Έγραφα σε πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο «Επίθεση στο αγαθό της Παιδείας» ότι κορυφώνεται στα χρόνια μας η επίθεση στην μόρφωση, την Παιδεία και την καλλιέργεια των πολιτών μέσω της υποβάθμισης των πανεπιστημιακών σπουδών της Ελληνικής οικογένειας.
Στην Ελλάδα ακόμα είναι ζωντανό το όνειρο των γονέων για να σπουδάσουν τα παιδιά τους στα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα και να μην είναι «ξύλα απελέκητα». Στην Ελλάδα λοιπόν περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα της Δύσης θα πρέπει, για το καλό των συμφερόντων, να χτυπηθεί αυτό το όνειρο της μόρφωσης. Γιατί στην Ελλάδα έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστό ανώτατης μόρφωσης των παιδιών στην Ευρώπη. Αυτό δεν εξυπηρετεί, γιατί η μόρφωση αυτή γίνεται ανεξέλεγκτη για τα συμφέροντα, όταν έχει τόσο μεγάλη διάχυση. Πρέπει να είναι και αυτή ελεγχόμενη.
Έτσι λοιπόν χτυπιέται σήμερα η ανώτατη πιστοποίηση της μόρφωσης, δηλαδή η πανεπιστημιακή μόρφωση και επιχειρείται ακόμα και η αλλαγή του ελληνικού Συντάγματος προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα, όπως παραπάνω έχω αναλύσει. Ποιος είναι ο στόχος; Ο στόχος είναι αρχικά η υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών, δια μέσω της εξίσωσής τους με σπουδές κολλεγίων, ιδρυμάτων και σχολών αμφιβόλου ποιότητας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, οι οποίες σπουδές και τα αντίστοιχα «διπλώματά» τους αποκτώνται κυρίως με το χρήμα για την συμμετοχή σε εξετάσεις και τα δίδακτρα και επομένως εξισώνονται με τους πανεπιστημιακούς τίτλους των παιδιών των λαϊκών οικογενειών στην Ελλάδα, που έδωσαν και το αίμα τους για να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους και οι γονείς να καμαρώνουν για τα παιδιά τους, φορώντας για πρώτη φορά στη ζωή τους «γραβάτα» στην αποφοίτησή τους, είτε αυτοί είναι αγρότες, είτε εργάτες είτε κτηνοτρόφοι.».
Αυτά έγραφα τότε και δεν ήμουν τόσο σίγουρη ότι η επίθεση θα λάβει σάρκα και οστά τόσο σύντομα. Δυστυχώς διαψεύστηκα. Η επίθεση άρχισε από τις ανώτατες σπουδές των ΤΕΦΑΑ της χώρας με στόχο τους πτυχιούχους με ειδικότητα ποδόσφαιρο.
Ο υφυπουργός αθλητισμού κύριος Αυγενάκης, πέρα από κάθε λογική, ηθική, δικαιική και νομική τάξη, φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA για το ποδόσφαιρο και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, λειτουργική ενίσχυση Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ, αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου προπονητών αθλημάτων και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας», μέσα στο οποίο περιέχεται διάταξη της παραγράφου 4β του άρθρου 38 όπου ορίζεται ότι:
«Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 9 του άρθρου 31, για το άθλημα του ποδοσφαίρου, στο οποίο προβλέπονται διαβαθμίσεις στα διπλώματα προπονητικής, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τις προδιαγραφές της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) και λειτουργούν σχολές προπονητών.. …οι πτυχιούχοι ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής με ειδίκευση ή κύριο άθλημα το ποδόσφαιρο, με τη λήψη του πτυχίου τους ή της ισοτιμίας του πτυχίου τους, αντιστοίχως, αποκτούν αυτοδικαίως ισοτιμία με το δίπλωμα προπονητή ποδοσφαίρου επιπέδου UEFA B που χορηγεί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) και αποκτούν αυτοδικαίως ισοτιμία με το δίπλωμα προπονητή, χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω διαπιστωτική πράξη από την ίδια. Η μετάβαση στο επίπεδο διπλώματος UEFA A πραγματοποιείται μέσω συμμετοχής των ενδιαφερομένων στις σχολές προπονητικής της Ε.Π.Ο. με έκπτωση πενήντα τοις εκατό (50%) στα καταβλητέα δίδακτρα».
Με απλά λόγια για να γίνει κατανοητό σε όλους, με την παραπάνω διάταξη ο κύριος υφυπουργός ζητά από την Ελληνική Βουλή να ψηφίσει ότι οι πτυχιούχοι ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος όπως τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. με ειδικότητα ποδόσφαιρο θα καταντήσουν πτυχιούχοι του τίποτε και κάτοχοι ενός τίτλου σπουδών που δεν θα τους αποδίδει κανένα ουσιαστικό επαγγελματικό δικαίωμα, διότι το δίπλωμα UEFA B δίνει το επαγγελματικό δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου μόνο σε ερασιτεχνικά σωματεία και ποδοσφαιρικές ακαδημίες.
Στην ουσία δηλαδή καθιστά τους συναδέλφους κατόχους ενός τίτλου σπουδών που δεν αντικατοπτρίζει κανένα ουσιαστικό επαγγελματικό δικαίωμα βιοπορισμού, παρά μόνο δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμα για το οποίο καταρτίστηκαν πανεπιστημιακά με παρακολούθηση σχολής ΤΕΦΑΑ τετραετούς φοίτησης ως απλό χόμπι με μηδαμινές απολαβές, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει τις ανώτατες πανεπιστημιακές σπουδές τοποθετώντας τις κάτω από ιδιωτικά ταχύρυθμα σεμινάρια που διεξάγονται από μη εκπαιδευτικό οργανισμό όπως η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.).
Τι να πρωτοπεί κανένας για να καταδείξει την αυτονόητη, να το πω κομψά, αβλεψία της ρύθμισης αυτής. Από πού να πρωτοξεκινήσει. Χρήσιμο να ξεκινήσει κανείς από τους υπεύθυνους και τις αιτίες που η διάταξη αυτή κατατέθηκε, έτσι όπως έχει, για ψήφιση. Να πούμε ότι εξυπηρετεί αναξιοκρατικά και μονομερή επιχειρηματικά συμφέροντα, θα είμαστε πολύ ευγενικοί στις εκφράσεις μας. Η Ε.Π.Ο., μία εταιρία ιδιωτικού δικαίου, εάν η ρύθμιση αυτή περάσει, θα κατέχει δεσπόζουσα, μονοπωλιακή και καταχρηστική θέση στην αγορά των προπονητών αθλημάτων ποδοσφαίρου, όπου μόνο οι δικές της πιστοποιήσεις, που θα λαμβάνουν οι συμμετέχοντες στις «σχολές» της, μέσω ταχύρυθμων και ακριβοπληρωμένων σεμιναρίων, χωρίς την ανάγκη κατοχής πτυχίου Τ.Ε.Φ.Α.Α., θα αναγνωρίζονται στις επαγγελματικές και ημιεπαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου.
Αυτό είναι το νόημα και η αιτία της κατάθεσης αυτής της ρύθμισης, η εξυπηρέτηση συμφερόντων και δυστυχώς, έτσι όπως κατατίθεται προς ψήφιση, καθιστά άνευ σημασίας όλες τις υπόλοιπες ευνοϊκές προς τους πτυχιούχους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης Σ.Ε.Φ.Α.Α. των υπολοίπων αθλημάτων ρυθμίσεις, διότι εφόσον με νόμο του κράτους ένας ιδιωτικός φορέας, όπως η ομοσπονδία της Ε.Π.Ο., εξοπλίζεται με το δικαίωμα να «μοιράζει», με το αζημίωτο, διπλώματα των σχολών της που έχουν επαγγελματική αξία μεγαλύτερη από τα πτυχία των ανωτάτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όπως τα Τ.Ε.Φ.Α.Α., τότε, αργά ή γρήγορα, όλα τα πτυχία και των υπολοίπων ειδικοτήτων θα υποβαθμιστούν στο ίδιο επίπεδο. Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου.
Εάν η ρύθμιση αυτή περάσει, τότε η επίθεση στο αγαθό της δημόσιας Παιδείας θα σημειώσει την πρώτη της νίκη. Η ρύθμιση αυτή, για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, ανοίγει την κερκόπορτα για να υποβαθμιστεί γενικά η δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση και να τοποθετηθεί κάτω από οποιαδήποτε πληρωμένη σεμιναριακού τύπου κτήση πιστοποίησης από ιδιωτικούς και στην χειρότερη περίπτωση μη εκπαιδευτικούς οργανισμούς, η οποία έτσι τοποθετείται στο επίπεδο του πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών και ακόμα παραπάνω.
Όμως είμαστε υποχρεωμένοι και έχουμε την ευθύνη να καταθέσουμε σήμερα και το πιο ισχυρό επιχείρημά μας για να αποκρούσουμε αυτήν την επίθεση. Την έλλειψη παιδαγωγικής επάρκειας των κατόχων των παραπάνω σεμιναριακού τύπου τίτλων των «σχολών» της Ε.Π.Ο. και όποιων τυχόν επιχειρήσουν να βγουν στο προσκήνιο μετά την απευκταία περίπτωση που η παραπάνω ρύθμιση περάσει.
Ειδικά δε μετά τις παρενοχλήσεις κάθε μορφής, όπως σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας σε νέες αθλήτριες και νέους αθλητές που βγήκαν πρόσφατα στην δημοσιότητα, το ζήτημα της παιδαγωγικής επάρκειας για όσους πιστοποιούνται για να ασχοληθούν με την προπόνηση νέων παιδιών, θα πρέπει να απασχολεί την πολιτεία με σοβαρότητα και όλες τις οι ρυθμίσεις και ενέργειες να διακρίνονται από υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα.
Δυστυχώς όμως η πολιτεία, μετά από την κατάθεση αυτής της απαράδεκτης ρύθμισης, όπως αναφέρω παραπάνω, αγνοεί επιδεικτικά την ευαισθησία της Ελληνικής κοινωνίας αναφορικά με την προστασία της ανηλικότητας και των νέων αθλητών και αφήνει στα χέρια παιδαγωγικά ανεπαρκών «προπονητών» τους νέους αθλητές και αθλήτριες, αδιαφορώντας για οποιαδήποτε τυχόν δυσμενή ψυχοσωματική συνέπεια.
Ποιούς επιχειρεί να εξοπλίσει λοιπόν με τα ανώτατα επαγγελματικά δικαιώματα η πολιτεία, με την εν λόγω ρύθμιση, για να ασχοληθούν με την ψυχοσωματική προετοιμασία των νέων αθλητών και επαγγελματιών του ποδοσφαίρου; Ανθρώπους χωρίς καμία παιδαγωγική επάρκεια, οι οποίοι είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν και να λάβουν τα «διπλώματα» των ταχύρυθμων σχολών της Ε.Π.Ο. και να προπονούν νέους αθλητές και αθλήτριες.
Ποιούς αποκλείει από τα ίδια με τους παραπάνω επαγγελματικά δικαιώματα η πολιτεία, με την επίδικη ρύθμιση; Αποκλείει τα παιδιά των απλών ελλήνων, οι οποίοι τα έστειλαν να σπουδάσουν στα ΤΕΦΑΑ και ξόδεψαν το αίμα τους για να πάρουν πτυχίο και ειδικότητα μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Τα παιδιά των ελλήνων που σπούδασαν εκτός από την προπονητική του ποδοσφαίρου στο ανώτατο εκπαιδευτικό επίπεδο, σπούδασαν και τον τρόπο που πρέπει να φέρονται οι παιδαγωγοί σε νέα παιδιά.
O Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης βρίσκεται πλέον στις επάλξεις για να αποκρούσει την απόπειρα εκχώρησης στο ποδόσφαιρό ανώτερων από τα πτυχία ΤΕΦΑΑ επαγγελματικών δικαιωμάτων σε κατόχους διπλωμάτων ταχύρυθμων σεμιναρίων της Ε.Π.Ο. και χωρίς παιδαγωγική επάρκεια.
Για τον λόγο αυτόν και για να μην περάσει η αδιανόητη αυτή ρύθμιση έχει δημιουργηθεί από τον σύλλογο ένα ψήφισμα στο avaaz στο παρακάτω link: https://bit.ly/2SjqMsx
Και ένα ψήφισμα στην επίσημη ομάδα facebook του ΠΣΕΑΑ στο παρακάτω link: https://www.facebook.com/groups/eppagelmatiesphysicisagogis/permalink/3053902994857046/
Η συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών από την ελληνική κοινωνία θα είναι αρκετή για να αποσυρθεί, πριν από την εισαγωγή της στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, η παράλογη αυτή διάταξη.
Ολυμπία Ζαραμπούκα
Μέλος του Δ.Σ. του Π.Σ.Ε.Α.Α.
Οργανωτική γραμματέας Π.ΕΝ.Ε.Λ.Φ.Α. Μακεδονίας Θράκης
Εκπαιδευτικός ΠΕ11 πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, MSc
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη