Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (28 Ιουλίου) η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η Ελληνική Λύση, ενώ το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25).
Το νομοσχέδιο προκάλεσε εξ αρχής ισχυρές αντιδράσεις, με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) να κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη διάθεσης διαλόγου, καθώς το νομοσχέδιο κατατέθηκε μέσα στο καλοκαίρι, με τα σχολεία κλειστά και τους εκπαιδευτικούς αποκλεισμένους από τη διαδικασία της διαβούλευσης.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ και πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, το νομοσχέδιο καταστρατηγεί βασικά εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, επιτρέποντας ομαδικές απολύσεις μεσούσης της χρονιάς, ενώ προωθούνται ευέλικτες μορφές εργασίας που στρέφονται κατά των εκπαιδευτικών. Επιπλέον, κριτική ασκείται για την απελευθέρωση της διενέργειας πρόσθετων σχολικών δραστηριοτήτων χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη για έλεγχο του υπουργείου Παιδείας, γεγονός που σύμφωνα με εκπαιδευτικούς ενθαρρύνει φαινόμενα αυθαιρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σε ανακοίνωση για την ψήφιση του νομοσχεδίου, η ΟΙΕΛΕ δηλώνει ότι «έχει τα νομικά και συνδικαλιστικά μέσα να πολεμήσει το άθλιο αυτό νομοθέτημα στην Ελλάδα και στην Ε.Ε».
Υπέρ του νομοσχεδίου και των ευεργετικών διατάξεων για την απελευθέρωση του ωρολογίου προγράμματος, την ελεύθερη χρήση υποδομών και της ανάθεσης μαθημάτων είχαν ταχθεί αναφανδόν κατά την ακρόαση των κοινωνικών φορέων οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.
Στην τοποθέτησή της η Ν. Κεραμέως έκανε λόγο για την απελευθέρωση του σχολείου από ένα «ασφυκτικό και συγκεντρωτικό πλαίσιο λειτουργίας υπέρμετρου κρατικού παρεμβατισμού», καθώς πλέον δίνεται η δυνατότητα στα σχολεία να λειτουργήσουν με αυξημένο βαθμό αυτονομίας και ευελιξίας στην οργάνωση της σχολικής ζωής και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το νομοσχέδιο αυτό ωφελεί τους εκπαιδευτικούς, δίνοντας ευκαιρίες πρόσθετης απασχόλησης με δυνατότητα αύξησης του εισοδήματός τους, με αυξημένη προστασία στο εργασιακό καθεστώς τους.
Αντιθέτως, ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης άσκησε σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο, δηλώντας πως η ηγεσία της ΝΔ με μια κίνηση «ξηλώνει το μεταπολιτευτικό, δημοκρατικό, συνταγματικό κεκτημένο» και επαναφέρει την πολιτική Σαμαρά-Αρβανιτόπουλου-τρόικας στην ιδιωτική εκπαίδευση. «Μια νομοθεσία μνημονιακή, διαλυτική, εργοδοτική, που κυρίως ικανοποιούσε τα βασικά αιτήματα των ιδιοκτητών των σχολείων», σύμφωνα με τον Ν. Φίλη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Γιατί στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιούν τη φράση «με λες» αντί για «μου λες»
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση