στην εκπαίδευση. Αύριο συνεδριάζει για πρώτη φορά η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ώστε να υπάρξει, σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως ενημέρωση για το νομοθετικό έργο της επόμενης περιόδου.

«Υπάρχουν αποστάσεις, δεν προκαταλαμβάνουμε την εξέλιξη»

Με δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στο διάλογο με βασική προϋπόθεση την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης, για να υπερασπιστεί την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης στα θέματα της παιδείας, αλλά και για να συζητηθούν προτάσεις ενδεχόμενων αλλαγών που μπορεί να κριθούν απαραίτητες με βάση τη νέα πραγματικότητα «μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια».

«Θέλουμε και επιδιώκουμε το διάλογο» όπως είπε, αλλά άφησε αιχμές για το γεγονός ότι ήδη ψηφίστηκαν διατάξεις για την παιδεία χωρίς να υπάρξει σχετικός διάλογος και χωρίς να συνεδριάσει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Εμείς δίνουμε πίστωση χρόνου» είπε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι «υπάρχουν αποστάσεις αλλά δεν θέλω να προκαταλάβω την εξέλιξη. Θέλουμε να υπάρξει ένα μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών φορέων για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης».

«Ο διάλογος πρέπει να είναι και πολιτικός και κοινωνικός» είπε σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των φοιτητών που αντιδρούν στο νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ, χαρακτηρίζοντας θετικό στοιχείο και ελπιδοφόρο να έρχονται στο προσκήνιο οι κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των νέων ανθρώπων. 

Τα κενά δείχνουν την ανάγκη για μόνιμους διορισμούς

Για το ζήτημα των μόνιμων διορισμών, ο Νίκος Φίλης επανέλαβε πως τα χιλιάδες κενά στα σχολεία αποδεικνύουν την ανάγκη υλοποίησης μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, όπως είπε, εξασφάλισε 34.000 πιστώσεις για τους αναπληρωτές, ενώ με τις πιστώσεις που εξασφάλισε η νέα ηγεσία ο αριθμός αναμένεται να φτάσει στις 40.000.

Παράλληλα άφησε αιχμές για την ολιγωρία της κυβέρνησης στο ζήτημα της πραγματοποιήσεις των 4.500 μόνιμων διορισμών. «Θα δούμε αν θα γίνουν εντός του 2019. Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία από το υπουργείο, ούτε οργανικές θέσεις έχουν ιδρυθεί, ούτε έχει γίνει η κατανομή» ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια επιφύλαξη από την πλευρά της κυβέρνησης και για την πραγματοποίηση των 10.500 διορισμών στη γενική εκπαίδευση.

Μείωση προϋπολογισμού

Κατά 0,1% μειώνονται οι κρατικές δαπάνες για την εκπαίδευση το επόμενο έτος. Σύμφωνα με το Νίκο Φίλη στο σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των κρατικών δαπανών κατά 0,1% για το 2020.

«Προσλήψεις, διορισμοί ή ανάπτυξη της εκπαίδευσης με στασιμότητα ή μείωση των κρατικών κονδυλίων δεν μπορεί να υπάρξει» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό οδηγεί στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και την ενίσχυση της ιδιωτικής.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

GEL PERAMATOS
Γιατί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ματαίωσε την επίσκεψη στο Πέραμα για τα Ωνάσεια
Γιατί το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας ματαίωσε την επίσκεψή του στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο ΓΕΛ Περάματος
Γιατί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ματαίωσε την επίσκεψη στο Πέραμα για τα Ωνάσεια