ΑΠΘ: Σύμπραξη με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέβια Ελλάς
Με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέβια Ελλάς συμπράττει το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΑΠΘ με στόχο τη γεωγραφική ένδειξη των προϊόντων στέβιας ελληνικής προέλευσης που καλλιεργούνται στη λεκάνη του Σπερχειού ποταμού

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβια Ελλάς (Stevia Hellas Coop) προχώρησαν στην ίδρυση επιχειρησιακής ομάδας.

Η επιχειρησιακή ομάδα συστήθηκε  στο πλαίσιο του ερευνητικού  προγράμματος  «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συντονιστής φορέας του ερευνητικού προγράμματος είναι το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβια Ελλάς ως ο μεγαλύτερος παραγωγός αποξηραμένων φύλλων στέβιας σε όλη την Ευρώπη θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη σύγχρονων τεχνικών πιστοποίησης της προέλευσης των προϊόντων τροφής και της αυθεντικής ετικέτας ως θεμελίων για τη βιώσιμη ανάπτυξή του.

Μετά την ίδρυση της επιχειρησιακής ομάδας, το ΑΠΘ και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός συνεργάζονται στην  υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Καινοτόμο εργαλείο γεωγραφικής ένδειξης των προϊόντων στέβιας ελληνικής προέλευσης που καλλιεργούνται στη λεκάνη του Σπερχειού ποταμού».

Το αντικείμενο του έργου αφορά την ανάλυση των μηχανισμών αποσάθρωσης-διάβρωσης, μεταφοράς και απόθεσης των ιζημάτων στη λεκάνη του Σπερχειού ποταμού με τελικό στόχο την ιχνηλασία του γεωλογικού «δακτυλικού» αποτυπώματος από την πρωτογενή παραγωγή του φυτού στέβια μέχρι την παραγωγή των τελικών προϊόντων χρησιμοποιώντας ισοτοπικές τεχνικές, που αποτελούν ένα ισχυρό αναλυτικό εργαλείο υψηλής ακρίβειας.

H αξιοπιστία του καινοτόμου εργαλείου γεωγραφικής ένδειξης, το οποίο μέσω της ισοτοπικής ιχνηλασίας μπορεί να εντοπίσει την τελική υπογραφή του περιβάλλοντος στα προϊόντα, εγγυάται την αδιαμφισβήτητη διαφοροποίηση των προϊόντων του συνεταιρισμού, με αποτέλεσμα να παγιώνεται με τεχνικούς όρους η μοναδικότητά τους.

Επομένως, τα προϊόντα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς θα αποκτήσουν το «γεωλογικό δακτυλικό τους αποτύπωμα» που θα είναι ανιχνεύσιμο σε όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας και θα είναι τα μοναδικά στην παγκόσμια αγορά των προϊόντων στέβιας με καινοτόμο γεωγραφικό δείκτη ένδειξης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ετικέτας La Mia Stevia, καθώς θα διασφαλίζεται η μοναδικότητα της ευρωπαϊκής στέβιας La Mia Stevia ελληνικής προέλευσης στην παγκόσμια αγορά. Με αυτό τον τρόπο το ΑΠΘ και ο Stevia Hellas Coop συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση των γεωγραφικών ενδείξεων θέτοντας κοινωνικούς, ποιοτικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες «στην καρδιά» της «αλυσίδας αξίας» (value chain).  

 

Το πλούσιο ερευνητικό έργο της ομάδας του Εργαστηρίου Φυσικής Γεωγραφίας του ΑΠΘ, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Αλμπανάκη, αναπληρώτρια επιστημονικά υπεύθυνη τη Δρ Παρασκευή Χαντζή και υπεύθυνο Γεωμορφολογικών και Γεωτρητικών Ερευνών τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας Κωνσταντίνο Βουβαλίδη, σε συνδυασμό με το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς θέτουν τις βάσεις για την παραγωγή ποιοτικών αποτελεσμάτων αναφορικά με την ενίσχυση της ταυτότητας των αγροτικών προϊόντων συνολικά στη λεκάνη του Σπερχειού ποταμού. 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 03/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syneleysi_foitites
Ερχονται διαγραφές για «παλιούς» φοιτητές; Οσοι συμπλήρωσαν τον χρόνο σπουδών δεν μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς μερικής φοίτησης
Ανοίγει ο δρόμος των διαγραφών για «λιμνάζοντες» φοιτητές που είχαν εισαχθεί στα ΑΕΙ πριν από την ψήφιση του νόμου Κεραμέως και έκτοτε ξεπέρασαν (ή...
Ερχονται διαγραφές για «παλιούς» φοιτητές; Οσοι συμπλήρωσαν τον χρόνο σπουδών δεν μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς μερικής φοίτησης
Απολύσεις εργαζομένων
Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί: Οι απολύσεις υπονομεύoυν την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
Μελέτη Κλαδικού Ινστιτούτου ΟΙΕΛΕ: Οι ανεξέλεγκτες απολύσεις βλάπτουν ακόμη και τις πιο ισχυρές επιχειρήσεις - Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας για τις...
Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί: Οι απολύσεις υπονομεύoυν την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
daskalos_16.jpg
Εκπαιδευτικός: «Το ένα και μοναδικό που ζητώ είναι να αποχωρήσω με αξιοπρέπεια χωρίς να "σέρνομαι" στην τάξη».
Ένας δάσκαλος από την Πάρο γράφει
Εκπαιδευτικός: «Το ένα και μοναδικό που ζητώ είναι να αποχωρήσω με αξιοπρέπεια χωρίς να "σέρνομαι" στην τάξη».