Warning message

Unable to retrieve https://www.facebook.com/alfavita.gr/posts/4078329155563247 at this time, please check again later.
sharpville foitites
Στιγμιότυπο από την αιματηρή επίθεση της αστυνομίας σε φοιτητές, στο Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής, 1960
21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων η σημερινή - Ημέρα μνήμης των φοιτητών που δολοφονήθηκαν από το ρατσιστικό καθεστώς της Νοτίου Αφρικής στο Σάρπβιλ το 1960 - Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών το Σάββατο - «Είμαστε τα παιδιά της Ριτσώνας και θέλουμε να πάμε σχολείο», το μήνυμα προσφυγόπουλων

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως ημέρα μνήμης στους νεκρούς φοιτητές, θύματα άγριας αστυνομικής καταστολής, που διαδήλωναν ενάντια στο ρατσιστικό καθεστώς της Νοτίου Αφρικής.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία του ρατσιστικού καθεστώτος της Νοτίου Αφρικής επιτέθηκε και πυροβόλησε κατά διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ καθιέρωσε αυτή τη μέρα ως ημέρα τιμής, μνήμης και στήριξης των θυμάτων του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Συλλαλητήρια ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό από εκπαιδευτικούς

Σε συλλαλητήρια ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό κάλεσαν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών που αγωνίζονται να επιβιώσουν 5 χρόνια μετά την απαράδεκτη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, που τους κρατάει φυλακισμένους στη χώρα μας, με εξαιρετικά απαράδεκτες συνθήκες.

Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 20 Μαρτίου στις 14:00 στο Σύνταγμα και στις 15:00 στην Ομόνοια.

Στο κάλεσμά της, η Β' ΕΛΜΕ Αθήνας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Σάββατο 20 Μάρτη διαδηλώνουμε ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, διαδηλώνουμε ενάντια στον πόλεμο, στον ιμπεριαλισμό και στον εθνικισμό.

Υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών που αγωνίζονται να επιβιώσουν 5 χρόνια μετά την απαράδεκτη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, που τους κρατάει φυλακισμένους στη χώρα μας, με εξαιρετικά απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης.

Μας κινητοποιούν οι απάνθρωπες εικόνες των θαμμένων στο χιόνι σκηνών, των ξεπαγιασμένων προσφύγων στα στρατόπεδα των νησιών και της ενδοχώρας που εναλλάσσονται με τις εικόνες των πλημμυρισμένων ανθρώπων σε άθλια καμπ όπως του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Μας εξοργίζουν οι συνεχιζόμενες καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα νησιά και στον Έβρο παρά και ενάντια σε κάθε έννοια διεθνούς προστασίας και δικαίου της θάλασσας τις οποίες Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καμώνονται πως δεν γνωρίζουν».

Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο με τη συμεμτοχή εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου και στη Θεσσαλονίκη.

Καλέσματα απηύθυναν οι Γ' και η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων τονίζουν: «Η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που χτυπά πρόσφυγες και μετανάστες, που βίαια επαναπροωθεί προσφυγόπουλα πίσω στις κατεστραμμένες πατρίδες τους, όπως έγινε πρόσφατα στη Σάμο,  που έχει εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, χωρίς καμία φροντίδα και μέσα προστασίας για την υγεία τους, είναι επίθεση σε όλους τους φτωχούς και καταπιεσμένους εντός και εκτός συνόρων.

Η προσφυγιά δεν είναι έγκλημα, οι κατατρεγμένοι των πολέμων, των δικτατοριών, της πείνας και της κλιματικής καταστροφής δεν είναι  εχθροί μας! Είμαστε στο πλευρό τους, ειδικά σε μια εποχή που η φτώχεια θεωρείται έγκλημα και ατομική ευθύνη, τα παιδιά μας “βιάζονται” , διαπομπεύονται ή σκοτώνονται από τις κάθε είδους εξουσίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων μπαίνουν σταδιακά  στο “γύψο”».

«Είμαστε τα παιδιά της Ριτσώνας και θέλουμε να πάμε σχολείο»

Παράλληλα, παιδιά από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ριτσώνας στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

«Είμαστε τα παιδιά της Ριτσώνας και θέλουμε να πάμε σχολείο». «Είμαστε τα παιδιά της Ριτσώνας, μοιραζόμαστε πολλά και δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα που να μάς χωρίζει», σημειώνουν σε βίντεο που δημιούργησαν.

https://www.facebook.com/alfavita.gr/posts/4078329155563247

    Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

    ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

    Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

    ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

    Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 6/11

    ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

    2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

    Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

    σχετικά άρθρα

    kathigitis_18.jpg
    Όταν η αδικία διέλυσε το πνεύμα μιας «ευτυχισμένης» σχολικής κοινότητας
    Η κ. Βλαχογιάννη εκφράζει την απογοήτευσή της για το πώς οι κανόνες και τα χαρτιά υπερισχύουν της πραγματικής προσφοράς, ζητώντας μια εξήγηση για την...
    Όταν η αδικία διέλυσε το πνεύμα μιας «ευτυχισμένης» σχολικής κοινότητας
    dislexia2_h_633_451.jpg
    «Η ιστορία ενός αποτυχημένου όπως λένε»: Η δυσλεξία, η δυσγραφία και η ΔΕΠΥ μέσα από τα μάτια ενός μαθητή
    Ένα παιδί έφτιαξε ένα υπέροχο βίντεο που ευαισθητοποιεί για τις μαθησιακές δυσκολίες
    «Η ιστορία ενός αποτυχημένου όπως λένε»: Η δυσλεξία, η δυσγραφία και η ΔΕΠΥ μέσα από τα μάτια ενός μαθητή
    εξωγήινοι
    Ποιες χώρες πιστεύουν περισσότερο στην ύπαρξη εξωγήινων - Τι λένε οι Έλληνες
    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 24.471 ενήλικες σε 36 χώρες και διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2022.
    Ποιες χώρες πιστεύουν περισσότερο στην ύπαρξη εξωγήινων - Τι λένε οι Έλληνες