Νίκη της Σαμοθράκης
Menelaos Myrillas / SOOC
Επιστολή των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Λακκώματος Σαμοθράκης στο Μουσείο το Λούβρου, με επιχειρήματα, για την επιστροφή του αγάλματος στην πατρίδα του

Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Λακκώματος υπό την άριστη καθοδήγηση των δασκάλων τους, συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν. Μετά την επιστολή προς το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, στις 29 Οκτωβρίου έστειλαν επιστολή στο Μουσείο του Λούβρου, επιχειρηματολογώντας γιατί πρέπει η Νίκη της Σαμοθράκης να επιστρέψει στην Πατρίδα της.

Το Δημοτικό Σχολείο Λακκώματος Σαµοθράκης είναι ένα μικρό σε δυναμικότητα σχολείο, το δεύτερο από τα δύο δημοτικά σχολεία της Σαμοθράκης, το οποίο κρατιέται με νύχια και με δόντια, ώστε να μην κλείσει και παρ' όλα αυτά κάνει σημαντικές δράσεις.

Η επιστολή

Αξιότιμε κύριε διευθυντή,

Είμαστε οι μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λακκώματος Σαμοθράκης και σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή σχετικά με την επιστροφή του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης που φιλοξενείται στο μουσείο του Λούβρου.

Πρώτα από όλα η Νίκη της Σαμοθράκης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Οι αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν το άγαλμα της Νίκης στα πλοία τους για να τους βοηθάει να νικούν τους εχθρούς τους.

Επιστολή μαθητών στο μουσείο του Λούβρου

Ωστόσο, όταν βρέθηκε το άγαλμα στον Ιερό των μεγάλων θεών στο νησί της Σαμοθράκης οι Έλληνες βρίσκονταν υπό την κυριαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Επομένως, δεν υπήρχε επίσημα ελληνικό κράτος, για να προστατεύσει το άγαλμα ώστε να το κρατήσει στον τόπο όπου ανήκει, και οι οθωμανικές αρχές υπέγραψαν για τη μεταφορά του στη Γαλλία.

Πώς πιστεύετε ότι θα αισθανόταν ο γαλλικός λαός αν κάποιος αφαιρούσε ένα πολύτιμο σύμβολο της πατρίδας του, όπως κάποιο αντικείμενο από το παλάτι των Βερσαλλιών;

Δεν θεωρείτε ότι θα ήταν πιο σωστό να βρίσκεται στην Ελλάδα το αυθεντικό γλυπτό αντί για το αντίγραφο που υπάρχει σήμερα; Εξάλλου υπάρχουν πλέον στη χώρα μας οι κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία του αγάλματος. Έτσι, ακόμα και αν δεν μπορεί να επιστραφεί στον τόπο που βρέθηκε, υπάρχει η δυνατότητα να εκτίθεται στο νέο, σύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Για τους παραπάνω λόγους και εκ μέρους των κατοίκων του νησιού μας, ζητάμε να εξετάσετε την πιθανότητα επιστροφής του Αγάλματος της νίκης της Σαμοθράκης στον τόπο όπου γεννήθηκε.

Ευχαριστούμε για το χρόνο σας και ελπίζουμε να λάβετε υπόψη σας την επιστολή μας.

Με εκτίμηση,

Οι μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λακκώματος Σαμοθράκης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio
Εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς μονίμων και αναπληρωτών η επόμενη μισθοδοσία
Εκπαιδευτικοί: Η μισθοδοσία σε μόνιμους και αναπληρωτές μέσα στον Απρίλιο
Εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς μονίμων και αναπληρωτών η επόμενη μισθοδοσία
22_12_17disprosita.jpeg
Οι νέοι καθαροί μισθοί των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε προβληματικές - παραμεθόριες περιοχές
Αυξήσεις και νέα δεδομένα στους μισθούς για όσους υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές
Οι νέοι καθαροί μισθοί των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε προβληματικές - παραμεθόριες περιοχές