Στις 4 Δεκεμβρίου 1997, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ήττα της Ελλάδας στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, κάνει στη χώρα την επίσημη εμφάνισή του το "Δίκτυο 21", ένα μέτωπο «κατά του ενδοτισμού και όσων ενοχοποιούν τον πατριωτισμό», μια οργάνωση "αφυπνισμένων εθνικά Ελλήνων" μακριά από κομματικά ''καπελώματα'', όπως ανέφεραν οι ομιλητές στην παρουσίασή του.
Στην ίδρυση του Δικτύου, που έχει εξαφανιστεί πλέον, έχει πολλές φορές γραφτεί ότι συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Ευ. Τσίρκας, αντιστράτηγος ε.α., Φαήλος Κρανιδιώτης, Χρ. Λαζαρίδης, Κώστας Ζουράρις, Νεοκλής Σαρρής, Σαράντος Καργάκος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο άνθρωπος για τον οποίον θα μιλήσουμε στη συνέχεια, ο σημερινός υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.
Η πτέρυγα των "λουλουδιών" στα δεξιά της δεξιάς
Ο κ.Συρίγος λοιπόν, φίλος του προέδρου τότε του "Δικτύου 21" Φαήλου Κρανιδιώτη κατά δήλωση του τελευταίου, καταγγέλθηκε χτες από το Νίκο Φίλη σαν «λουλούδια» της νεοδημοκρατικής ακροδεξιάς μαζί με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Παράλληλα, και το ΚΚΕ κατήγγειλε τον Συρίγο: «Φαίνεται ότι είναι επίσημη γραμμή του υπουργείου η αθώωση -μέσω της εξίσωσης- των εγκληματικών φασιστικών στοιχείων, που είχαν μετατρέψει το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης σε ορμητήριο κι ενώ βλέπουν το φως της δημοσιότητας εικόνες για τα "οπλοστάσια" που αυτοί οι πυρήνες διέθεταν. Όλα αυτά κάνει πως δεν τα βλέπει το υπουργείο, το οποίο θα πρέπει επιπλέον να απαντήσει και με ποιων την ανοχή αυτοί οι φασιστικοί πυρήνες είχαν κατοικοεδρεύσει στο συγκεκριμένο σχολείο»
Το ΚΙΝΑΛ επίσης αναφέρθηκε στα "λουλούδια" με άλλα λόγια: "Ο κ. Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας, επιχείρησε σήμερα να εξισώσει τους φασίστες στη Θεσσαλονίκη, με τις αντιφασιστικές διαμαρτυρίες. Αυτή λοιπόν είναι η πραγματική αντίληψη της Ν.Δ. και οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Η στροφή του κ. Μητσοτάκη με τους κ.κ. Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη και Μπογδάνο αποτυπώνεται πλέον και στην πολιτική του", σχολίασε.
Το ξέπλυμα
Ο υφυπουργός Παιδείας στοχοποίησε τους φοιτητές για την επίθεση που δέχθηκαν από ακροδεξιά στοιχεία στο ΕΠΑΛ Σταυρούπουλης, την Τρίτη και την Τετάρτη. Εκτός από τους ακροδεξιούς που ήταν μέσα στο σχολείο, ο Άγγελος Συρίγος «είδε» ομάδες που ήταν έξω από το σχολείο, «οι οποίες ήταν με ρόπαλα, έτοιμες να ρίξουν ξύλο».
Συγκεκριμένα, δήλωσε στην ΕΡΤ πως «είναι σαφές όμως ότι αυτοί που ήταν μέσα ήταν ακροδεξιοί και ήταν θλιβερό να βλέπω ανακοινώσεις της Χρυσής Αυγής και κάποιων ακραίων ομάδων, μετά από όσα έχουν προηγηθεί στη χώρα μας αυτά τα χρόνια, αλλά είδα κι ομάδες απ΄ έξω οι οποίες ήταν με ρόπαλα, έτοιμες να ρίξουν ξύλο». «Όλα αυτά είναι απολύτως καταδικαστέα» πρόσθεσε. «Βλέπω τώρα τους συνδικαλιστές που πηγαίνουν, χαίρομαι που είναι αυτοί και δεν ξαναείναι οι ίδιες οι ομάδες οι οποίες πήγαιναν με ρόπαλα εκεί πέρα να δημιουργήσουν πρόβλημα» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει καλή αριστερή και κακιά ακροδεξιά βία.
Μια παρατήρηση εδώ: Για τη θεωρία των δύο άκρων έχουν ειπωθεί πάρα πολλά που μπορεί να βρει ο καθένας. Όταν έχουμε όμως μια διαπιστωμένη επίθεση από νεοναζί με την αστυνομία να σφυρίζει αδιάφορα σε κάποιες στιγμές τότε η καταφυγή σε αυτή δεν είναι παρά ξέπλυμα. Πιο εύγλωττα ο σκιτσογράφος Γιάννης Δερμεντζόγλου το απεικονίζει ακολούθως:
Ο καθηγητής γίνεται πολιτικός
Ας επιστρέψουμε όμως στο παρελθόν. Δέκα χρόνια μετά από την εποχή που αναδείχθηκε στις τάξεις του Δικτύου 21, τον Φεβρουάριο του 2017, ο καθηγητής του Παντείου κ.Συρίγος, επανέρχεται με πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικαιρότητα, όταν δέχεται επίθεση μέσα στο Πάντειο. Ο καθηγητής είδε τρεις νεαρούς να κάνουν γκράφιτι στον φρεσκοβαμμένο τοίχο κι όταν προσπάθησε να τους σταματήσει, τον χτύπησαν με κλωτσιές και μπουνιές. Οι δύο συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε 18 και 12 μήνες φυλάκιση, ο τρίτος διέφυγε.
Όμως ο πανεπιστημιακός, που κατόπιν θα αποδειχθεί ότι είναι και πολιτικά έξυπνος, βρήκε στην περίπτωση αυτή την ευκαιρία να αναδειχθεί σε πρόσωπο επιρροής. Ειδικά όταν λίγο καιρό μετά, εξαιτίας της επιμονής του να πάει στα δικαστήρια τους νεαρούς που τον χτύπησαν, αναρχικοί άρχισαν να διακόπτουν ομιλίες του, ενώ σύντομα κυκλοφόρησε στα πανεπιστήμια μια αφίσα με το πρόσωπό του και τον τίτλο "Αυτός είναι ο φασίστας". Αν και οι πάντες καταδίκασαν τόσο τον τραμπουκισμό εναντίον του, όσο και τη στοχοποίησή του με την εν λόγω αφίσα, ο κ.Συρίγος βρήκε την χρυσή ευκαιρία να αναδειχθεί.
Σαν ένα ακόμα «θύμα της αριστερής βίας», ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόταν εκείνη την εποχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είχε τοποθετήσει ήδη τον κ.Συρίγο στο επιστημονικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Κατόπιν τον έβαλε υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθήνας. Είχε όσα έπρεπε: Καλλιεργημένος, καθηγητής Πανεπιστημίου, ευπαρουσίαστος, με άρτιο λόγο, γνώση διεθνών θεμάτων, επικοινωνιακός, αντιαριστερός, επιστήμονας με τηλεοπτική άνεση και φωτογένεια. Γνώριμος, αφού υπηρέτησε ως Γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Εσωτερικών αρμόδιος για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια (2012- 2015) και ως Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας (2007- 2009) αρμόδιος για τους ελληνόπαιδες εξωτερικού και τους μουσουλμανόπαιδες στη Θράκη. Έτσι ο κ.Συρίγος εξελέγη εύκολα βουλευτής. Και σύντομα μπήκε στην κυβέρνηση, υφυπουργός στη θέση του Βασίλη Διγαλάκη, με αρμοδιότητα φυσικά την ανώτατη εκπαίδευση
Ο πολιτικός Συρίγος
Δεν πρόλαβε να περάσει όμως ούτε μήνας, όταν ο νέος υφυπουργός, προπαγανδιστής της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και υπέρμαχος της κατάργησης του ασύλου στα ΑΕΙ, έκανε την πρώτη υπουργική "γκάφα". Προσπαθώντας να υπερασπιστεί την είσοδο ενστόλων στα ΑΕΙ, είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη τον περασμένο Ιανουάριο: «Να θυμίσω ότι από το 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα Πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα, τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις».
Η αναφορά στο σπουδαστικό της ασφάλειας και στη χούντα, προκειμένου να δικαιολογήσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, δεν ήταν και πολύ έξυπνη. «Η υπεράσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με την κυνική επίκληση στην περίοδο της χούντας επιβεβαιώνει και το τι θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στα Πανεπιστήμια», τόνισε σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ. Ο ίδιος πάντως επιχείρησε να δικαιολογήσει την αναφορά, σημειώνοντας σε ανάρτησή του πως η παρατήρησή του ήταν «μια αμιγώς ιστορική αναφορά»
«Μη πηγαίνουμε βόλτες στο Τατόι γιατί θα κατηγορηθούμε ως φιλοβασιλικοί», πρόσθεσε.
Αλλά και λίγο νωρίτερα, το Νοέμβριο του 2020, ο κ.Συρίγος βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει τη θέση του για Πανεπιστημιακή Αστυνομία, βρίσκοντας αφορμή στην επίθεση στον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Μπουραντώνη.
΄Εγραψε λοιπόν στον τοίχο του: «Το επόμενο αναγκαίο βήμα: ο έλεγχος εισόδου στα Πανεπιστήμια. Και δικαιολόγησε τις απόψεις του επικαλούμενος την προσωπική του υπόθεση, την υπόθεση Μπουραντώνη και τις "εντελώς περιθωριακές, κόκκινες φασιστικές ομάδες μέσα στα ΑΕΙ"
Συρίγος και Μπογδάνος
Ο στοχοποιημένος από τις "κόκκινες φασιστικές ομάδες" κ.Συρίγος, ήταν πάντως πολύ πιο επιεικής με τον συνάδελφό του Κωνσταντίνο Μπογδάνο, όταν ο τελευταίος διέπραξε την παράθεση ονομάτων νηπίων σε κοινή θέα. «Προσωπικώς είμαι αντίθετος στη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων μαθητών. Είναι άλλο να πεις ότι έχει 100 μαθητές εκ των οποίων οι 90 δεν είναι ελληνικής καταγωγής και διαφορετικό να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους και αυτό είναι κάτι στο οποίο διαφωνώ εξ αρχής εδώ και πολλά χρόνια».
«Από την άλλη πρέπει να επισημαίνουμε το πρόβλημα, σας το λέω εμπειρικά. Από το Μουσείο μέχρι το τέρμα της Πατησίων τα σχολεία μας έχουν έναν αριθμό περίπου στο 90% με μαθητές που δεν έχουν ελληνική καταγωγή». Αργότερα μάλιστα αρθρογράφησε και στην Καθημερινή για το ζήτημα αυτό, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι "για να λειτουργήσει σωστά η διαπολιτισμική εκπαίδευση, οι μη έχοντες ως μητρική γλώσσα την ελληνική δεν πρέπει να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό ανά τάξη, που κινείται γύρω στο 20%. Σε άλλη περίπτωση, χρειάζεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα για να συνεχίσει να λειτουργεί το σχολείο ως εργαλείο ενσωματώσεως. Στο σχολείο που έχει πολλούς αλλόγλωσσους μαθητές το κράτος δίνει επιπλέον εκπαιδευτικούς για υποστηρικτικά μαθήματα γλώσσας σε αυτούς τους μαθητές. Αυτό ισχύει ιδίως εάν η συγκέντρωση αλλοδαπών μαθητών ξεπερνά το 50%, οπότε οδηγούμαστε σε δημιουργία γκέτο, με ακόμη σοβαρότερα προβλήματα κοινωνικής συνοχής".
Τα στοιχεία που επικαλέστηκε δεν τα παρέθεσε. Γιατί;
Από ότι φαίνεται, η πολιτική του σκέψη και παρουσία, έχει σημαντική απήχηση σε ένα συγκεκριμένο κοινό στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας: Σε δημοσκόπηση της Opinion Poll, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ηλεκτρονικής εφημερίδας Political, από την 1 ως τις 5 Φεβρουαρίου 2021, πρώτος σε απήχηση στις απαντήσεις των πολιτών για την Α’ Αθηνών ήταν ο Βασίλης Κικίλιας, με ποσοστό 25,9%. Δεύτερος ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος με 16,4%
Κλείνοντας, να θυμίσουμε μια φράση που είχε πει ο ίδιος τον Μάρτιο του 2017, με αφορμή την εναντίον του επίθεση: «Φασίστας είναι εκείνος που ανοίγει κεφάλια»
Για την επίθεση στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης δεν είπε το ίδιο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 3/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη