Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για διά ζώσης επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων, ξεκαθαρίζοντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ότι τα μαθήματα θα συνεχίσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς με εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Ωστόσο, τόνισε ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα ξεκινάει και για τα πανεπιστήμια» αναφερόμενη στην επανέναρξη των διά ζώσης πρακτικών ασκήσεων του τελευταίου έτους και των επί πτυχίω φοιτητών, από τις 10 Μαΐου, σε όλα τα τμήματα-σχολές σε προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών.
«Από τις 15 Μαΐου ξεκινά επίσης διά ζώσης σημαντικός αριθμός κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων προπτυχιακών σπουδών και μεταπτυχιακών σπουδών. Από τις 19 Μαΐου ξεκινά η διεξαγωγή των κατατακτήριων εξετάσεων. Ελπίζουμε πολύ σύντομα να δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς για την επαναλειτουργία και των υπόλοιπων λειτουργιών και δομών της εκπαίδευσης Τα self tests αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς χτίζουμε τείχος ανοσίας το οποίο μας επιτρέπει να βλέπουμε φως στο τούνελ κάνοντας συνεχή βήματα προς την κανονικότητα».
Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την εκτίμηση ότι η εφαρμογή της θα αφήσει εκτός ΑΕΙ 25.000-30.000 υποψηφίους, η Νίκη Κεραμέως απάντησε: «Θεσπίσαμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής προκειμένου να εισάγονται στο Πανεπιστήμιο υποψήφιοι που πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, υποψήφιοι που θα μπορέσουν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν από το Πανεπιστήμιο και συνεπώς θα έχουν προοπτικές για το μέλλον τους. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θωρακίζει το κύρος των πανεπιστημιακών σπουδών και ενισχύει τη δυνατότητα του κάθε πανεπιστημιακού τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή του φυσιογνωμία επιλέγοντας τον συντελεστή της βάσης εισαγωγής που επιθυμεί», ενώ επανέλαβε τα περί εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο με «1 και 2 στα 20» για να δικαιολογήσει την απόφασή της, αναφέροντας παράλληλα μία ακόμη αλλαγή, αυτή της υποβολής μηχανογραφικού για την εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου.
Ερωτηθείσα για τις αλλαγές που φέρνει στα χρόνια φοίτησης ο νέος νόμος για τα Πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας είπε:
«Η χώρα μας βρίσκεται στο ζενίθ ως προς τους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τον υποχρεωτικό χρόνο φοίτησης και είναι πάνω από το 40% του συνόλου ενώ είμαστε στο ναδίρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ποσοστό αυτών που καταφέρνουν να αποφοιτήσουν. Οι νέες ρυθμίσεις που θεσπίσαμε προβλέπουν ότι για φοίτηση σε πρόγραμμα σπουδών τεσσάρων ετών δίνεται περιθώριο δύο επιπλέον ετών ενώ για φοίτηση σε πρόγραμμα σπουδών άνω των τεσσάρων ετών δίνεται περιθώριο για τρία επιπλέον έτη. Οι νέες ρυθμίσεις ισχύουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές ενώ για τους ήδη εγγεγραμμένους ισχύουν μεταβατικές διατάζεις. Επίσης προβλέπονται εξαιρέσεις σε περίπτωση εργασίας αναπηρίας σοβαρού λόγου υγείας ή διάκρισης αθλητών».
Πανεπιστημιακή αστυνομία
Η υπουργός υπεραμύνθηκε των διατάξεων που αφορούν τη δράση της Αστυνομίας εντός των Πανεπιστημίων κάνοντας λόγο για «ενίσχυση της ασφάλειας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον».
«Λαμβάνονται μέτρα για ελεγχόμενη είσοδο στους χώρους των πανεπιστημίων ενώ καταρτίζονται σχέδια ασφάλειας που σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχαν και αφορούν όλο το φάσμα των κινδύνων από φυσικά φαινόμενα όπως σεισμούς και πυρκαγιές μέχρι έκνομες ενέργειες. Έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες για σύσταση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ). Τα μέλη τους θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του πανεπιστημιακού χώρου ενώ θα αναλαμβάνουν καθήκοντα μόνο όπου και όσο εντοπίζονται εστίες παραβατικότητας. Στόχος είναι η συνολική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας», δήλωσε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση