Για τα κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία ανά την χώρα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι «την Παρασκευή στη συνέντευξη Τύπου των λοιμωξιολόγων ειπώθηκε το εξής: τα παιδιά δεν οδηγούν την πανδημία, ακολουθούν όμως. Άρα είναι σαφές ότι όσα περισσότερα κρούσματα υπάρχουν στην κοινωνία, τόσο περισσότερα κρούσματα θα έχουμε στο σχολείο».
«Υπάρχουν πράγματι περιοχές που έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Η Αττική είναι μία από αυτές. Αυτή τη στιγμή είναι κλειστά το 0,3% των τμημάτων της χώρας και το 0,5% των σχολείων της χώρας» επισήμανε.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε κάθε απόφασή μας έχουμε δύο παράγοντες κατά νου. Ο πρώτος είναι το πώς θα προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, ο δεύτερος είναι το πώς θα συνεχίσουμε όσο απρόσκοπτα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία» πρόσθεσε.
Η Υπ. Παιδείας είπε ότι το «ευκολότερο» θα ήταν να κλείσουν όλα τα σχολεία μέχρι το τέλος της πανδημίας. «Τα παιδιά όμως ανήκουν στα σχολεία, είναι ο φυσικός τους χώρος. Βεβαίως όμως θα κληθούμε να λάβουμε αποφάσεις όπου κλείνουν σχολεία και ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, παρακολουθούμε βήμα-βήμα με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της πανδημίας κι αν μπορώ ως μητέρα κι εγώ μικρά παιδιά έχω, καταλαβαίνω την κόπωση όλων, καταλαβαίνω την αναστάτωση , να κάνω μια προτροπή. Όσο πιο υποδειγματικά τηρούμε όλοι τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και πόσο μάλλον και στην εκπαιδευτική κανονικότητα», είπε.
Επιπλέον, έκανε εκ νέου έκκληση σε μαθητές και καθηγητές για τήρηση των μέτρων, καθώς και για χρήση της ευχέρειας που δίνεται να υποβάλλονται σε δωρεάν τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού.
Τηλεκπαίδευση για τους μαθητές που ανήκουν στους ευπαθείς
Συμπλήρωσε ακόμη ότι με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε προ ημερών, δίνεται η ευχέρεια σε μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή συνοικούν με άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, να μην παρακολουθούν με φυσική παρουσία τα μαθήματα, αλλά να μπορούν χωρίς να τους επιβάλλονται απουσίες, να παρακολουθούν τα μαθήματα τους μέσω τηλεκπαίδευσης.
Πανεπιστημιακή αστυνομία: «Οι νέοι δεν είναι σωστό να κατασκευάζουν μολότοφ μέσα στα πανεπιστήμια»
«Αυτό το νομοσχέδιο είναι κοινής λογικής. Για την βάση εισαγωγής είναι κοινή λογική να μην εισάγεται κάποιος σε ΑΕΙ με βαθμό 1 με άριστα το 20. Κοροϊδεύουμε και τον ίδιο ότι μπορεί να τελειώσει την σχολή και τους συμφοιτητές του που έχουν μπει με μεγαλύτερους βαθμούς και κοροϊδεύουμε και τον Έλληνα φορολογούμενο. ΤΙ κάνουμε. Αναβαθμίζουμε το επίπεδο σπουδών», είπε αναφερόμενη στην θέσπιση της βάσης εισαγωγής σε κάθε Σχολή.
Για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι «δεν είναι οριζόντιο το πρόβλημα σε όλη την χώρα», προσθέτοντας ότι «πρέπει να πείσουμε και τους νέους μας ότι δεν είναι φυσιολογικό να χτίζουν καθηγητές μέσα στα γραφεία τους, να κατασκευάζουν μολότοφ μέσα στα πανεπιστήμια, να κρεμούν ταμπέλες από τον λαιμό πρυτάνεων και ούτω καθεξής».
Στη συνέχεια, αναφερόμενη στην πανεπιστημιακή αστυνομία είπε ότι «αυτή η ομάδα θα λάβει ειδική εκπαίδευση και θα λειτουργεί αποτρεπτικά σε ότι έχει να κάνει με παράνομες συμπεριφορές».
Παγώνη: Οι μαθητές μεταδίδουν τον κορονοϊό
Την ανάγκη να αυξηθούν τα τεστ κορονοϊού σε σχολεία υπογράμμισε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών.
Μιλώντας στο Open TV, υπογράμμισε πως για τη διενέργεια των τεστ είναι απαραίτητη η ενίσχυση και η οργάνωση των διαγνωστικών κέντρων, με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι η θέση της επιτροπής, κατόπιν πολύωρων συζητήσεων και αναλύσεων, είναι πως οι μαθητές νοσούν πιο ελαφρά, αλλά μεταδίδουν τον κορονοϊό.
Συμπλήρωσε πως τεστ κορονοϊού, εκτός από τα σχολεία, θα πρέπει να γίνονται ανά δέκα ημέρες και στους χώρους εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συμμετοχή στους ελέγχους δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτική.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση