Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το υπερ-όργανο που θα εποπτεύει την Ανώτατη Εκπαίδευση
Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα κατανέμει τη χρηματοδότηση, θα διενεργεί αξιολογήσεις, θα εισηγείται ιδρύσεις/καταργήσεις τμημάτων

* Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου έως τις 18 Δεκεμβρίου - Αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιανουάριο
* Ιδρύεται η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης που αντικαθιστά την ΑΔΙΠ
* Οι αρμοδιότητες της νέας αρχής επεκτείνονται στα τρία ακόλουθα πεδία: στον στρατηγικό σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την αξιολόγηση
* Από το 2021, το 20% του τακτικού προϋπολογισμού των ΑΕΙ θα δίνεται με βάση τις επιδόσεις τους σε συγκεκριμένα κριτήρια 

Σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα έως τις 18 Δεκεμβρίου τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις».

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την ίδρυση ανεξάρτητου φορέα ελέγχου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το πλαίσιο λειτουργίας των ΕΛΚΕ, το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής και την απαλοιφή θρησκεύματος και ιθαγένειας από τα αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών.

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου σε μορφή pdf
 

Πλοήγηση στη δημόσια διαβούλευση
 

Η νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) που έρχεται να αντικαταστήσει τη σημερινή ΑΔΙΠ θα εισηγείται όχι μόνο για την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση πανεπιστημίων και τμημάτων, αλλά θα εισηγείται για την κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης στα ΑΕΙ και την κατανομή του 20% της χρηματοδότησης που θα συνδέεται αυστηρά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, βάσει κριτηρίων «επίδοσης» συγκεκριμένους τομείς. Επομένως, από το 2021 και μετά, το 20% του τακτικού προϋπολογισμού θα δίνεται στα ΑΕΙ με βάση τις επιδόσεις τους.

Παράλληλα η ΕΘΑΑΕ θα αξιολογεί τα πανεπιστήμια, τα προγράμματα σπουδών και τις ερευνητικές μονάδες και θα πιστοποιεί την ποιότητα όλων των προγραμμάτων σπουδών.

Ο Πρόεδρος της νέας «Ανεξάρτητης Αρχής» θα ορίζεται με απόφαση υπουργικού συμβουλίου, ενώ τα μέλη των δύο Συμβουλίων (Ανώτατο Συμβούλιο και Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης) θα ορίζονται από τριμελές Συμβούλιο Επιλογής, μετά από δημόσια προκήρυξη.

Το σχέδιο νόμου -που θα περιλαμβάνει επίσης την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις διαδικασίες των ειδικών λογαριασμών κονδυλίων έρευνας των ιδρυμάτων (ΕΛΚΕ) και τη διάταξη που θα αναστέλλει τα 37 νέα τμήματα που θα λειτουργούσαν από το 2021- αναμένεται να μπει σε διαβούλευση απόψε το βράδυ ή αύριο το πρωί. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή αρχές Ιανουαρίου.

Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης μέσω «αξιολόγησης»

Το υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά μειώνει μέσω της αξιολόγησης την κρατική χρηματοδότηση από τα πανεπιστήμια καθώς εισηγείται το 80% της χρηματοδότησης να εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια (αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών, ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή, διάρκεια προγραμμάτων σπουδών, μέγεθος και τη γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος) και το 20% της χρηματοδότησης να εξαρτάται από κριτήρια «επίδοσης» όπως α) την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας β) την ερευνητική δραστηριότητα και γ) τις δράσεις εξωστρέφειας του ιδρύματος.

Δείτε περισσότερα:

Σαρωτικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση: Μέσω αξιολόγησης το 20% της χρηματοδότησης στα ΑΕΙ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βουλή
Ερώτηση στη Βουλή για την χορήγηση τρίμηνης άδειας ανατροφής με αποδοχές σε τρίτεκνους και πολύτεκνους εκπαιδευτικούς
Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
Ερώτηση στη Βουλή για την χορήγηση τρίμηνης άδειας ανατροφής με αποδοχές σε τρίτεκνους και πολύτεκνους εκπαιδευτικούς