Στο Συμβούλιο της Επικατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν ξανά οι μηχανικοί του Επιστημονικού & Επαγγελματικού Συλλόγου Μηχανικών Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων (ΣΥΜΑΑΚ) για τη μη αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, προβλέφθηκε με διάταξη η έκδοση καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διπλωματούχων μηχανικών το 2016 και το σχετικό προεδρικό διάταγμα εκδόθηκε το 2018, ενώ για τους πτυχιούχους μηχανικούς ΤΕΙ η εκκρεμότητα έκδοσης του σχετικού προεδρικού διατάγματος διαρκεί πάνω από 37 χρόνια και αν τελικά αυτό εκδοθεί ποτέ θα το έχουν εισηγηθεί επιτροπές που στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα απαρτίζονται από… διπλωματούχους μηχανικούς.
Επιπλέον, οι μηχανικοί κατέθεσαν καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), προς διερεύνηση των πράξεων και παραλείψεων των αρμόδιων διευθύνσεων των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υποδομών και Μεταφορών.
«Η μόνη διέξοδος απέναντι σε ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα είναι η δικαιοσύνη, εθνική και ευρωπαϊκή. Μπορεί να αργεί, αλλά στο τέλος πάντοτε πράττει αυτά που πρέπει» επισημαίνουν.
Η ανακοίνωση των Μηχανικών
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Επιστημονικού & Επαγγελματικού Συλλόγου Μηχανικών Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων (ΣΥΜΑΑΚ):
Πριν λίγες ημέρες κατατέθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, νέα αίτηση ακύρωσης της παράλειψης των αρμόδιων υπουργείων να εκδώσουν το προεδρικό διάταγμα της ισχύουσας, πλέον, εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 257 του N.4610/19 που θα αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. και στην προκειμένη περίπτωση, των Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων. Τη νέα αίτηση, εκτός από τον ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ., συνυπογράφουν 130 συνάδελφοι Μηχανικοί Α.Α.Κ., μέλη και μη αυτού.
Όσον αφορά τον ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ., η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια των πολυετών νομικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών του. Πρωτοβουλίες που έχουν οδηγήσει επανειλημμένα σε καταδικαστικές αποφάσεις του ελληνικού κράτους και στην επιβολή προστίμων, το οποίο ωστόσο εμμένει στην άρνησή του να συμμορφωθεί κατά παράβαση κάθε έννοιας κράτους δικαίου. Ενδεικτικό της άνισης μεταχείρισης των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. έναντι των Διπλωματούχων Μηχανικών αποτελεί το γεγονός ότι για τους δεύτερους – οι οποίοι είχαν επαγγελματικά δικαιώματα και εργάζονταν ανέκαθεν – προβλέφθηκε με διάταξη η έκδοση καθορισμού των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων το 2016 και το σχετικό προεδρικό διάταγμα εκδόθηκε το 2018, δηλαδή μέσα σε χρόνο ρεκόρ δύο ετών, όταν για τους πρώτους η εκκρεμότητα έκδοσης του σχετικού π.δ. διαρκεί πάνω από 37 χρόνια και αν τελικά αυτό εκδοθεί ποτέ, θα το έχουν εισηγηθεί επιτροπές που στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα απαρτίζονται από… διπλωματούχους μηχανικούς.
Ο ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ. όμως προέβη και σε μία ακόμη ενέργεια καθώς διαμέσου της νομικής του συμβούλου κατέθεσε καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προς διερεύνηση των πράξεων και παραλείψεων των αρμόδιων διευθύνσεων των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με το ζήτημα της αναγνώρισης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.
Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν σκοπεύουμε να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας για δικαίωση. Έχουμε πάψει πλέον να ελπίζουμε στην πολιτική, καθώς η ιστορία μας έχει διδάξει ότι η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων μίας ομάδας μηχανικών εις βάρος των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι., αποτελεί ίσως το μοναδικό θέμα για το οποίο όλα, ανεξαιρέτως, τα πολιτικά κόμματα ομονοούν. Η μόνη διέξοδος απέναντι σε ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα είναι η δικαιοσύνη, εθνική και ευρωπαϊκή. Μπορεί να αργεί, αλλά στο τέλος πάντοτε πράττει αυτά που πρέπει.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση