Η «Αστυνομία της Σκέψης» στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο
Ο συνταγματικός νομοθέτης για να προφυλάξει το πανεπιστήμιο από πιθανές αυθαιρεσίες της κρατικής εξουσίας θέσπισε το αυτοδιοίκητό του, το οποίο τώρα πλήττεται βάναυσα με αστυνομικούς φρουρούς που θα αναφέρονται σε εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες. Βαθύτερη επιδίωξή τους είναι με πρόσχημα την ασφάλεια, οι φοιτητές να μην προλάβουν να σκεφτούν

Οι πρυτάνεις, οι καθηγητές και οι φοιτητές που αντιδρούν στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, σαφώς και επιθυμούν να είναι ασφαλείς εντός των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.

Δεν είναι συνεπώς παράδοξο το γεγονός πως σχεδόν το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας αντιτίθεται σε μια ρύθμιση που ψηφίζεται δήθεν «για το καλό της» και «για την προστασία της»;

Η παραδοξότητα αυτή διατηρείται για όσους πολίτες ενημερώνονται αποκλειστικά από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και αίρεται εάν προβληματιστούμε για τους λόγους που η κυβέρνηση προχωρά στην αστυνόμευση των ΑΕΙ.

Ποιος, λοιπόν, ο πραγματικός στόχος του νομοσχεδίου; Είναι η συρρίκνωση, η συκοφάντηση και η αποδυνάμωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Το νομοσχέδιο αυτό είναι για την Κυβέρνηση ο πολιορκητικός κριός για να εκπορθήσει έναν πνευματικό χώρο που θεωρεί αντίπαλο, εχθρό της.

Το Πανεπιστήμιο είναι διαχρονικά κοιτίδα δημοκρατίας, ελευθερίας, γνώσης, αμφισβήτησης, κριτικής, αναζήτησης. Αντανακλά τα προβλήματα και τις ελπίδες της κοινωνίας, αλλά και διαμορφώνει ρεύματα, τάσεις, ιδεολογικές συγκρούσεις, κινήματα. Η κρατική εξουσία πάντα αντιμετώπιζε με καχυποψία την ακαδημαϊκή ελευθερία, την πολιτικοποίηση των φοιτητών, την ενεργή συμμετοχή τους σε διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις.

Επίσημο κυβερνητικό αφήγημα είναι πως η «εγκληματικότητα» στα ΑΕΙ οφείλεται στο – καταργηθέν πλέον - άσυλο και στην έλλειψη αστυνόμευσης. Ισχυρισμός παντελώς αναληθής. Κάθε φοιτητής που έχει κάνει έναν «μεγάλο περίπατο» γύρω από τα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα γνωρίζει ότι ο κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα παραμονεύει μόλις περάσει την έξοδο της σχολής. Πόσο ασφαλείς είναι για παράδειγμα οι διαδρομές πλατεία Αγίου Γεωργίου – Ροτόντα πλησίον του ΑΠΘ ή πλατεία Βικτωρίας δίπλα στην ΑΣΟΕΕ ως την Ομόνοια ή γύρω από τη Νομική Αθηνών;

Συνολικά, στο κέντρο της πρωτεύουσας εστίες/πιάτσες διακίνησης ναρκωτικών θα βρεις στη πλατεία Βάθης, στη Μασσαλίας, στον Άγιο Παντελεήμονα, στο Μεταξουργείο και αλλού.

Το μεγάλο ψέμα λοιπόν είναι ότι για οποιαδήποτε πιθανή «ανομία» μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα υπεύθυνο ήταν το άσυλο και αφού το κατήργησαν, εφευρέθηκε ως αιτία η έλλειψη αστυνόμευσης.

Η αλήθεια είναι πως η πλήρης αποτυχία της πολιτείας στον έλεγχο της εγκληματικότητας στο κέντρο των μεγάλων πόλεων οδήγησε σε ορισμένες περιπτώσεις στην επέκτασή της σε θύλακες εντός των πανεπιστημίων. Τη στιγμή, λοιπόν, που ο πολίτης κινδυνεύει σε πολλαπλές εστίες εγκληματικότητας στις υποβαθμισμένες περιοχές των αστικών κέντρων, η Κυβέρνηση επιλέγει ως προτεραιότητα να καταστείλει τη φοιτητική «παραβατικότητα» εντός των Πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να παγιώσει ένα κλίμα διαρκούς αστυνόμευσης και να δράσει προληπτικά και κατασταλτικά σε οποιαδήποτε συλλογική κινητοποίηση. Η Νέα Δημοκρατία υπονομεύει ευθέως το Δημόσιο Πανεπιστήμιο χαρακτηρίζοντάς το «εστία παραβατικότητας» και έρχεται τώρα να χαϊδέψει τ’ αυτιά των ψηφοφόρων της με τη φράση «Νόμος και Τάξη». Η Κυβέρνηση κάνει επίδειξη αυτού του δόγματος σ΄ έναν χώρο που θεωρεί πως δεν απέκτησε ποτέ την ιδεολογική ηγεμονία.

Ακριβώς όπως τα συλλαλητήρια «για τη Μακεδονία» εργαλειοποιήθηκαν για τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας από την πραγματική πολιτικά ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας σε ουσιώδη ζητήματα (οικονομία, εργασιακά, εξωτερική πολιτική), έτσι το πρόταγμα του ψευδεπίγραφου “Νόμος και Τάξη” στα ΑΕΙ έρχεται για να μετατοπιστεί ο πολιτικός διάλογος από τις μεθοδεύσεις της υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα της Παιδείας, μέσω της εξίσωσης των πτυχίων ΑΕΙ με τα “fast-track” πτυχία των ιδιωτικών Κολλεγίων, η οποία ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα με το άρθρο 50.

Η φύλαξη του πανεπιστημιακού χώρου είναι αποκλειστικό καθήκον του ίδιου του ιδρύματος, όπως άλλωστε σθεναρά υποστηρίζει το σύνολο των Συγκλήτων. Ο συνταγματικός νομοθέτης για να προφυλάξει το πανεπιστήμιο από πιθανές αυθαιρεσίες της κρατικής εξουσίας θέσπισε το αυτοδιοίκητό του, το οποίο τώρα πλήττεται βάναυσα με αστυνομικούς φρουρούς που θα αναφέρονται σε εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες.

Βαθύτερη επιδίωξή τους είναι με πρόσχημα την ασφάλεια, οι φοιτητές να μην προλάβουν να σκεφτούν. Όσοι σκέφτονται να φοβούνται να εκφραστούν. Και όσοι εκφράζονται να καταστέλλονται.

* Του Γιώργου Κουτσονάσιου (Νομική Σχολή ΕΚΠΑ) και του Γιάννη Πετρά (μεταπτυχιακό Νομική Σχολή Cambridge)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 3/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μετρό Θεσσαλονίκης
Μετρό Θεσσαλονίκης: Στα 60 λεπτά η τιμή του εισιτηρίου - Μείωση και στα λεωφορεία
Στα 0,60 ευρώ το εισιτήριο για ένα εξάμηνο στο μετρό, μετά τη λειτουργία του και μείωση στο ίδιο τίμημα του εισιτηρίου του ΟΑΣΘ
Μετρό Θεσσαλονίκης: Στα 60 λεπτά η τιμή του εισιτηρίου - Μείωση και στα λεωφορεία