Thumbnail
«Η διαρκής ενημέρωσή μας για τα τεκταινόμενα είναι προς το παρόν αρκετή για να διαφυλάξουμε το πτυχίο και το επάγγελμά μας. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα εμπλουτίσουμε το οπλοστάσιό μας με περισσότερο εξειδικευμένες προτάσεις, επιχειρήματα και σχόλια για κάθε επιμέρους ζήτημα του νέου νόμου, θα ενημερωθείτε όλοι εγκαίρως, άρτια και επισταμένα»

Οι Κινέζοι έχουν μία φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία η καλύτερη ευχή που μπορεί κανείς να απευθύνει στον συνάνθρωπό του είναι να ζήσει σε ενδιαφέρουσα εποχή και με την λέξη ενδιαφέρουσα εννοούν την εποχή κατά την οποία συντελούνται κοσμοϊστορικές μεταβολές και ανακατατάξεις και αναθεωρούνται στάσεις ζωής και κοινωνικές αντιλήψεις.

Πιστεύω λοιπόν ότι όλοι μας ζούμε σήμερα σε μία ενδιαφέρουσα, κατά τους Κινέζους, εποχή όπου συντελούνται όλα τα παραπάνω και μόνο εκ του αποτελέσματος θα συμπεράνουμε αν όλα αυτά θα καταλήξουν στην βελτίωση της καθημερινότητάς μας και εν γένει της επιβίωσής μας ως Ελληνική κοινωνία. Το μόνο για το οποίο ίσως και να αμφιβάλλω είναι εάν όντως οι Κινέζοι έχουν δίκιο και η ενδιαφέρουσα εποχή για να ζεις είναι ευχή και όχι κατάρα.

Αυτό εξαρτάται βέβαια από την κοσμοθεωρία και ιδεολογική αντίληψη του καθενός, δηλαδή εάν η ιδεολογία κάποιου είναι νεοφιλελεύθερη και της ελεύθερης αγοράς και οικονομίας, τότε το πιθανότερο είναι να θεωρήσει ότι οι συντελούμενες ανακατατάξεις οδηγούν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για την κοινωνία. Ενώ εάν η ιδεολογία του είναι σοσιαλιστική και αντίστοιχα του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομική ζωή και την αγορά, τότε μάλλον θα μελαγχολεί για τα τεκταινόμενα.

Μετά από αυτήν την εισαγωγή, μπορώ να εισέλθω στην ουσία του θέματός μου, η οποία είναι η συντελούμενη μεταβολή, ψήφιση νέου ή/και τροποποίηση του αθλητικού νόμου. Η διαδικασία αυτή έχει δύο στάδια: Ήδη έχει ψηφισθεί ο νόμος 4726/2020 που έχει επιφέρει τροποποιήσεις στις διατάξεις του ισχύοντος αθλητικού νόμου 2725/1999 σχετικά με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και άλλες διατάξεις, όπως για διακρινόμενους συνοδούς αθλητών ΑμεΑ και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Το ζουμί όμως της όλης υπόθεσης για όλους εμάς που ενδιαφερόμαστε και λόγω ενασχόλησης επαγγελματικής είτε και λόγω αγάπης για τον θεσμό του Αθλητισμού και το λειτούργημα της Φυσικής Αγωγής είναι το δεύτερο στάδιο, η επερχόμενη δηλαδή ψήφιση νέου αθλητικού νόμου που θα διευθετήσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των προπονητών αθλημάτων των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων και των ιδιωτικών σχολών και ιδιωτικών γυμναστηρίων, τα προνόμια των διακρινόμενων αθλητών και το πρόγραμμα υποτροφιών των διακρινόμενων μαθητών και στις σπουδές και στον αθλητισμό.

Επομένως είναι κρίσιμη για όλους μας η χρονική συγκυρία και πρέπει να είμαστε όλοι μας σε επιφυλακή εφόσον επιθυμούμε να ψηφιστεί ένα νομικό πλαίσιο που θα είναι δίκαιο, άρτιο και θα αναγνωρίζει την αξία του πτυχίου μας και των σπουδών μας. Η ιστορία δεν μας αφήνει να αισιοδοξούμε.

Εξηγούμαι: Μία μικρή πρόσφατη ιστορική αναδρομή θεωρώ ότι είναι χρήσιμη για την κατάδειξη της αναγκαιότητας της εγρήγορσής μας, πριν εξετάσουμε κάποια επιμέρους σχετικά θέματα, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους εμάς.

Όπως οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε, η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επιχείρησε, δια μέσω του αρμοδίου υφυπουργού αθλητισμού να περάσει ένα αθλητικό πολυνομοσχέδιο για τα επαγγελματικά δικαιώματα των «εκπαιδευτών» και των «προπονητών», με ισοπέδωση των δικαιωμάτων των πτυχιούχων Τ.Ε.Φ.Α.Α. και εξίσωσή των πτυχίων τους με βεβαιώσεις «σεμιναρίων» από ιδιωτικά ΙΕΚ ανθρώπων ασχέτων με το αντικείμενο, ακόμα και κατόχων «ενδεικτικών» του Δημοτικού, το οποίο μάλιστα επιχειρήθηκε να περάσει από υποκριτική και προσχηματική διαβούλευση, μόλις δέκα ημερών.

Οι αντιδράσεις πολλές και σφοδρές: Ψήφισμα διαμαρτυρίας της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου καθηγητών Σ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλίας προς το υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού, με αίτημα την απόσυρση του παραπάνω πολυνομοσχεδίου για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Συγκέντρωση υπογραφών για την άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου με πολλές χιλιάδες υπογραφές. Κάλεσμα καθηγητών Τ.Ε.Φ.Α.Α. και φοιτητών όλης της χώρας προς όλους τους φορείς της Φυσικής Αγωγής, επιστημονικές ενώσεις και απλούς εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής για διοργάνωση συγκεντρώσεως διαμαρτυρίας στο υπουργείο στις 14 Δεκεμβρίου 2018, με αίτημα την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πολυνομοσχεδίου, καταλήψεις κτιρίων των σχολών Τ.Ε.Φ.Α.Α., πορείες διαμαρτυρίας φοιτητών και άλλα πολλά.

Τελικά ο στόχος επετεύχθει. Το απαράδεκτο και «πρόχειρο» νομοσχέδιο απεσύρθει. Απεσύρθει διότι η ψήφισή του επιδιώκονταν από συμφέροντα που θέλουν να αλώσουν και τον χώρο της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, μέσω της απαξίωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των επιστημόνων του κλάδου, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις δαπάνες τους και να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους, εφόσον θα μπορούν να αμείβουν με πενιχρές αμοιβές τους διαφόρους «εκπαιδευτές» και «προπονητές», που θα έχουν εφοδιαστεί με την σχετική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και θα έχουν εγγραφεί στο αντίστοιχο «μητρώο» του υπουργείου, έπειτα από παρακολούθηση ταχύρυθμων σεμιναρίων σε τομείς της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού και χωρίς να χρειάζεται να διαθέτουν καν απολυτήριο λυκείου.

Το μόνο εμπόδιό τους για αυτό αποτελεί η επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων Τ.Ε.Φ.Α.Α., η οποία ωφελεί και τους απλούς εργαζόμενους του κλάδου, που δεν έχουν φοιτήσει και δεν έχουν αποφοιτήσει από τα Τ.Ε.Φ.Α.Α., διότι μόνο στους εμπνευστές και υποκινητές της ψήφισης του αποσυρθέντος αθλητικού νομοσχεδίου συμφέρει η ισοπέδωση. Για αυτούς τους λίγους δεν πρέπει να υπάρχουν εργαζόμενοι με πιστοποιημένα προσόντα, που να μπορούν να απαιτήσουν αυτό που τους αξίζει και τους αναλογεί από την εκμετάλλευση του μόχθου τους. Δεν θα «ανοίξουν» περισσότερες δουλειές για όλους με την απαξίωση. Όσοι δουλεύουν ως τώρα με συγκεκριμένες απολαβές, εφόσον περνούσε το νομοσχέδιο, θα έβλεπαν τις απολαβές τους να μειώνονται δραματικά και ταυτόχρονα δεν θα υπήρχε ο πιστοποιημένος και με απήχηση αντίστοιχη των προσόντων του στην κοινωνία «εταίρος», με την αξία του πτυχίου του, που θα μπορούσε να υψώσει το ανάστημά του και να απαιτήσει καλύτερες αμοιβές για όλους, όπως δεν υπάρχει και τώρα ελλείψει νομικής κατοχύρωσης. Για όλους αυτούς τους λόγους το προωθούμενο αθλητικό νομοσχέδιο από τον απελθόντα υφυπουργό αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κο Βασιλειάδη, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών και έμεινε ως απλό σχέδιο στα συρτάρια του υπουργείου.

Πάμε λοιπόν στο σήμερα. Προσωπική μου εκτίμηση: Θεωρώ ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία στο υφυπουργείο αθλητισμού με την έως τώρα στάση της, μας αφήνει να αισιοδοξούμε ότι θα φέρει ένα νομοσχέδιο αρκετά πιο μελετημένο, ισορροπημένο και δίκαιο για όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτό το αίσθημα μου δημιουργήθηκε από την διάθεση που επέδειξε ο σημερινός υφυπουργός Αθλητισμού κος Αυγενάκης μέχρι τώρα, να ασχοληθεί σοβαρά με τα θέματα του αθλητισμού, να αγνοήσει συμφέροντα και κατεστημένα και να αναμορφώσει, με τον νέο αθλητικό νόμο 4726/2020, το θεσμικό πλαίσιο των ομοσπονδιών των αθλημάτων, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που προέρχονταν από το παλιό και φθαρμένο στο χώρο.

Δική μας υποχρέωση είναι να καταστήσουμε σαφές στον υφυπουργό ότι είναι μία περίφημη ευκαιρία για αυτόν να μείνει στην ιστορία του αθλητισμού με την ψήφιση ενός αθλητικού νόμου για τα επαγγελματικά δικαιώματα, που θα διακρίνεται από δικαιοσύνη, αξιοκρατία, διαφάνεια και θα αντιμετωπίζει με αρτιότητα όλες τις χρονίζουσες αγκυλώσεις και τα προβλήματα του χώρου του αθλητισμού και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φορέων και προσώπων του.

Καθήκον μας είναι να διαβεβαιώσουμε τον υφυπουργό ότι με τον τρόπο αυτό, της δίκαιης δηλαδή διευθέτησης του χώρου, θα ικανοποιήσει και τους εξήντα χιλιάδες πτυχιούχους επιστήμονες του χώρου με την δικαίωση των κόπων και της μελέτης τους, θα τους ανοίξει ένα παράθυρο επιβίωσης στον επαγγελματικό στίβο, με την αρμόζουσα αξιοποίηση του πτυχίου τους από ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, όπως τα Τ.Ε.Φ.Α.Α..

Αρχικά θα πρέπει να αποδεχτούμε όλοι ότι ζούμε σε μία εποχή που η κοινωνία έχει μεταβληθεί τόσο και στον χώρο του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, που οι διατάξεις του παλιού αθλητικού νόμου 2725/1999 είναι πλέον παρωχημένες και υπάρχει επιτακτική ανάγκη να σχεδιαστεί συγκροτημένα και δίκαια ένα νέο αθλητικό νομοσχέδιο, με την φιλοσοφία που απαιτείται, για τον εξορθολογισμό του χώρου, την εξαφάνιση του χάους που κυριαρχεί και την επαγγελματική κατοχύρωση που νοείται μόνο με την δια νόμου θέσπιση κριτηρίων και προσόντων, για κάθε επαγγελματία του χώρου.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι και ατομικά αλλά και συλλογικά να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, τις προτάσεις του κλάδου των πτυχιούχων Τ.Ε.Φ.Α.Α., που θα διακρίνονται από νηφαλιότητα, σοβαρότητα και δυνατότητα εφαρμογής, με εμπεριέχουσα την δυνατότητα αποδοχής τους από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Αρχικά κατά το στάδιο της διαβούλευσης, με τον ορθολογικό σχολιασμό των διατάξεων του νομοσχεδίου από όλους μας, προκειμένου να κερδίσουμε τις εντυπώσεις και να καταδείξουμε ότι είμαστε επιστήμονες με προτάσεις και ιδέες για το επάγγελμά μας και κατόπιν κατά το στάδιο του διαλόγου της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας με τους κοινωνικούς εταίρους, που θα πραγματοποιηθεί στις επιτροπές της Βουλής, στο οποίο θα πρέπει να απαιτήσουμε να συμμετάσχουν οι φορείς και τα σωματεία μας, με την όσο γίνεται μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου μας, αφενός τα σωματεία και οι σύλλογοι τα καταστατικά των οποίων προσιδιάζουν περισσότερο με τα ζητήματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων στον χώρο του Αθλητισμού και της άσκησης και αφετέρου οι σύλλογοι και τα σωματεία, οι διοικήσεις των οποίων, εκλέγονται με πολυάριθμη συμμετοχή της βάσης και σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να εξασφαλίζεται η αντιπροσωπευτικότητα της διοίκησης. Σε κάθε βέβαια περίπτωση σωματεία και σύλλογοι πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής.

Αυτή την φορά θα πρέπει να αποφύγουμε την υποτιμητική για τον κλάδο συγκυρία της συμμετοχής του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών στην Βουλή κατά την συζήτηση του νόμου για το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, όπου προβλέπονταν αρχικά η ένταξη της επιστήμης της Φυσικής Αγωγής στις επιστήμες υγείας, και οι φυσικοθεραπευτές κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους περί αυτού, να πολεμήσουν με σφοδρότητα αυτήν την ενδεχόμενη ένταξη και τελικά να καταφέρουν να μην πραγματοποιηθεί.

Εάν επιτευχθούν αυτά, δηλαδή η αθρόα συμμετοχή μας στον σχολιασμό της διαβούλευσης και η άρτια και επαρκής αντιπροσώπευσή μας στη συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, εγώ τουλάχιστον προσωπικά αισιοδοξώ ότι ο νέος αθλητικός νόμος για την κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, θα αποτελέσει μία αρχή για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής και ταυτόχρονα επαγγελματίες του χώρου.

Η διαρκής ενημέρωσή μας για τα τεκταινόμενα είναι προς το παρόν αρκετή για να διαφυλάξουμε το πτυχίο και το επάγγελμά μας. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα εμπλουτίσουμε το οπλοστάσιό μας με περισσότερο εξειδικευμένες προτάσεις, επιχειρήματα και σχόλια για κάθε επιμέρους ζήτημα του νέου νόμου, θα ενημερωθείτε όλοι εγκαίρως, άρτια και επισταμένα.

Μία πρώτη γεύση για το πόσο σημαντική θα είναι η τομή που θα επιφέρει ο νέος αθλητικός νόμος στα επαγγελματικά μας δικαιώματα αποτελεί η παράθεση αποσπασματικά των πιο σημαντικών διατάξεων που θα τροποποιηθούν και περιέχονται στον παλιό αθλητικό νόμο 2725/1999.

Τροφή για σκέψη:

«Άρθρο 31 Προπονητής

1.Η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή επιτρέπεται μόνο στον κάτοχο άδειας που χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού…..
2.Για τη χορήγηση της ειδικής άδειας άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή απαιτούνται:

α) Πτυχίο Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.), με κύρια ή πρώτη ειδικότητα στο συγκεκριμένο άθλημα, ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής ή δίπλωμα της σχολής προπονητών της παρ. 4 ή πτυχίο ή δίπλωμα αναγνωρισμένων σχολών προπονητών του εξωτερικού,….

 3. Για όσους κατέχουν πτυχίο ή δίπλωμα αναγνωρισμένων σχολών προπονητών του εξωτερικού ή άλλων αναγνωρισμένων σχολών της ημεδαπής, απαιτείται και γνώμη για την ισοτιμία της πενταμελούς επιτροπής που λειτουργεί στην έδρα του Ελληνικού Κέντρου Αθλητικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Κ.Α.Ε.Τ.). Η επιτροπή αυτή του Ε.Κ.Α.Ε.Τ. συγκροτείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού και αποτελείται από τον Διευθυντή Αγωνιστικού Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, τον Διευθυντή Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έναν (1) εκπρόσωπο του Ε.Κ.Α.Ε.Τ., έναν (1) εκπρόσωπο της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας και έναν (1) εκπρόσωπο της ομοσπονδίας προπονητών ή του αντιπροσωπευτικότερου συνδέσμου προπονητών του οικείου αθλήματος……..

4.Στο Ε.Κ.Α.Ε.Τ. ιδρύεται και λειτουργεί Εθνική Σχολή Προπονητών για όλες τις κατηγορίες προπονητών και για όλους τους κλάδους άθλησης……

10. Κατά παρέκκλιση των ρυθμίσεων της παρ. 4 του παρόντος οι σχολές προπονητών ποδοσφαίρου, θαλάσσιου σκι και χιονοδρομίας μπορούν να ιδρύονται και να λειτουργούν από τις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες……… Τα διπλώματα στους προπονητές χορηγούνται από τις οικείες ομοσπονδίες και θεωρούνται για τη νομιμότητά τους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. 

Άρθρο 32 Ιδιωτικά γυμναστήρια - Ιδιωτικές σχολές

………2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού και των Yπουργών Υγείας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας για την ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών γυμναστηρίων και σχολών της παρ. 1 του παρόντος, τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα για την κτήση ιδιότητας ιδιοκτήτη ή εκπροσώπου ιδιωτικού γυμναστηρίου ή ιδιωτικής σχολής, ………

Άρθρο 34  Παροχές σε διακρινόμενους αθλητές

1. Σε αθλητές που σημειώνουν εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις σε ατομικά ή ομαδικά αθλήματα χορηγούνται οι οικονομικές παροχές, τα ευεργετήματα και οι διευκολύνσεις που ορίζονται στις επόμενες παραγράφους.

2. Εξαιρετική αγωνιστική διάκριση κατά την έννοια της παραγράφου 1 του παρόντος είναι:

α) Η κατάκτηση 1ης έως 8ης νίκης σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

β) Η κατάκτηση 1ης έως 8ης νίκης σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα ανδρών - γυναικών, νέων ανδρών - νέων γυναικών, εφήβων - νεανίδων, παίδων - κορασίδων (εφεξής για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου: όλων των κατηγοριών) σε άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά τον παρόντα νόμο ομοσπονδίες…….».

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν. Ελπίζω όλοι μας να κατανοήσαμε την σοβαρότητα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες