Τι ισχύει
Στον νόμο 1566/1985 (ΦΕΚ 167/Α/30-9-19850 για τη δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις, στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄, στην παράγραφο 3 αναφέρεται: «Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα».
Το άρθρο 458 του ΠΚ ορίζει πως «[...] όποιος με πρόθεση παραβαίνει επιτακτική ή απαγορευτική διάταξη διοικητικών νόμων τιμωρείται με πρόστιμο τουλάχιστον πενήντα εννέα (59) ευρώ, αν η ειδική διάταξη αναφέρεται στο άρθρο αυτό ως προς την ποινική κύρωση της παράβασης».
Δηλαδή ορίζεται ποινική κύρωση προστίμου για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν επιβαλόταν η εν λόγω κύρωση και άρα η νομική απαγόρευση δεν είχε ποινικό αντίκρυσμα.
Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, η στέρηση της δυνατότητας παρακολούθησης μαθημάτων στο σχολείο θα θεωρείται πλημμέλημα και όχι απλώς πταίσμα.
Η Ζ. Μακρή εξήγησε περαιτέρω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι διευθυντές των σχολείων εφόσον ενημερώσουν αρχικά τους γονείς για το τί πρέπει να πράξουν, εν συνεχεία οφείλουν να ενημερώσουν σχετικά τις κοινωνικές υπηρεσίες και τη Δικαιοσύνη.
Σέρρες: «Τα self test και η μάσκα είναι επικίνδυνα και παράνομα!»
Ζευγάρι αρνητών στο Αλιστράτη Σερρών, γονείς τεσσάρων μαθητών, αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, επειδή όπως ισχυρίζονται, τα self test και η μάσκα είναι επικίνδυνα και παράνομα!
Το ζευγάρι έχει έξι παιδιά, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι μαθητές, ωστόσο δεν παρακολουθούν -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- τα μαθήματα δια ζώσης, εξαιτίας της άρνησης των γονέων τους. Οι ίδιοι ωστόσο, υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τους κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα.
Μάλιστα οι γονείς έχουν καταθέσει μηνύσεις σε βάρος των διευθυντών των σχολείων, είναι κάθετοι σε ό,τι αφορά τα παραπάνω μέτρα και να μην δέχονται να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, ακόμη κι αν αυτά εφαρμόζονται... για χρόνια, καταλογίζουν στους εκπαιδευτικούς «βασανιστήρια» σε βάρος των παιδιών τους, καθώς ζητούν να test, μάσκα και την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο σχολείο, ενώ έχουν προχωρήσει και σε μηνύσεις κατά της σχολικής κοινότητας.
Ο Στυλιανός Ρίζος, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών δήλωσε: «Έμείς έχουμε επικοινωνήσει και με την οικογένεια αλλά αυτοί αρνούνται μάσκα, σελφ τεστ. Αρνούνται όλα τα σχετικά με τον κορονοιό και επιμένουν να μην στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο».
Τα τέσσερα αδέλφια στην Αλιστράτη Σερρών δεν έχουν πάει σχολείο από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι και σήμερα ενώ είχαν χάσει και πέρυσι τη μισή χρονιά με την επιβολή των μέτρων κάτι το οποίο οδήγησε στην παρέμβαση εισαγγελέα με τους αρνητές-γονείς να αντιμετωπίζουν ακόμη και την αφαίρεση της γονικής μέριμνας/επιμέλειας των τέκνων τους.
Και εκπαιδευτικοί-αρνητές των μέτρων
Και στην Κεντρική Μακεδονία εντοπίζονται αντίστοιχα περιστατικά, με το μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών που απέχουν από την εκπαιδευτική διαδικασία συγκεντρώνεται στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με πληροφορίες της voria.gr, βάσει των επίσημων καταγραφών, συνολικά 37 παιδιά από την Κεντρική Μακεδονία στερούνται το βασικό αγαθό της εκπαίδευσης επειδή οι γονείς τους αρνούνται να τους υπόβαλλουν σε self test ή/και δεν τους αφήνoυν να φορούν μάσκες, όπως προβλέπεται, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στις σχολικές τάξεις.
Συγκεκριμένα, 31 μαθητές και μαθήτριες από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης έπαψαν να παρακολουθούν μαθήματα καθώς οι γονείς τους αρνούνται να συμμορφωθούν με τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.
Επίσης συνολικά οκτώ εκπαιδευτικοί στην Κεντρική Μακεδονία έπαψαν να διδάσκουν καθώς αρνούνται να υποβληθούν σε test ή/και να φορέσουν μάσκα. Στους συγκεκριμένους η πολιτεία έχει προχωρήσει σε αναστολή πληρωμής των μισθών τους.
«Έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας»
Σύμφωνα με τον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας, Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, «είναι εννέα οικογένειες» που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο. «Έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας, έχουμε στείλει τα στοιχεία των γονέων στον εισαγγελέα», αναφέρει ο ίδιος.
Το πρόβλημα στην ανατολική Μακεδονία – Θράκη είναι μεγάλο και γι’ αυτό έχει ζητηθεί από το υπουργείο επικαιροποίηση των στοιχείων από τα σχολεία.
Πέρυσι έχασαν την χρονιά τους τρία παιδιά λυκείου στη Δράμα, ένα από αυτά μάλιστα άλλαξε και σχολείο. Αλλά και φέτος σύμφωνα με καταγγελία, τα δύο αδέλφια/μαθητές δεν εμφανίζονται στο σχολείο τους διότι οι γονείς δεν θέλουν να τους κάνουν τεστ.
Ο κ. Πρόδρομος Φωτακίδης, καθηγητής Λυκείου στη Δράμα ανέφερε ότι «την περσινή σχολική χρονιά τρία παιδιά από τη Β' Λυκείου χάσανε τη χρονιά, γιατί όταν γυρίσαμε μετά το lockdown δεν ήρθαν στο σχολείο, όταν έπρεπε να κάνουμε τα self test. Δεν ήρθαν καθόλου για δύο μήνες, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς». Σύμφωνα με τον καθηγητή, φέτος οι δύο από τους τρεις μαθητές, που είναι αδέλφια, δεν επανεμφανίστηκαν ποτέ στο σχολείο.
«Τα δύο ήταν αδέλφια και ένα παιδάκι μόνο του. Με τον ένα γονιό που ήμουν παρών στο σχολείο, ήταν από αυτούς τους γονείς που αμφισβητούν τα πάντα, ότι τα self test είναι επικίνδυνα, ότι δεν προσφέρουν προστασία», ανέφερε ο κ. Φωτακίδης και συμπλήρωσε: «Μάσκες φορούσαν πέρυσι το Σεπτέμβριο, δεν έκαναν self test. Φέτος το ένα κοριτσάκι άλλαξε σχολείο στη Δράμα, τα αδέλφια χάθηκαν δεν έχουμε καμία ενημέρωση».
«Υπάρχουν δύο παιδιά αδέλφια που έχασαν πέρυσι τη χρονιά τους και την χάνουν και φέτος γιατί δεν παρακολουθούν. Δεν παρακολουθούν γιατί οι γονείς είναι αρνητές της μάσκας και των τεστ και χωρίς αυτά δεν μπορεί να μπει κάποιος στην τάξη. Δυστυχώς πέντε παιδιά σε πέντε διαφορετικά γυμνάσια του νομού εξακολουθούν να μη φοιτούν», σημείωσε η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δράμας, Χριστίνα Βαμβούρη.
Ρόδος: «Έχει να έρθει στο σχολείο εδώ και δύο χρόνια»
Ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου κ. Βιντζηλαίος, αποκάλυψε πως μαθητής δημοτικού «έχει να έρθει στο σχολείο εδώ και δύο χρόνια». Για το γεγονός αυτό, όπως υποστήριξε ο διευθυντής ευθύνονται οι γονείς του παιδιού που είναι αρνητές της μάσκας. «Αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο παιδάκι, που δεν έχει δει ακόμα σχολείο», τόνισε.
Το παιδί παραμένει στο σπίτι, αποκομμένο από τους συμμαθητές και τα μαθήματα με τον χρόνο να περνά.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να πειστεί ο αρνητής πατέρας του παιδιού, λύση δεν βρέθηκε. Ο γονέας δεν άλλαξε στάση και ο μαθητής συνεχίζει να βρίσκεται σε μια άλλη καθημερινότητα, από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του.
Ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Μπάμπης Ψαράς έχει ζητήσει την υποβολή αναφορών και για τα 4 ακόμη παιδιά που απέχουν από το μάθημά τους γιατί οι γονείς τους διαφωνούν με τα μέτρα στα σχολεία.
Πρόκειται για τέσσερις μαθητές, της Α΄, Γ΄ και ΣΤ΄ δημοτικού στο σχολείο Κοσκινού κι έναν της Β΄ στο 2ο δημοτικό σχολείο Ρόδου.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου αναμένεται να εκδώσει άμεσα εντολή να διεξαχθεί κοινωνική έρευνα στις οικίες των οικογενειών προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες, υπό τις οποίες ασκείται η μέριμνα/επιμέλεια των παιδιών από τους γονείς.
Η έρευνα αναμένεται να ανατεθεί σε δημόσια κοινωνική υπηρεσία με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και τα συμπεράσματά της θα προσκομιστούν στην Εισαγγελία για να αποφανθεί για το τι μέλλει γενέσθαι.
Κεραμέως: «Μεμονωμένα περιστατικά»
Θυμίζουμε ότι η υπουργός παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως έχει δηλώσει για τις περιπτώσεις αυτές τα εξής:
«Είναι μεμονωμένα τα περιστατικά οικογενειών που κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι και ανεξαρτήτως κορωνοϊού πάντα υπήρχαν μεμονωμένες περιπτώσεις γονέων που για κάποιο λόγο δεν ήθελαν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο.
Στη χώρα μας η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι και το γυμνάσιο… Σε τέτοιες περιπτώσεις (που τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο) υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείται, ο διευθυντής σε πρώτο στάδιο καλεί τους γονείς και συζητά το θέμα και αν συνεχιστεί η παρατεταμένη απουσία επιλαμβάνεται η εισαγγελία, όπως έγινε στις Σέρρες με κοινωνική έρευνα, με κλιμάκια κοινωνικών λειτουργών που πηγαίνουν στο σπίτι και ασκείται έρευνα για την επιμέλεια του παιδιού. Το ΥΠΑΙΘ κάνει μια πρώτη απόπειρα με το γονέα για οποιοδήποτε λόγο όχι μόνο λόγω κορωνοϊού».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 3/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη