Την ανάγκη για έναν πολύ καλό επιχειρησιακό σχεδιασμό, ο οποίος θα επιτρέψει τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά στη διάρκεια της φετινής χρονιάς και τους μαθητές να μην στερηθούν τα διά ζώσης μαθήματα και την κοινωνική επαφή με τους συμμαθητές και δασκάλους τους, προτείνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, στο CNN Greece, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Ταυτόχρονα, η κ. Λινού, δηλώνει ότι είναι ασυμβίβαστο το έργο του εκπαιδευτικού, όταν αυτός είναι ανεμβολίαστος, αλλά και το μέτρο της αναστολής εργασίας είναι πολύ σκληρό, όπως επισημαίνει με έμφαση.
«Στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη για εργασία χωρίς φυσική παρουσία ή οι επαγγελματίες αυτοί θα μπορούσαν να εργαστούν σε διοικητικές θέσεις, ακόμη και γραμματειακές».
Ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, είναι περισσότερο για τους ίδιους και λιγότερο για τους μαθητές, διότι εάν νοσήσουν από κορωνοϊό, είναι πολύ πιθανόν να νοσηλευθούν και ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους, ενδεχομένως να διασωληνωθούν, τονίζει η συνομιλήτριά μας. Επαναλαμβάνει δε, ότι το μέτρο της αναστολής εργασίας είναι πολύ σκληρό, διότι συνδέεται πρωτίστως με την επιβίωση.
Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο για εφέτος είναι να μην οδηγηθούμε σε ένα ακόμη απαγορευτικό- το οποίο έτσι και αλλιώς έχει αποκλείσει η κυβέρνηση.
Μία τρίτη σχολική χρονιά με lockdown θα είναι καταστροφική για την εκπαίδευση των μαθητών, αλλά και για την ψυχική τους υγεία. Και φυσικά θα είναι βαθιά οδυνηρό για την οικονομία και την αγορά εργασίας με ανυπολόγιστη ζημιά για τους πολίτες.
Δύσκολο να πέσει ο δείκτης θετικότητας στο 1
Η κ. Λινού, τονίζει ότι αυτή την στιγμή το μέλημά μας, είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τον δείκτη θετικότητας, ο οποίος αγγίζει το 2,2 και είναι αδήριτη ανάγκη να πέσει στο 1 και κάτω από αυτό.
Μην ξεχνάμε βεβαίως, ότι με τη μεταδοτική μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ, ο δείκτης θετικότητας έφθασε ακόμη και στο 4.
«Πάντως δεν προβλέπω να επιτευχθεί άμεσα μείωση του δείκτη, καίτοι τα κρούσματα έχουν αρχίσει να πέφτουν» σημειώνει.
Η καθηγήτρια Λινού, εκφράζει την ελπίδα της τουλάχιστον με τους εμβολιασμούς, παρά τα κρούσματα που θα έχουμε το επόμενο διάστημα, να μην υπάρχει δραματική αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων.
Η συνομιλήτριά μας επισημαίνει ότι, αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα 25% του πληθυσμού ανεμβολίαστο, ηλικίας από 50 και άνω, τα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι επίσης ανεμβολίαστα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων από τις ηλικίες 20 με 50 ετών κινδυνεύει να νοσηλευθεί, καθώς υπάρχει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ιδιαίτερη κινητικότητα. Επομένως, απαιτείται σχεδιασμός για προστασία και αποφυγή της έκθεσης στον ιό.
Σχολεία στην ύπαιθρο, μάσκες, εμβολιασμοί
Πώς θα μπορέσουμε επομένως, να θωρακίσουμε υγειονομικά τα παιδιά μας, ώστε και να είναι προστατευμένα, να μην κινδυνεύσουν και να μην χάσουν μία ακόμη σχολική χρονιά και το δώρο της εκπαίδευσης;
Η καθηγήτρια Λινού, αναφέρει:
«Βλέπουμε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών στις ηλικίες που υπάρχει ένδειξη για εμβολιασμό κατά της Covid-19 -δηλαδή 12 με 17 ετών- είναι μικρής έκτασης και κυμαίνεται μεταξύ 10% με 20%. Επομένως, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους».
Η κ. Λινού, εκτιμά ότι εάν υπάρχει ένα 20% με 25% κρουσμάτων, τότε θα κλείνουν τα τμήματα των σχολείων. Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν και από την συμπεριφορά των γονιών.
Αλλά και το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αναθεωρήσει μερικά ζητήματα, επισημαίνει, όπως για παράδειγμα να αξιοποιηθούν υπαίθριοι χώροι, να λειτουργήσουν επιπλέον αίθουσες στα σχολεία κ.ο.κ. Για να συμβεί αυτό όμως, πρέπει να αλλάξουν κάποιες διαδικασίες που έχει θεσπίσει το υπουργείο Παιδείας.
Να θυμίσουμε ότι ανάλογες προτάσεις είχε καταθέσει και πέρυσι ακριβώς τέτοια εποχή η καθηγήτρια Λινού, οι οποίες ωστόσο δεν εισακούστηκαν.
Σόμπες εξωτερικού χώρου σε όλη την εστίαση
Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, η κυρία Λινού προτείνει να επεκταθεί η χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, από όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, και γενικότερα να αξιοποιηθεί εις το έπακρον ο κάθε υπαίθριος χώρος, εφόσον ο καιρός εξακολουθεί και είναι ήπιος.
Όσον αφορά την εστίαση, προτείνει να μην υπάρχει πληρότητα 100% στα καταστήματα και το σύνολο των επιχειρηματιών, να αγοράσει σόμπες εξωτερικού χώρου.
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εκκολαπτήρια του ιού
Αναφορικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η ίδια εκτιμά ότι δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια για έλεγχο του ιού. Τα νέα λεωφορεία δεν έχουν παράθυρα, με αποτέλεσμα τα μέσα αυτά, να είναι «εκκολαπτήρια του ιού».
Σε άλλες θέσεις οι ανεμβολιάστοι υγειονομικοί
Σχολιάζοντας τέλος το μέτρο της αναστολής εργασίας στους υγειονομικούς, η καθηγήτρια Λινού, επαναλαμβάνει όπως έκανε και με τους εκπαιδευτικούς, ότι το μέτρο της αναστολής είναι σκληρό, ωστόσο δεν θα έπρεπε καν να συζητάμε για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους επαγγελματίες υγείας.
Θα μπορούσε και στην περίπτωση αυτή, να γίνει ένας πολύ καλός σχεδιασμός, ώστε όσοι υγειονομικοί δεν είναι εμβολιασμένοι να μην έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς και οι εν λόγω υγειονομικοί -ακόμη και διευθυντές κλινικών- να ασχολούνται με διοικητικά ζητήματα, ακόμη και με δουλειά στο εργαστήριο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη