Σχολική αίθουσα
«Οι εκπαιδευτικοί δεν επιθυμούμε να γινόμαστε συμμέτοχοι- συνένοχοι σε αυτό το τηλεθέατρο μίας δήθεν εκπαίδευσης»

Το σχολείο μας, όπως και πολλά άλλα, βρίσκεται σε κατάληψη εδώ και τέσσερις μέρες, ενώ παράλληλα σε κατάληψη βρίσκεται και το συστεγαζόμενο γυμνάσιο.

Νομίζω η πλειοψηφία τον εκπαιδευτικών συμφωνεί με τα αιτήματα των καταλήψεων που κατά καιρούς διατυπώνονται από τις μαθήτριες και τους μαθητές(στην φάση αυτή, υγειονομικής φύσης κυρίως). Ακόμη και αν κάποιος/α δεν συμφωνεί,  ισχνή ανοιχτότητα πνεύματος να διαθέτει, αντιλαμβάνεται ότι πίσω από αυτά τα αιτήματα και το κλείσιμο των σχολείων βρίσκεται μία ισχυρή απέχθεια, η οποία σχετίζεται με βαθύτερες αιτίες της κακοδαιμονίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος αλλά και στάσεις του εκάστοτε υπουργείου και της εκάστοτε κυβέρνησης.

Επομένως, για το κλείσιμο των σχολείων η ευθύνη βαραίνει κυρίως το υπουργείο και την εκάστοτε κυβέρνηση. Μία  κατάληψη, όσο κι αν περιφρουρείται με συνέπεια και ωριμότητα από τα παιδιά που έχουν αναλάβει συντονιστικό ρόλο, εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα τους. Δεν είναι ρόλος και ευθύνη των εκπαιδευτικών να αναλαμβάνουν την προστασία των παιδιών τις ώρες της κατάληψης. Για παράδειγμα χτες δύο παιδιά από το γυμνάσιο (διαφορετική ώρα το καθένα) είχαν καθίσει στο περβάζι του παραθύρου στον πρώτο όροφο με τα πόδια κρεμασμένα προς το κενό, απόσταση από το έδαφος τουλάχιστον 5 μέτρα. Με πιάνει ανατριχίλα τι θα συνέβαινε σε ενδεχόμενη πτώση. 

Πρόταση: σε περίπτωση κατάληψης να ειδοποιείται ( πράγμα που γίνεται και τώρα) η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να αναλαμβάνει (επιπρόσθετα )ενέργειες η ίδια η διεύθυνση ή το υπουργείο, για να λυθεί (η κατάληψη). Η μόνη περίπτωση, που θεωρώ ότι η ευθύνη των εκπαιδευτικών υπερσκελίζει αυτή του υπουργείου, είναι η περίπτωση που πολλοί καθηγητές ενός σχολείου έχουν κακοποιητική, αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά απέναντι στις μαθήτριες και στους μαθητές και, παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει, το πρόβλημα παραμένει.  

Άρα, το ίδιο το υπουργείο και η κυβέρνηση, το εκάστοτε υπουργείο και η εκάστοτε κυβέρνηση να αναλάβουν την ευθύνη να μένουν ανοιχτά τα σχολεία, τα δημόσια σχολεία, και όχι θεραπεύοντας (κουκουλώνοντας;) το πρόβλημα με τη συνδρομή του webex. 

Το webex είναι ένα εργαλείο ανάγκης, άρα χρησιμοποιείται σε ιδιαίτερες συνθήκες,  για παράδειγμα σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών ή σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας και σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων. Συμφωνούν όλες/όλοι, μαθήτριες/μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, υπουργείο ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική διαδικασία, την άμεση δηλαδή συνάντηση εκπαιδευτικών με τις μαθήτριες/μαθητές τους. Άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσο ωραιοποίησης της κατάστασης και καθησυχασμού των γονέων, ότι όλα πάνε καλά, μην ανησυχείτε, ότι γίνονται τα δέοντα από την πολιτεία.

Κλείνοντας και συντασσόμενος με πολλούς συναδέλφους, εκφράζω τη θέση οτι εμείς οι εκπαιδευτικοί δεν επιθυμούμε να γινόμαστε συμμέτοχοι- συνένοχοι σε αυτό το τηλεθέατρο μίας δήθεν εκπαίδευσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

simvoulioepikrateias.jpg
Απόφαση ΣτΕ – «Καμπανάκι» στο ΤΕΕ: Υποχρεωτική η εγγραφή αποφοίτων με επαγγελματική ισοδυναμία από το ΑΤΕΕΝ
Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ για τους απόφοιτους εξωτερικού
Απόφαση ΣτΕ – «Καμπανάκι» στο ΤΕΕ: Υποχρεωτική η εγγραφή αποφοίτων με επαγγελματική ισοδυναμία από το ΑΤΕΕΝ