Η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μετατίθεται για την επόμενη σχολική χρονιά καθώς δεν υπάρχει ακόμη κανένα συγκεκριμένο σχέδιο που να έχει εγκριθεί σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται πρόγραμμα επιμόρφωσης 180.000 εκπαιδευτικών.
Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση εκπαιδευτικών
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ατομική αξιολόγηση θα αφορά τη «βαθμολόγηση» του έργου του εκπαιδευτικού μέσα στο σχολείο, ενώ οι αυξημένες αρμοδιότητες σε αυτό θα έχουν ο διευθυντής του σχολείου και ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου ( ο πρώην σχολικός σύμβουλος, θεσμός όμως που επανέρχεται σύντομα στα σχολεία).
Οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται βέβαια για το ακαδημαϊκό τους προφίλ και τα μέσα που χρησιμοποιούν στη διδασκαλία (νέες τεχνολογίες, μεθόδους συνεργατικής κ.ο.κ) Από την πλευρά τους οι σχολικοί σύμβουλοι θα έχουν στις αρμοδιότητές τους και το να παρακολουθούν περιοδικά τη διδασκαλία των εκπαιδευτικών στις τάξεις.
Σύμφωνα με τα ΝΕΑ το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και την αξιολόγηση έρχεται τα Χριστούγεννα.
Η απόφαση για την εσωτερική αξιολόγηση των σχολείων είναι ήδη έτοιμη από το Υπ.Παιδείας μετά την επεξεργασία της από το ΙΕΠ.
Ετήσια απολογιστική έκθεση αξιολόγησης
Στο τέλος της χρονιάς θα συντάσσεται μία ετήσια απολογιστική έκθεση αξιολόγησης σε κάθε σχολείο αναφορικά με το εκπαιδευτικό έργο.
Η έκθεση αυτή θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του σχολείου
Οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου λαμβάνοντας υπόψη τον σχεδιασμό των δράσεων επαγγελματικής ανάπτυξης του κάθε σχολείου καώς και την ετήσια έκθεση των σχολείων που έχουν την παιδαγωγική ευθύνη θα διατυπώνουν παρατηρήσεις επί των εκθέσεων αυτών.
Κάθε σχολική μονάδα οφείλει από το σχολικό έτος 2020-2021 να έχει εγκεκριμένο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας στον οποίο αναφέρονται τα θέματα σχετικά με τη λειτουργία της.
Τα παραπάνω θα γίνονται σε συνεργασία με τον συντονιστή εκπαιδευτικού έργου που έχει την παιδαγωγική ευθύνη της σχολικής μονάδας αν αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και οι απόψεις του σχολικού συμβουλίου. Ετήσιες εκθέσεις εξωτερικής αξιολόγησης των σχολείων θα συντάσσονται και από την Αρχή για την αξιολόγηση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΔΙΠΠΔΕ).
Η διαδικασία θα γίνεται με τη συμμετοχή όλων των μελών του συλλόγου διδασκόντων, του προεδρείου του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου, των μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων καθώς και εκπροσώπου του οικείου Δήμου (εγκρίνεται από τον συντονιστή - εκπαιδευτικού έργου καθώς και τον διευθυντή εκπαίδευσης).
Eπιμόρφωση 180.000 εκπαιδευτικών
Περίπου 180.000 εκπαιδευτικοί θα λάβουν μέρος σε επιμορφωτικά προγράμματα, που έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ, με στόχο την εκμάθηση των ιδιαίτερων μεθόδων της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
Για το εν λόγω πρόγραμμα ενημέρωσε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τις ελλείψεις και τον αποκλεισμό μαθητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση που κατέθεσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου.
Παράλληλα, η υφυπουργός Παιδείας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και συμμετέχουν στις τάξεις εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα καταφέρουν να καλύψουν τα κενά και να επιτύχουν τους μαθησιακούς στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση