Αυξημένα είναι τα κρούσματα σε παιδιά σε αυτό το κύμα της πανδημίας, ενώ παράλληλα έχουν αυξηθεί και οι εισαγωγές τους στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νικόλαο Τζανάκη η συμπεριφορά του κορονοϊού στους νέους χρήζει μεγαλύτερης έρευνας για να καταλήξουν στις αποφάσεις σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων.
Μιλώντας στο ethnos.gr, ο κ. Τζανάκης εξηγεί πως: «Η αύξηση του ποσοστού κρουσμάτων στις ηλικίες από 0-17 ετών πρέπει να ερευνηθεί. Τα μολύνει πιο εύκολα; Μήπως δεν προσέχουν τα παιδιά όπως πρόσεχαν στο πρώτο κύμα; Μήπως οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο; Μήπως ευθύνονται τα σχολεία; Αυτά είναι καίρια ζητήματα και μπορούν να απαντηθούν. Επιδημιολογικά πρέπει να αναλύσουμε τα κρούσματα στα παιδιά επί των συνολικών κρουσμάτων σε συνάρτηση με τα τεστ. Ακολούθως πρέπει να γίνουν ιχνηλασίες για να διαπιστώσουμε εάν τα παιδιά είναι οι ασθενείς "μηδέν" ή ενδιάμεσα σε μία αλυσίδα μετάδοσης του ιού; Είναι ποιοτικά στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να ερευνήσουν το συγκεκριμένο θέμα και να έχουμε γνώση σχετικά με τη μετάδοση του ιού στα παιδιά. Ακόμα όλα αυτά δεν έχουν αποσαφηνιστεί».
Υπερδιπλασιασμός στα παιδιά
Η αύξηση των παιδιών που προσβάλλονται και νοσηλεύονται με την Covid-19 προκύπτει, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, από δύο παράγοντες: από τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού και από την βρετανική μετάλλαξη.
«Σε αυτό το κύμα φάνηκε πως υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε ηλικίες από 0 έως 17 ετών. Αυτό είναι δεδομένο. Τον Νοέμβριο στο δεύτερο κύμα οι ηλικίες από 0-17 ήταν σε ποσοστό 6,5% επί των συνολικών κρουσμάτων. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στο 15%, δηλαδή, μιλάμε για υπερδιπλασιασμό», λέει ο κ. Τζανάκης ενώ εξηγεί πως αυτή η αύξηση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως σήμερα γίνονται περισσότερα τεστ στα παιδιά σε σύγκριση με το πρώτο κύμα όπου τα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά και γίνονται λιγότεροι έλεγχοι.
«Έχουμε όμως και περισσότερους ελέγχους και στους ενήλικες επομένως η αύξηση μάλλον είναι πραγματική και πρέπει να ερευνηθεί», σημειώνει.
«Η βρετανική μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει. Ειδικά στην Κρήτη το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη. Είναι γνωστή η πρωτοπορία του εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής Κρήτης που ανιχνεύει τα ύποπτα κρούσματα και τα στέλνει για γονιδιακή επιτήρηση. Υποθέτω πως το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα», εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νικόλαος Τζανάκης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βρετανική μετάλλαξη προσβάλλει σε τουλάχιστον διπλάσιο ποσοστό τους νέους και τα μικρά παιδιά σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του ιού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη